– Jeg savner henne alltid når vi ikke er sammen, og det blir enda verre når barnet kommer

Steiras nye liv etter toppidretten: - Det er en stor overgang å legge opp. Jeg er glad vi ikke gjør det samtidig

Kristin Størmer Steira har startet en ny yrkeskarriere. Ektemann Devon Kershaw skal satse på idretten et par sesonger til.
 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Kristin Størmer Steira (35) kjenner langrennsløpere som har slitt etter at karrièren var over.

Selv var hun klar for å gå videre i livet, da hun la opp etter VM i Falun i 2015. Overgangen ble litt mykere fordi ektemann Devon Kershaw (33) fortsatt satser hardt. Da får kona holdt kontakten med langrennsmiljøet, som hun tilhørte fra 2003 til 2015, og som betydde så mye.

Denne helgen er paret på verdenscupen i Davos, der Størmer Steira skal være ekspertkommentator i TV2, mens ektemannen skal delta på 30 km skøyting lørdag.

Les også

Steira blir langrennsekspert på TV 2

Når det normale forandrer seg

Ni av ti toppidrettsutøvere frykter den nye hverdagen etter mange år som konkurransemennesker. Det normale er å trene to ganger om dagen, spise, sove og reise. Dersom det blir gull og heder er det stort, men mange når aldri de målene de satte seg, og de fleste kan ikke leve av idretten etter de har lagt opp.

Størmer Steira har ett OL- og fire VM-gull i stafett. Gjennombruddet kom med første seier i verdenscupen i 2004/05-sesongen, og med i alt seks OL- og VM-medaljer individuelt fikk hun uttelling i karrièren.

Nå har 35-åringen barn i magen, og ektemann Devon Kershaw ved sin side. Han er også verdensmester, og satser for fullt denne og neste sesong.

Les også

Vrakede landslagsjenter får hjelp av Størmer Steira

– Det er stor overgang å legge opp etter mange år i toppidretten. Jeg er glad vi ikke gjør det samtidig, sier eks-løperen, som blir mamma i januar.

Hun gruet seg ikke for å starte et nytt og annerledes liv med fast jobb, men visste at det kunne bli utfordrende.

Med samme bakgrunn fra langrenn, kan Kristin Størmer Steira være en god støttespiller for Davon Kershaw når han legger opp.

Vil gjerne gi gode råd

Rådgiver Tonje Hinze i Olympiatoppen veileder unge toppidrettsutøvere, men også de som ser at karrièren går mot slutten. Hun mener det er lurt å investere tid ved siden av idretten, og at det også kan bidra til at utøvere lykkes på arenaen.

Undersøkelser fra Danmark viser at 45 prosent av OL-troppen til Rio hadde vært/var innlemmet på et av universitetene. Av disse sto 45 prosent for 55 prosent av medaljefangsten.

– Med andre ord kan man fint bruke litt tid, i hvert fall i perioder, på utdanning og allikevel bli best i sin idrett, sier Hinze.

Tok viktig utdanning

Størmer Steira gjorde det, ved blant annet å gå på BI. Hinze synes det er fornuftig.

– Utøvere som har gjort noen grad av forberedelser på livet etter toppidretten, får en lettere overgang til annen arbeidskarrière når de legger opp som utøvere.

– Dette er det forskning som kan bekrefte. I «forberedelser» ligger både konkrete ting som utdanning og jobberfaring, men også ting som nettverksbygging og mentale forberedelser.

Les også

Norske idrettsstjerner har angst for fremtiden: - Jeg kunne sitte med tårer i øynene utenfor jobben og skjelve

Nye tanker når man gir seg

– Jeg har ikke savnet det å være toppidrettsutøver, jeg vet hvor mye som kreves, og det er ikke alltid bare kos. Samtidig har jeg vært utrolig privilegert som fikk bruke så mange år i toppidretten, og det er nok ikke før jeg la opp at jeg ble klar over hvor godt man har det.

Veteranen fikk seg jobb i Aktiv mot kreft, men slipper å sitte på kontoret hele dagen, med en variert jobbhverdag hvor mye består i å være ute i bedrifter for å få de ansatte til å være litt mer fysisk aktive. Men det er noen dager, særlig når det er mørkt og vått i Oslo, at hun savner samlingslivet i Italia, med dager bestående av trening og hvile, og ikke minst å være sammen med lagvenninner.

Men savnet varer ikke så lenge av gangen.

Må ikke satse blindt

Utviklingssjef Trond Pedersen i Olympiatoppen mener Størmer Steira har gjort mye lurt, ikke minst ved å tenke langsiktig og investere i utdannelse underveis.

– Det er veldig mange utøvere som går blindt inn i det å satse på toppidretten, og noen lykkes med det. Men en del når ikke helt til topps, og hvis man da kun har satset på idretten og ikke noe annet, står man der på relativt bar bakke i en alder av 35–37 år.

Det blir en annen utfordring enn om man bevisst hadde hatt to karrièreveier underveis og bygget seg en karrièreplattform. De utøverne som har gjort det, har en helt annen tilnærming til det å komme seg inn i arbeidslivet.

– Hva er ditt råd til dem som nå er i toppidretten, men som kanskje ikke helt er i gang med neste steg?

– Søk råd og hjelp i tide. Bruk de kanalene som finnes, enten det er Olympiatoppen, NISO, forbund, klubb eller andre tilbud. Tilrettelagte studier kan være klokt. Da har man helt andre muligheter den dagen toppidrettslivet er over.

Fint å kunne være i miljøet

– Det som er fint er at Devon satser videre. Det gjør at jeg fortsatt kan være med på noen reiser og samlinger det året jeg skal ha permisjon.

Hun innrømmer at overgangen er stor, men at brikkene sakte faller på plass når man velger å gi seg som aktiv. Eks-løperen fra Tana, bosatt med ektemann i Oslo, er glad hun ikke startet på bar bakke etter karrièren. Hun holdt på med en master på BI da hun la opp.

– Jeg tror det er flere måte å takle livet etter toppidretten på, og Devon vil klare det når den tiden kommer. Men jeg vet om noen skiløpere som ikke har maktet det så godt.

Ett av høydepunktene i karrieren til Kristin Størmer Steira kom da hun tok OL-bronse i Sotsji bak Marit Bjørgen og Therese Johaug.

Må lære mye nytt

– Jeg har nok overganger allerede, ler Devon Kershaw, som flyttet fra hjemlandet Canada til Norge i april. Da skulle han i tillegg lære seg norsk og ta førerprøven. Det er blitt suksess.

– Jeg forstår mye, men ikke alt, sier 33-åringen.

– Har du tenkt tanken på at du skal gi deg innen overskuelig fremtid?

– Jeg er ikke så ung lenger og har vært i gamet lenge. De siste årene som løper har vært litt vanskelig på grunn av sykdom. OL i Sotsji ble fiasko og ti dager før VM i Falun fikk jeg lungebetennelse og kikhoste. Nå ser jeg frem til VM og senere OL i Sør-Korea. Deretter er det slutt.

– Du må ikke være så bastant, smetter kona inn. Hun vet at en aktiv som beslutter å gi seg, må ville det med hele sitt hjerte.

– Jeg tror ikke man kan bestemme seg lang vei i forkant, man må kjenne det der og da, at «nå er jeg ferdig».

Hennes gode råd er at en slik viktig beslutning må være gjennomtenkt.

– Jeg skulle gi meg etter Torino-OL, og så helt sikkert etter Oslo-VM, men slik gikk det ikke, legger hun til.

Gruer seg til å reise bort

Devon Kershaw mener at jobben som toppidrettsutøver er deilig, men også utfordrende.

Alle ønsker å vinne, bare noen få lykkes. Jobben er unik, men det er spesielt at kun én kan bli best i verden når det er mesterskap.

Foran denne sesongen har han fått trent mye mer enn i fjor, med flere langturer og lengre intervaller. Om kort tid er han 34, og innser at sjansene på distanse er bedre enn sprint, som han var så god til tidligere.

Han drømmer om å slå til på 15 km under VM i Lahti.

Vet ikke hva vi går til

Kristin Størmer Steira er forberedt på at det blir en del tid bare med henne og babyen.

– At det blir forandringer i livet er helt sikkert. Vi vet vel ikke helt hva vi går til.

– Det blir et eventyr, sier Devon, som gleder seg til å bli pappa, men gruer seg til å reise fra Kristin.

– Jeg savner henne alltid når vi ikke er sammen, og det blir enda verre når barnet kommer. Derfor tviler jeg ikke på at det blir karrièrestopp i 2018.

Hør Aftenpodden Sport hvor Mette Bugge forteller om da hun jaktet på to brasilianske superstjerner:

Publisert:
 1. Kristin Størmer Steira
 2. Mette Bugge

Mest lest akkurat nå

 1. Viking vurderer politi­anmeldelse: Vil utestenge supportere etter bråket

 2. Høyre-politiker ga over 400.000 i bonus til leder i Renovasjonen

 3. BBC: Johnson har utpekt en helt ny regjering

 4. Norsk pilotleder: Vil fly tomme SAS-fly for å hente hjem passasjerer

 5. Vegvesenet ønsker at vogntog og bobiler skal kjøre sist ut av ferger

 6. Disse 17 Sola-flyene er innstilt torsdag