Disse fire talentene tok valget som i en årrekke hadde et dårlig rykte. Det har de ikke angret på.

De vil gjerne bli en del av den nye, norske friidrettssuksessen. De har valgt å gjøre det via USA. Mange har mislykkes før dem.

Fire nordmenn på samme lag. Fra venstre Amanda Frøynes (syvkamp), Thomas Mardal (slegge), Magnus Pettersen (mellomdistanse) og Elisabeth Bergh (mellomdistanse). Her på stadion til University of Southern Florida i Tampa.
Publisert: Publisert:

TAMPA, FLORIDA: En periode hadde studier i USA kombinert med en plass på friidrettslaget et dårlig rykte. Du fikk en utdannelse, men mange kom hjem uten den sportslige fremgangen de hadde håpet på.

Noe har skjedd. Under NM i friidrett på Byrkjelo sist helg var det flere eksempler på at det er fremgang å hente i USA. Sølvvinneren i slegge, Thomas Mardal (21) fra Gloppen, er USA-student, gullvinneren i stav, supertalentet Sondre Guttormsen (19) fra Ski, går på high school i USA.

Vi traff en gjeng norske idrettsutøvere som jakter fremgang på idrettsbanen i USA.

Det «norske laget» i USA

Et regnskyll like intenst som et middels norsk fossefall traff Elisabeth Angell Bergh (22) da hun løp. Studenten ved University of Florida hadde ikke helt dagen. Havnet tidlig bak i 1500-meterfeltet, men en sterk avslutning gjorde at ikke var helsvart selv om hun var skuffet.

I målområdet på friidrettsbanen til University of Southern Florida ventet kjæresten Magnus Pettersen (23) fra Drammen. Også han norsk mellomdistanseløper. Han trøstet. Ikke langt unna Amanda Frøynes, syvkjemperen fra Tønsberg som denne sesongen klarte den femte beste poengsummen noen norsk kvinne har oppnådd i syvkamp.

Sleggekasteren Thomas Mardal fra Gloppen dukket også opp etter hvert med tyrenakke og tømmerstokktykke overarmer.

Elisabeth Bergh fikk trøst av kjæreste og lagkamerat på Gators, Magnus Pettersen som også er mellomdistanseløper.

Alle fire er medlemmer av friidrettslaget til University of Florida i Gainesville, Gators Track and Field. Alle fire har reist til USA fordi de ønsker å bli bedre. Bedre idrettsutøvere. De har tro på at det amerikanske systemet skal gjøre dem rustet til å nå sine drømmer som idrettsutøvere. Men det handler også om skaffe seg en utdannelse på veien.

Les også

I fjor avsluttet Filip Ingebrigtsen sesongen med en dårlig følelse. Det vil han gjøre noe med i år.

Får muligheten til å avslutte med stil om en uke.

Samtidig har fristende stipend hvor du kan kombinere utdanning og idrett vært et tveegget sverd for mange som har reist over.

– Det har vært sagt at dersom du drar til USA er du ferdig som idrettsutøver på et høyt nivå. Jeg tror det handler om å finne det riktige universitetet, sier Magnus Pettersen.

  • Her ligger Gainesville:

Nå handler det nok ikke bare om å finne det riktige universitetet. Det riktige universitetet må finne deg.

– Vi leter etter de beste talentene verden over. Nordmenn er greie å ha med. De er fornuftige, sier trener Chris Solinsky.

Han bruker det engelske ordet «levelheaded» når han skal beskrive holdningene til sine norske elever. Han har fire slike levelheaded nordmenn på University of Floridas friidrettslag.

Les også

Warholm hedret æresgjesten med norsk rekord

– Jeg prøver å være mann av mine ord, sier europamesteren, som slettet den 19 år gamle rekorden til Quincy Douglas.

Få av de nye har USA-bakgrunn

Norsk friidrett står sterkere enn på mange år. Karsten Warholm, brødrene Ingebrigtsen, Isabelle Pedersen, Sondre Nordstad Moen og Amalie Iuel er navn som øker interessen.

De er også talenter som er utviklet i et land hvor det sjelden har vært stor bredde. Norge har hatt enkeltutøvere, men sjelden så mange som nå som har vært i stand til å hevde seg i finaler i internasjonale mesterskap.

Av de nye norske friidrettsprofilene er hekkeløper Amalie Iuel en av de få som valgte en karrierevei som de fire vi møtte på friidrettsbanen i Florida. Hun studerte ved University of Southern California.

– Av og til kan gresset virke grønnere på den andre siden av gjerdet, sier sportssjefen i Norges Friidrettsforbund, Håvard Tjørhom.

Elisabeth Bergh (helt til venstre i bildet) hadde ikke den store dagen i sitt heat på 1500 meter.

Han er likevel ikke bare skeptisk til at norske utøvere søker utvikling i USA.

– Vi har hatt endel utøvere som har hatt veldig gode opplevelser i USA. De har kommet til et større miljø, de har møtt et trenerapparat med god kompetanse, og de har hatt fine fasiliteter. Men så er det samtidig en god del studenter det ikke har fungert for. Vi har utøvere som har avsluttet etter ett år og reist hjem igjen, sier Tjørhom.

Unikt tilbud

De fire i Tampa er helt klare på at myten om sportslig forfall i amerikansk universitetsidrett er betydelige overdrevet.

– Det er rundt 15–20 personer som jobber bare med friidrett på vårt universitet. Vi har tre fysioterapeuter på fulltid, seks-syv trenere, ernæringsfysiolog og leger. Alle vi fire som er her, har forbedret seg sportslig, sier Magnus Pettersen.

Kjæresten Elisabeth Bergh er enig.

– Trenerne vet hva de driver på med, og vi har et fantastisk støtteapparat. Alt blir lagt til rette for at vi skal løpe fort og ha progresjon, sier hun.

Paret Bergh/Pettersen har vært i USA i tre år og har fullført en bachelorgrad. Nå er de tilbudt plass på et masterprogram. Det betyr at de fortsatt kan satse på idrett og utdanning.

Les også

Norsk landslagsspiller får ikke fri fra skolen – går glipp av nøkkelkamper

– En utrolig kjip situasjon å være i.
Magnus Pettersen og Elisabeth Bergh diskuterer med sin trener Chris Solinsky etter at hun har levert en skuffende 1500 meter i Tampa.

Fristende tilbud

Syvkjemper Amanda Frøynes (19) innrømmer at hun tok en sjanse. Tilbudet ble for fristende.

– Jeg fikk en e-post fra en coach her i Florida som spurte om jeg ville komme hit. Jeg tenkte: USA, ja det kunne vært noe. Jeg tok bare sjansen og gikk for det. Jeg hadde lyst til å komme meg litt bort og oppleve verden, forteller hun.

Hun har hatt suksess og utvikling. Hun kvalifiserte seg til de friidrettsfinalene for collegeutøvere og har forbedret sin personlige rekord flere ganger. Hun har denne sesongen oppnådd den femte beste syvkjemperpoengsummen av en norsk utøver noen gang.

Et collegestevne i friidrett i USA er et stort arrangement med mye prestisje. De fleste øvelsene er individuelle, men stafettene er viktig. Det er viktig å være det beste universitetet. Her er det full jubel etter 4 x 100 meter stafett under stevnet i Tampa i vår.

Thomas Mardal er sleggekasteren fra Gloppen som har hatt stor fremgang i sitt første år som Gators-utøver. Han har forbedret personlig rekord flere ganger og ble nummer to i NM på hjemmebane i Byrkjelo.

– Jeg kan kaste ute hele året og jeg har langt flere treningskamerater, sier Mardal om sitt valg.

Hans siste personlige rekord ble satt 11. august da han vant det skandinaviske U23-mesterskapet like før NM.

Viktig å undersøke først

Han har kommet til et universitet som virkelig satser på sitt friidrettslag, og han har fått trenere som har sørget for utvikling. Men det er ingen selvfølge.

– En utdanning i USA på idrettsstipend kan være en kjempemulighet, men man må gjøre gode forundersøkelser. Skolene vil selge seg inn, og de vil gjerne ha de beste studentene på sitt lag. Men man lar seg kanskje blende av at de har gode fasiliteter. Det er ikke sikkert at kjemien mellom trener og utøver fungerer, og det er vanskelig å kartlegge det slik at du gjør det som er hundre prosent riktig for deg, sier Håvard Tjørhom.

Publisert: