I kveld kan Kristin Kloster Aasen bli Norges nye internasjonale idrettstopp

Kristin Kloster Aasen (56) hadde aldri drømt om at et ja til et verv hjemme i Norge, skulle føre så langt.

Kristin Kloster Aasen følger etter Gerhard Heiberg, hvis alt går etter planen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

På programmet på fredagens IOC-kongress i Lima i Peru står valg av nye medlemmer.

Det betyr at Norge høyst sannsynlig har et nytt IOC-medlem fredag kveld.

Gerhard Heiberg, som har hatt posisjonen i 23 år, går av. Han velger det selv på grunn av kreftsykdommen.

Heiberg har pekt på Kristin Kloster Aasen som sin etterfølger, det ble forankret i styret i Norges idrettsforbund, og deretter ble hun nominert – og akseptert.

Det er ikke IOCs medlemsland som velger sin representant, men den internasjonale organisasjonen som velger ut sine medlemmer. Sånn sett vil Aasen bli IOCs representant i Norge, men jobbe for alle land.

Les også

Heiberg snakker om korrupsjonen i IOC: – Enkelte har prøvd seg forsiktig med spørsmålet «Hva er din pris?»

Kom som relativt ukjent

Men hvem er så Kristin Kloster Aasen?

Kort fortalt: jurist, visepresident i Norges idrettsforbund, før det president i Norges Rytterforbund.

– Mitt første verv i idretten var som kasserer i Bærum Rideklubb på 80-tallet, sier hun selv.

Deretter har det bare ballet på seg, men Kloster Aasen ble først kjent ordentlig under det turbulente idrettstinget i Oslo i 2011. Det var den gangen Børre Rognlien overtok etter Tove Paule som president, da flere av de store særforbundene var i opposisjon og ikke ville stille med kandidater til styret.

Dermed ble Aasen bedt om å steppe inn, og hun sa ja.

– Hun tok ansvar, mener dagens president Tom Tvedt, sjef fra 2015. Han kom også inn i styret den gangen i 2011.

Kristin Kloster Aasen og Tom Tvedt har de to viktigste posisjonene i idrettsstyret. Her fra Holmenkollen skifestival sist vinter.

Visepresidenten er en lagspiller

Aasen har vist seg som hardtarbeidende og pålitelig.

– En lagspiller, mener Tvedt og flere andre som omgir henne.

Men hvorfor har hun lyst til å gå inn i IOC, som også til tider er turbulent?

– Jeg har lyst til det jeg har troen på den olympiske bevegelse og de muligheter som finnes. Jeg vil være med på å skape gode opplevelser og gode verdier som binder oss sammen, legger hun til på telefon fra Peru.

Får ikke drive valgkamp

Aasen har sittet rolig i båten de siste månedene, fordi det ikke er lov til å drive noen form for valgkamp. Men det er lov til å fortelle hva som trigger henne fremover, dersom hun skulle bli valgt.

– Det er spennende å få være med på å påvirke internasjonalt. Det er så mange saker å ta fatt i, sier 56-åringen, som i idrettsstyret har jobbet med mange ting, blant annet antidoping. Det er et felt der hun gjerne vil bidra internasjonalt.

– Jeg liker å jobbe med jus. Det har en naturlig forklaring med min bakgrunn. Dessuten ivrer jeg for kvinnelig deltagelse i idretten, både på og utenfor banen. Et annet viktig tema er idrettens uavhengighet, sier Aasen, som legger til:

– Det gjøres sikkert vurderinger av IOC, dersom jeg blir valgt om hvor det er ønskelig at jeg bidrar.

– Hva tenker du om at IOC-topper relativt nylig er arrestert og anklaget for korrupsjon?

– Jeg synes det er utrolig trist at noen kan tenke seg å misbruke slike posisjoner. Det er ikke bare uheldig, det er veldig skadelig for IOC, noe man må ta avstand fra.

Får en mektig idrettsposisjon

– Det er ingen selvfølge at Norge får representasjon i IOC når bare 70 land av over 200 har det. IOC er omtrent like stort i antall nasjoner som FN, sier idrettspresidenten.

– Men hvorfor er det så viktig at Norge får tak i en så eksklusiv plass når det er så mange større nasjoner som aldri har hatt et IOC-medlem?

– Vi er den organisasjonen i verden som er skrudd sammen på den mest spesielle måten. Det er 12.000 klubber her i landet som driver idretten, andre nasjoner har en OL-komité, som ikke har noe spesielt med breddeidretten å gjøre. Jeg er president for utøvere som skal være med i OL, Paralympics, Special Olympics, og selvsagt for alle andre på grasrota. Vi har et bredere syn på mange ting, og det er en stemme som er viktig i IOC.

Tvedt roser hennes forgjenger, Gerhard Heiberg, som Aasen trolig får følge etter.

– Det er sikkert ingen ulempe at han, ved siden av idrettsstyret, har pekt på henne. Gerhard er veldig godt likt. Ingen kan ta fra ham den jobben han har gjort i IOC, og han har fått mye tillit. Kristin får også til mye. Jeg er trygg på hennes kvaliteter til å stå i det.

Det sittende styret i Norges idrettsforbund, som Kristin Kloster Aasen er en av.
Les også

Nord-Korea og svakt billettsalg bekymrer før OL. Nå har IOC snakket med Donald Trump.

Ni skal inn – fem individuelle

På kongressen i Lima, der Norge er representert med Heiberg, Aasen og Magnus Sverdrup fra NIF, er det nominert ni mennesker, og ni skal inn. Men det er likevel avstemning.

Kloster Aasen er innstilt sammen med to menn og to andre kvinner som nytt individuelt IOC-medlem. Og så finnes det fire andre som skal velges utenom det.

– Jeg er glad for at i IOC og styret har funnet mitt kandidatur interessant, sa hun da innstillingen ble kjent tidligere.

Aasen tar ikke noe for gitt selv om hun håper at det går veien.

– Hva gjør du når du ikke er opptatt av idretten?

– Mye tid går jo dit, men utenom det har vi en gård i England der vi driver med oppdrett av hest. Det er bare det at jeg får altfor liten tid til å være der, sier Aasen.

Hun er gift med Morten Aasen, tidligere OL-deltager i ridning, som har jobbet med hest og store arrangementer i hele sitt liv, blant annet Oslo Horse show.

Publisert: