Nordstrands damelag i håndball begjæres konkurs

En æra kan være over. Etter 80 års virksomhet begjæres Nordstrands damelag i håndball konkurs.

Randi Gustad (t.h) har vært både spiller og sportslig leder i NIF. Nå kan elitesatsingen i klubben være slutt. Til venstre: Mia Hundvin. Bildet er tatt i 2008.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Onsdag ettermiddag fikk spillerne beskjed. Nordstrand Håndball Elite (NHE) skal opphøre å eksistere. Laget begjærer seg selv konkurs.

NHE endte denne sesongen sist i eliteserien med bare åtte poeng og skulle ha spilt i 1. divisjon fra høsten. Det har lenge vært kjent at laget har hatt store økonomiske problemer.

En innsamlingsaksjon har vært i gang for å skaffe 1,2 millioner kroner – summen som behøves for å redde laget. Imidlertid har det ikke kommet inn mer enn 500.000. Dermed ser ikke elitelaget noen annet utvei enn å begjære konkurs.

Les også

Molde-jentene vant skjebnekampen

Ville gitt 750.000 kroner

— Jeg synes det er helt forferdelig, selv om laget har vært teknisk konkurs lenge gjennom gjeld til håndballforbundet. NIF har bygd seg en egenkapital på flere millioner kroner, men nekter å bruke noe på topphåndballen. De kjenner ikke på ansvaret etter 80 år, sier Rune Østvik, som er tidligere sportslig og administrativ leder.

Østvik lurer på om hovedstyret har regnet på det positive ved å ha et topplag.

— NHE skaper bredde i jentegruppene som gir NIF minst 750.000 kroner per år. Uten damelag blir det mindre jentegrupper. En juniorspiller gir ca. 5000 kroner året til NIF. Hva skal de bygge ny hall for nå? spør Østvik.

- NIF har støttet betydelig

Styreleder Rober Hagen i Nordstrand Idrettsforening synes også det er trist at NHE går til skifteretten, men hovedforeningen har ikke mulighet til å hjelpe.

— Vi har hatt utallige styremøter og brukt mange millioner på NHE de siste årene, men nå har vi ingen mulighet for å hjelpe mer. Nordstrand IF driver fotball og håndball for barn og unge, og vi skal bygge ny hall. Vi har ikke så mye penger at vi kan hjelpe NHE, sier Hagen.

— Det har vært innsamlingsaksjon på Nordstrand, men interessen for å redde elitelaget har ikke vært stor nok. Det er mange idrettslag i området, og vi er ikke som Byåsen som har en hel by i ryggen, sier Hagen.

— Årsaken til at elitelaget må gi opp er at de gjorde en dårlig jobb økonomisk i 2014 og 2015 og derfor har pådratt seg milliongjeld.

Kan fortsatt reddes?

Det har vært mye frem og tilbake i NIF det siste tiåret med aksjer som har flydd hit og dit, lisenser og hallplaner som er blitt lansert og forkastet. Nå ender det altså med at det ærerike laget legges ned.

NHE vil bli begjært konkurs torsdag, men det går 14 dager før begjæringen er rettskraftig. Rune Østvik håper fortsatt det er en redningsmulighet.

— Det mangler 440.000 for å redde laget. Det er tross alt ingen stor sum i denne sammenheng. Når alvoret går opp for folk, håper jeg at flere strømmer til og bidrar til redningen. Det er kunnskapsløst og uetisk at dette skjer, sier Østvik, som har vært tilknyttet Nordstrand i 39 år.

For kreditors regning

Styreleder Jan Knoph i NHE er glad for Østviks entusiasme, men levner lite håp til dem som tror på mirakler.

— Vi har hatt økonomiske problemer i lang tid og kan ikke drive for kreditors regning. Det er ikke økonomi i dette, hverken til å betale gjeld eller holde fortsatt drift. Og det mangler mer enn 440.000. Vi mangler faktisk 1,5 millioner, og i tillegg trenger vi like mye for å drifte laget, sier Knoph.

Nordstrand Håndball Elite IL har lisens for 1. og 2. divisjon. Disse lisensene går nå tilbake til håndballforbundet. Klubben opphører, og spillerne kan fritt gå hvor de vil.

Snipp, snapp. snute - Nordstrand-eventyert var ute.

Les også

TV2-profiler tror Lunde står OL for Norge

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike:

Publisert: