Tre dagers landesorg for Eusébio

Tusenvis av mennesker vil ta et siste farvel med den portugisiske fotballegenden Eusébio under begravelsen hans mandag.

Eusébio ble minnet av Benfica-fans søndag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Eusébio da Silva Ferreira, som var hans fulle navn, døde natt til søndag av hjertesvikt. Han ble 71 år. Portugiseren regnes som en av tidenes beste fotballspillere og hadde en stor karriere med Benfica og landslaget på 1960— og 1970-tallet.

Portugisiske myndigheter har innført tre dagers landesorg, og flagg i Lisboa skal vaie på halv stang fram til begravelsen mandag ettermiddag.

Ba for Eusébio

Eusebios kiste ble fraktet til Benficas hjemmebane Estádio da Luz søndag, og mange fans la ned blomster ved statuen av Eusébio utenfor arenaen og ba for den tidligere stjernespissen.

- For meg er han oppfinneren av fotball. Jeg er ikke kommet for å ta farvel, men for å takke, sa 24-åringen Luis Marques.

Mandag ettermiddag skal det holdes en minnestund for Eusébio i en kirke like ved Benficas stadion. Han skal gravlegges på kirkegården Lumiar i en forstad nord for Lisboa.

Minnes

Eusébios bortgang er blitt mottatt med sorg blant mange fotballprofiler.

— Fotballen har mistet en legende, men Eusébios plass blant de store vil aldri bli tatt fra ham, skrev FIFA-president Sepp Blatter på Twitter.

På Old Trafford ble portugiseren hedret med ett minutts applaus før avspark i FA-cupkampen mellom Manchester United og Swansea søndag.

— Han var en av de beste spillerne jeg hadde privilegiet å spille mot. Han var en ekte idrettsmann. Målstatistikken hans var utrolig og vil bestå tidens prøve, sa United-legenden Bobby Charlton.

Toppscorer

Eusébio ble født i den daværende portugisiske kolonien Mosambik, men flyttet til Lisboa som tenåring. Han vant europacupen med Benfica i 1962 og hjalp også laget til elleve serie- og fem cupgull. I 1966 ble han toppscorer i VM med ni mål. Året før ble han kåret til Europas beste fotballspiller.

I løpet av sin karriere spilte Eusébio 745 fotballkamper på klubb- og landslag, og han scoret til sammen 733 mål.

Foruten 15 år i Benfica, fra 1960 til 1975, spilte han også for flere klubber i USA, Canada, Portugal og Mexico.

Han slet med helseproblemer de siste årene og var flere ganger innlagt på sykehus. I juni i fjor fikk han slag da han var i Polen for å følge EM-sluttspillet.

Eusébio da Silva Ferreira

* Født: 25. januar 1942 i Maputo, Mosambik

* Død: 5. januar 2014 i Portugal

* Nasjonalitet: Portugisisk

* Idrettsgren: Fotball

* Posisjon: Spiss

* Klubber: Benfica (1960-1975), Boston Minutemen (1975), Monterrey (1975-1976), Toronto Metros-Croatia (1976), Beira Mar (1976-77), Las Vegas Quicksilver (1977), Tomaar (1977-1978), New Jersey Americans (1978-1979).

* Landskamper/mål: 64/41

* Utvalgte meritter: VM-bronse og toppscorer (9 mål) i 1966, 11 seriegull med Benfica, 5 cupgull, 1 europacuptittel, årets europeiske fotballspiller i 1965.

Publisert: