Lagerbäck krever mer spilletid av utenlandsprofilene: – På lang sikt holder det ikke

Vi har sett på hvordan de norske profilene i utlandet har gjort det denne sesongen.

Lars Lagerbäck tok tirsdag ut 24-mannstroppen til møtene med Tsjekkia og Sverige.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– I troppen er det noen som har veldig lite spilletid, og det kommer til å få en større betydning i fremtiden. De må finne klubber for å få mer spilletid, for på lang sikt holder det ikke, sa landslagssjef Lars Lagerbäck da han tirsdag presenterte 24-mannstroppen til møtene med Tsjekkia (VM-kvalik) og Sverige (privatlandskamp) på Ullevaal 10 og 13. juni.

Vi har sett på de norske utenlandsprofilenes prestasjoner denne sesongen. Det har vært variable prestasjoner.

Flere av Norges utenlandsproffer har gjort seg bemerket ute i Europa. Seks nordmenn er blitt seriemestere i sin liga, og flere begynner i sommer på veien mot Europa-spill.

– Det er bra at vi er med i toppklubbene i landene de spiller i, selv om man kan diskutere hvor stor rolle de har hatt. Det er vanskelig for nordmenn å være med i toppklubbene i de største ligaene, men er de i mindre ligaer må de i alle fall være med i toppklubbene.

Han mener at to av utenlandsproffene har potensial til å finne seg en enda bedre klubb.

– De eneste jeg tror kan ta enda et steg opp til en bedre klubb enn de er i nå er Joshua King og Sander Berge, mener fotballekspert Rekdal.

Han trekker frem fire profiler blant de norske fotballspillerne i utlandet som har markert seg forrige sesong.

– Det er fire spillere jeg mener har utmerket seg. Jarstein i Hertha Berlin er en klar nummer en, og har gjort en meget god sesong. Bak der er Joshua King nummer to, og nummer tre er Sander Berge, som har gjort gode kamper både i Europa League og i den belgiske serien. Skjelbred har også vært god, sier Rekdal.

Les også

Lagerbäcks overraskende uttak: Nesten ukjent spiss klar for landslaget

Snudde sesongen

Mats Møller Dæhli startet sesongen i Bundesliga-klubben Freiburg, men valgte å gå til St. Pauli på nest høyeste nivå for å få mer spilletid. Og den tyske klubben har vært så fornøyd med nordmannens prestasjoner det siste halve året, at de forlenget låneavtalen med en ny sesong. Dæhli er fornøyd med det han og laget har gjort siden årsskiftet.

– Om man ser på hvor laget lå i starten av året, så er det veldig imponerende at vi klarte å klatre oss opp til en 7. plass. Personlig føler jeg at jeg har hatt 4–5–6 kamper hvor jeg har vært veldig god og vært med på å prege kampen. Selvsagt ville jeg ha scoret flere mål, men jeg er fornøyd med mine prestasjoner, sier Dæhli.

Han ble tirsdag klar for troppen til landskampen mot Tsjekkia, og tar etter sommeren fatt på en ny sesong i 2. Bundesliga. Han stortrives i sin nye klubb.

– Jeg føler at de setter veldig stor pris på meg, og jeg har fått vist meg godt frem. Spiller vi slik vi har gjort det siste halve året kan vi havne høyt til neste år, men det er vanskelig å spå om vi kan være med i opprykksstriden, sier Dæhli.

Han mener flere norske profiler har gjort en god sesong for sine klubber ute i Europa.

– At Joshua har klart å score 16 mål for Bournemouth er helt fantastisk. Stefan (Johansen) presterer også på et stabilt høyt nivå, og i Tyskland spiller både Rune (Jarstein), Per Ciljan (Skjelbred) og Gustav (Vikheim) godt. Selvsagt vil man alltid ha flere spillere som presterer høyt, men for min del er det viktigste å fokusere på hvordan jeg selv presterer, sier Dæhli.

Les også

Bare fotballnerdene har hørt om ham. Nå er han tatt ut på Norges landslag.

– Må få mer spilletid

Lars Lagerbäck tok tirsdag ut sin andre landslagstropp, og blant de utvalgte var det flere nykommere. Han sier at det i tiden fremover kan bli vanskelig å bli tatt ut på landslaget dersom man ikke har mye spilletid på klubblaget.

– Det store problemet, som det ofte er i mindre landslag, er problemet med spilletid. Så i troppen er det noen som har veldig lite spilletid, og det kommer til å få en større betydning i fremtiden. De må finne klubber for å få mer spilletid, for på lang sikt holder det ikke, sier Lagerbäck.

– Drar spillerne for tidlig ut?

– Det er vanskelig å si. Det handler litt om hvilken liga de reiser til. Det er bra at de har ambisjoner og ønsker å teste seg på et høyere nivå. Samtidig må de være veldig realistiske. Fremfor alt finne ut om sportslig ledelse og trenere virkelig ønsker dem.

Lagerbäck har hentet inn Stabæk-spiss Ohi Omoijuanfo i troppen som møter Tsjekkia og Sverige. Landslagsdebutanten har vært het i den norske Eliteserien i vårsesongen, og nå spekuleres det i et sommersalg til en større liga.

– Ohi blir sikkert kjøpt på et eller annet tidspunkt. Men han er ikke ferdig utviklet. Jeg synes han skal tenke seg om to ganger før han reiser til en større liga. Finne ut hva som er best for ham og hans utvikling. Men det er ikke lett, det handler om store kontrakter. Og det er jo bra at de spenner buen og forsøker.

De aller fleste ligaene i Europa sluttet forrige helg, og vi har tatt en titt på sesongen til de største norske profilene i utlandet:

England:

Adama Diomandé, Omar Elabdellaoui og Markus Henriksen, Hull:

Alle de tre nordmennene i Hull har fått godt med spilletid, men det har ikke hjulpet laget fra å rykke ned til Championship. Hull havnet på 18. plass, seks poeng bak fornyet kontrakt i Premier League.

Diomande har scoret to mål, og har fått spilletid i 22 kamper forrige sesong. Henriksen har fått 15 kamper, og Elabdellaoui har spilt åtte kamper for nedrykkslaget.

Les også

Hull rykket ned fra Premier League

Diomande fikk to mål i Premier League i år. Neste år blir det Championship.

Joshua King, Bournemouth:

Nordmannen har hatt en fantastisk sesong i Bournemouth, og scoret 16 mål i løpet av sesongen. Bare åtte spillere scoret mer i ligaen i år, og bare Ole Gunnar Solskjær har hatt flere mål i løpet av en sesong som nordmann. Bournemouth har også hatt en god sesong, og havnet til slutt på niendeplass med 46 poeng.

Les også

King ble hyllet av lagkameratene etter praktsesongen

Bare åtte spillere i Premier League har scoret mer enn King.

Håvard Nordtveit, West Ham:

Nordtveit fikk denne sesongen 16 kamper for West Ham, som til slutt havnet på en 11. plass med 45 poeng.

Alexander Tettey, Norwich:

Norwich hadde håpet at blant annet Alexander Tettey skulle hjelpe klubben til opprykk til Premier League, men 8.-plassen på nest høyeste nivå i England fører til at de må ta nok et år i Championship. Tettey har fått 35 kamper for laget, og samlet hele elleve gule kort.

Norwich håpet at oppholdet i Championship skulle bli så kort som mulig. Men åttendeplass gir et nytt år i den nest øverste divisjonen.

Stefan Johansen, Fulham:

Johansen har vært fast på Fulhams midtbane, og fant veien til målet elleve ganger i løpet av sesongen. Laget klarte en playoff-plass med sin 6. plass, men tapte semifinalen mot Reading.

Skottland:

Bjørn Maars Johansen, Hearts

Landslagsdebutanten har vært fast på det skotske laget Hearts, og har scoret fem mål på de 34 kampene han har vært på banen denne sesongen. Laget har hatt en forferdelig slutt på sesongen, og tok bare fem poeng på de siste ti kampene. Dermed havnet de på femteplass, uten mulighet til å kapre plass i europacupene.

Les også

Bare fotballnerdene har hørt om ham. Nå er han tatt ut på Norges landslag.

Belgia

Sander Berge, Genk

Stortalentet har hatt en halv sesong i Belgia. Han har hatt en god åpning på karrièren i utlandet, og allerede har ryktene om salg til storklubber i Europa begynt å svirre. Midtbanespilleren har fått ni kamper for Genk, som havnet på åttende plass i den belgiske ligaen. De vant kampen om den siste Europa League-plassen.

Ryktene sier at Monaco ønsker å hente Genks Sander Berge etter en strålende første sesong i den belgiske klubben.

Tyskland

Per Ciljan Skjelbred og Rune Almenning Jarstein, Hertha Berlin

De to nordmennene i Berlin har storspilt i Bundesliga i år. Jarstein var lenge helt i toppen av børsene til tyske aviser, og kom på listen over verdens 500 viktigste spillere i fotballmagasinet World Soccer, og var på årets lag i den tyske storavisen Bild. Per Ciljan Skjelbred har vært en av lagets viktigste spillere, og har vært på banen 25 ganger i år.

Rune Almenning Jarstein har hatt en fantastisk sesong i Tyskland, og ble kåret til årets beste keeper av Bild.

Hertha Berlin kom på sjetteplass i Bundesliga, og siden Borussia Dortmund vant cupen, rykker Herta rett inn i gruppespillet i Europa League.

Les også

Jarstein presterer bedre enn tidenes beste nordmann i Bundesliga: – Dette er gøy

Ørjan Nyland, Ingolstad:

Nyland har fått tolv kamper for Ingolstad, og sluppet inn 23 mål. Laget havnet på nest siste plass i Bundesliga, og spiller derfor i 2. Bundesliga neste år.

Iver Fossum og Stefan Strandberg, Hannover

Iver Fossum har fått mye tillit hos Hannover, som sikret opprykk til Bundesliga med sin andreplass i 2. Bundesliga. Fossum har spilt 25 kamper, og scoret ett mål. Stefan Strandberg har vært på banen i tolv kamper.

Iver Fossum har fått mye spilletid i Hannover, og neste år blir det spill i Bundesliga.

Gustav Valsvik, Eintracht Braunschweiger

Valsvik har vært fast i tyskernes forsvar med sine 29 kamper forrige sesong. Laget havnet på tredjeplass i 2. Bundesliga, og fikk playoffkamper mot storklubben og lokalrivalen Wolfsburg. Etter to kamper tapte de 2–0 og må fortsette i 2. Bundesliga.

Det ble bare nesten opprykk for Gustav Valsvik (til venstre) og Eintracht Braunschweiger. De tapte playoffkampen mot Wolfsburg.

Veton Berisha, Greuther Fürth

Berisha har fått mye spilletid for laget som havnet på 8. plass i 2. Bundesliga. Har har spilt 25 kamper, og scoret tre mål.

Mats Møller Dæhli, St. Pauli

Dæhli har vært på utlån fra Freiburg siden januar, og har gjort det godt i sin midlertidige klubb. Så fornøyde har St. Pauli vært at de har sikret seg ungguttens tjenester i en ny sesong. Han spilte kamper for Freiburg før utlånet, og har fått elleve kamper så langt i år for St. Pauli. Han står bokført med to mål for laget som ble nummer sju i 2. Bundesliga.

Italia

Haitam Aleesami, Palermo

Aleesami er den eneste nordmannen som spiller i den italienske toppdivisjonen Serie A. Han har vært fast på laget, og har spilt 31 kamper for den italienske klubben. Han har også scoret ett mål. Selv med ti poeng på de siste fem kampene, klarte ikke Palermo å redde plassen i Serie A, og rykket ned til Serie B etter sin 19. plass i serien.

Les også

Aleesamis lag rykket ned fra Serie A

Haitam Aleesami klarte ikke å berge Palermo fra nedrykk til Serie B

Nederland

Martin Ødegaard, Dennis Tørnset Johnsen og Morten Thorsby, Heerenveen: Ødegaard er på utlån fra Real Madrid, som vant La Liga. Ødegaard står uten kamper, og blir dermed ikke spansk seriemester. Heerenveen havnet på 9. plass i nederlandsk Eredivisie. Ødegaard har fått 14 kamper siden utlånet, Thorsby har fått 23 kamper i sesongen, mens Johnsen står uten spilletid. Trioen har ikke scoret mål i år.

Les også

Ødegaard avviser snarlig Madrid-retur: – Jeg tenker ikke på det

Martin Ødegaard er på utlån fra Real Madrid, og har fått 14 kamper.

Emil Hansson, Feyenoord:

Midtbanespilleren Emil Hansson fikk to kamper for serievinner Feyenoord. Tidligere i år skrev han under på ny kontrakt med toppklubben. Feyenoord vant ligaen med ett poeng, og er dermed kvalifisert til gruppespillet i Champions League.

Jonas Svensson, AZ Alkmaar:

Svensson kom til AZ i vintervinduet, og er blitt så godt som fast på høyrebacken. De havnet på sjetteplass i ligaen, men tapte muligheten til å få kvalifisere seg til Europa League.

Jonas Svensson ble skadet rett før han signerte for AZ, men er blitt fast på høyrebacken etter comebacket.

Frankrike

Ole Kristian Selnæs og Alexander Søderlund, St. Etienne

St. Etienne havnet på en skuffende 8. plass i Ligue 1, og får dermed ikke prøve seg i Europa League eller Champions League. Ole Kristian Selnæs har fått mye spilletid, og har vært på banen 26 ganger i løpet av sesongen. Søderlund har vært plaget med skader denne sesongen, men har likevel vært på banen 17 kamper denne sesongen, og scoret ett mål.

Les også

Selnæs og Søderlund mister treneren sin

Ole Kristian Selnæs har fått mye spilletid for St. Etienne.

Sveits

Mohamed Elyounoussi, Basel

Elyounoussi ble seriemester i Sveits med Basel. Nordmannen har hatt fast plass på laget, og bare to spillere på laget har spilt flere enn hans 31 kamper. Angriperen har scoret ti mål for laget som vant den sveitsiske ligaen med 17 poeng. De er allerede klare for gruppespillet i Champions League.

Elyounoussi har vært god for Basel, og fikk seriegullet med soleklar margin.

Tyrkia

Martin Linnes, Galatasaray

Forsvareren kom til Tyrkia og Galatasaray for halvannen sesong siden, og har fått mye spilletid for storklubben. Han har startet elleve kamper denne sesongen blitt byttet inn fem kamper til. Galatasaray klarte fjerdeplass i den tyrkiske ligaen, og kommer inn i 2. kvalifiseringsrunde til Europa League.

Les også

Klubben skifter navn på stadion etter ordre fra president Erdogan

Hellas

Tarik Elyounoussi, Olympiakos

Elyounoussi har fått en ny start på karrièren etter overgangen til den greske storklubben. Han har spilt 23 kamper denne sesongen, og funnet nettmaskene fire ganger. Bare brasilianske Seba har spilt mer i angrepet for den greske klubben. Laget kommer inn i 3. kvalifiseringsrunde til Champions League.

Tarik Elyounoussi har fått mye spilletid for de greske seriemesterne.

Østerrike

Fredrik Gulbrandsen, New York Red Buls (Utlån fra Red Bull Salzburg

Gulbrandsen kom til Salzburg forrige sommer, men gikk i år på lån til New York Red Bull. I Østerrike fikk han ni kamper og scoret to mål, og i USA har han så langt startet 11 kamper. Han ble seriemester med Salzburg, som vant med hele 18 poeng. I USA ligger laget hans på 5. plass.

Fredrik Gulbrandsen i Salzburg.

Sverige

Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem, Malmö

De to nordmennene er svært viktige brikker hos den svenske seriemesteren. De vant serien i fjor, og leder serien etter elleve runder i nåværende sesong.

Wolff Eikrem ble poengkonge i den svenske ligaen i fjor, og har i år startet ni kamper. Jo Inge Berget har spilt åtte kamper så langt i sesongen, og scoret to mål. Andreas Vindheim spilles også for klubben, og har fått tre kamper så langt.

Jo Inge Berget har vært en stor del av de siste årene med suksess for Malmö.

USA

Ola Kamara, Columbus Crew

En spiller som har markert seg utenfor Europa, er Ola Kamara. Den tidligere Stabæk-, Strømsgodset- og Molde-spissen har åpnet 2017-sesongen bra og står med sju scoringer på 14 kamper så langt. Det er bare én scoring færre enn den spanske stjernen David Villa.

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal76011771018
2Manchester City75202361717
3Tottenham Hotspur75201871117
4Brighton & Hove Albion6411115613
5Manchester United640288012
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk