Jakob Ingebrigtsen: - Det er tøft mentalt å omstille etter en stor seier

Jakob Ingebrigtsen knuste all motstand og vant The Bowerman Mile i Eugene, USA, akkurat som han ville. OL-mesteren på 1500 m var helt ustoppelig.

Jakob Ingebrigtsen befestet posisjonen som verdens beste mellomdistanseløper da han forsvarte OL-gullet og vant én engelsk mil (1609 m) i Eugene ved midnatt natt til søndag norsk tid.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Jeg er veldig fornøyd. Det er fortsatt bare to uker siden OL, det er en mental sak å omstille, løpe fort og vinne igjen. Godt å være ferdig med det, sier Jakob Ingebrigtsen på telefon fra USA til Aftenbladet etter at han og Filip har gjort unna noen terskeldrag for å få løpet ut av kroppen.

– Når du har vunnet en stor konkurranse, er det store spørsmålet alltid om du vinner neste gang, eller om du blir spist opp av revansjesugne konkurrenter, tilføyer 20-åringen som ikke gikk i kjelleren for å vinne i Eugene.

– Det var tungt, men jeg pusjet ikke voldsomt, fikk disponert løpet fint med McSweyn som dro opp, forklarer han.

– Verdens beste

– Jakob har satt skapet på plass i alle sammenhenger. Det er ingen tvil om hvem som er best i verden på 1500 meter, utfyller en strålende fornøyd trener Gjert Ingebritsen.

På Hayward Field, arenaen som huser neste års VM, var OL-mesteren helt overlegen. Australieren Steward McSweyn ble nummer to i løpet der Jakob satte Diamond League-rekord på en engelsk mil med 3.47,24.

McSweyn fikk 3.48,40.

Timothy Cheruiyot var aldri i nærheten av teten denne gangen. Han ble nummer tre med 3.51,17, nesten fire sekunder etter Jakob.

Framtiden tilhører Jakob

Kenyaneren hadde slått Jakob Ingebrigtsen 12 av 12 ganger i samløp før OL-finalen. Etter The Bowerman mile er forholdet 12–2, og framtiden tilhører utvilsomt Jakob.

Filip Ingebrigtsen kom inn på 3.52,97, åttendeplass, og viste at han er på god vei tilbake. Han slo blant andre OL-mesteren på 1500 meter fra 2016, hjemmefavoritten Matthew Centrowitz.

Les også

Jakob Ingebrigtsen: - Kroppen har vært fullstendig ødelagt etter Tokyo, men nå er jeg klar

– Rått å se Jakob

– Noe helt annet enn i OL for min del, men det er rått å se Jakob, det er imponerende å springe slik etter at han har vunnet OL-gull, sa Filip til NRK like etter løpet.

Jakob Ingebrigtsen fortalt i et intervju med Aftenbladet før løpet at kroppen hadde vært voldsomt nedkjørt etter OL-gullet. Derfor var han ikke innstilt på å gå for rekorder.

– Jeg er ikke på rekordjakt, men jeg vil gjerne vinne og gjør det som må til, forklarte han.

Til tross for denne tilnærmingen slo han Filip Ingebrigtsens norske rekord med over to sekunder og var mindre en ett sekund etter Steve Crams europarekord på 3.46,32.

– Jeg hadde lyst til å springe en god mile (1609 m), det er to år siden sist og persen (3.51) sto ikke i stil med det jeg har gjort på andre distanser. Nå perset jeg med fire sekunder og er veldig fornøyd, understreker han.

– Selvtillit som er helt koko

– Jakob møter med en selvtillit som er helt koko. Han føler seg kanonbra, men det var mye som skulle ut av hodet før løpet her, forteller trenerpappa Gjert Ingebrigtsen.

– Han tenkte OL da han varmet opp, han tenkte OL da han snørte piggskoene, han tenkte OL da han sto på startstreken. Derfor er det imponerende sterkt at han klarer å snu om og vinne her.

– Nå er OL ute av systemet. Sånn funket dette løpet slik at han er klar for sesongavslutningen i Lausanne og Zürich, forklarer treneren.

Les også

Se den eventyrlige hjemkomsten til OL-helt Jakob Ingebrigtsen

– Hvordan klarer han å mobilisere hele tiden?

– Han vil ikke bli slått. Det er det enkle svaret, sier senior.

– Jakob var relativt langt nede, og Filip var bekymret under oppvarmingen. Han så at Jakob hadde det tungt. Etter løpet var de veldig glade for hverandre, det er utrolig kjekt.

Opptur for Filip

– Løpet var også en skikkelig opptur for Filip. Han kjente at kroppen fungerer, mens Jakob fikk lagt OL bak seg. Begge fikk ryddet i skapet. Det var ekstremt viktig, forklarer den selvlærte trenerkapasiteten.

Etter løpet gikk de rett på trening. 45 minutter knallkjør individuelt tilpasset.

– Vi har endret profilen på Filips trening, det funker, det er veldig positivt, og Filip er veldig fornøyd.

– Hvorfor kjører dere knallhard trening rett etter en konkurranse?

– Dette er ikke noe hvilehjem, understreker treneren.

– Vi trener for å være forberedt til nye konkurranser, den første allerede om fire, fem dager i Sveits, forklarer Gjert Ingebrigtsen.

Jakob er glad for å ha reisefølge.

– Filip fikk en veldig god opplevelse. Han kunne løpt mye raskere, men gikk litt passivt på grunn usikkerheten. Nå funket det, og det er utrolig kjekt for meg også. Det er ikke noe gøy å reise alene rundt om i verden, sier OL-mesteren som rangerer løpene i Eugene på andreplass etter Bislett.

Og amerikaneren vet å sette pris på gode mile-løpere, tiden 3.47, 24 den beste noensinne på amerikansk jord.

Løper i Sveits torsdag

Jakob og Filip Ingebrigtsen dro til Eugene på USAs vestkyst og ni timers tidsforskjell så sent som torsdag i uken.

Nå drar teamet med treneren og brødrene direkte tilbake til Europa og Sveits der Jakob og Filip skal løpe 3000 meter i Lausanne allerede førstkommende torsdag.

Publisert: