For fem år siden kunne TIL kjøpe Prijovic for 1,5 mill. – etter han skjøt Serbia til VM er prislappen 100 mill.
Aleksandar Prijovic (28) har hatt en kometkarrière etter han forlot «Gutan» sommeren 2013. Nå er han én av tre tidligere TIL-spillere i aksjon i Russland.
- Tobias Stein Eilersen

Aldri har flere tidligere TIL-spillere vært med enn i årets VM i Russland, men listen er kanskje lengre enn du tror.
USA 1994 (2 spillere, 1 trener):
Sigurd Rushfeldt (Norge):
«Rush» som bare var 21 år gammel under VM i USA i 1994. Rushfeldt hadde slått igjennom for TILs A-lag to år tidligere og i ferd med å bli en toppspiss for TIL. Han fikk 45 minutter i Norges andre gruppespillkamp 23. juni i 1-0-tapet mot Italia. «Rush» ble erstattet av «Mini» Jakobsen til pause i Italia-kampen.
Til slutt endte Mexico, Irland, Italia og Norge likt med 4 poeng og Norge røk ut i gruppespillet med svakest målforskjell i den gruppa. Dermed endte Rushfeldts VM-karrière med 45 minutter.
Utrolig nok ble han ikke tatt med i Norges tropp til VM i Frankrike i 1998 og endte landslagskarrièren med 28 kamper og 7 mål, men «Rush» hadde en formidabel karrière etter VM med stor suksess i Rosenborg og østerrikske Austria Wien med flere toppscorertitler og både serie- og cupgull. Endte karrièren i TIL der han la opp etter 2011-sesongen etter å ha blitt mestscorende spiller i eliteserien gjennom tidene med 172 seriemål. Er i dag sportssjef på NTG Tromsø og fortsatt involvert mye rundt TILs reservelag som trener.
Roger Nilsen (Norge):
24-åringen fra Kvaløysletta ble naturlig nok tatt med til troppen ettersom han da spilte for Sheffield United som få måneder før VM i USA hadde rykket ned fra Premier League til Championship. Nilsen fikk ingen minutter i VM der Rune Bratseth og Henning Berg utgjorde stopperparet for ”Drillos”.
Han kom aldri med til flere mesterskap, men fikk totalt 32 kamper og 3 mål for Norge i perioden 1990–2000. La opp etter 2003-sesongen og var en periode tilbake i hjembyen Tromsø der han trente Fløyas damelag.
Er nå bosatt igjen i Stavanger, der han virkelig startet sin fotballkarrière da han forlot Tromsø til fordel for Viking allerede i 1989 det året han fylte 20 år – og har bodd mesteparten av sitt liv etter den aktive karrièren var over.
Tommy Svensson (Sverige):
Etter å ha ledet TIL som trener i tre sesonger (1988-1990), som ble kronet med seriesølv i 1990, kun to poeng bak seriemester Rosenborg, fikk Svensson sjansen som landslagssjef for hjemlandet sitt i 1991. Svensson hadde en solid spillerkarrière bak seg og spilte samtlige kamper som spiller for Sverige i VM i 1970 i Mexico. Han ble senere en uhyre populær trener både i Tromsø og siden for ”Tre Kronor” da han først ledet Sverige til semifinale i EM på hjemmebane i 1992.
Men det han husket best for, er at han for alltid vil være mannen som ledet Sverige til semifinalen på Rose Bowl Stadium i California mot selveste Brasil foran 92.000 tilskuere, der de til slutt tapte 1–0 og måtte se finalen glippe for mesterne fra mesterskapet.
VM i USA husket mest for at Svensson & co. dro i land Sveriges første VM-medalje siden 1958, da de ydmyket Bulgaria hele 4–0 i bronsefinalen. Den karismatiske svensken ledet Sverige til og med 1997 og gjorde et kortvarig comeback som trener i TIL i 2001, det året ”Gutan” rykket ned.
Frankrike 1998 (1 spiller):
Tore-André Flo (Norge):
Flo fikk sitt store gjennombrudd som fotballspiller i 1995 – året han fylte 22 år – og kom til ”Nordens Paris”. Flo fikk landslagsdebuten det året han var i Tromsø da han fikk sjansen i en privatlandskamp mot England (0-0-) 11. oktober 1995. Etter én sesong nordpå der han scoret 18 mål på 26 kamper for «Gutan», gikk turen via Brann i 1996, der han påfølgende sommer ble solgt til Chelsea.
Under VM i Frankrike var Flo akkurat fylt 25 år og han spilte samtlige fire kamper for Norge, i åpningskampen mot Marokko (2-2), i 1-1-kampen mot Skottland og ikke minst spilte han en enorm rolle i den største triumfen i Norges fotballandslags historie da de slo Brasil 3–2 i siste gruppespillskamp og tok seg videre til sluttspillet i Frankrike.
Bebeto hadde sendt brasilianerne i ledelsen med 12 minutter igjen å spille før Flo kun fem minutter senere sørget for balanse i regnskapet.
Kjetil Rekdal avgjorde kampen i 89. minutt på straffen ingen i Norge glemmer. Flo spilte også samtlige 90 minutter da Norge røk ut i første utslagsrunde mot Italia (1-0-tap). Han var også med i samtlige tre kamper i Norges hittil siste internasjonale mesterskap; EM i Belgia/Nederland i 2000. Flo startet i 1-0-seieren mot Spania, og spilte samtlige minutter i 1-0-tapet mot Jugoslavia og 0-0-kampen mot Slovenia.
Flo hadde en lang og innholdsrik karrière med sine beste år i Chelsea (1997–2000) og Glasgow Rangers (2000-2002). For Norge spilte han fra 1995–2004 og endte karrièren med 23 mål på 76 opptredener med flagget på brystet. Han spilte til og med 2012-sesongen, der han endte karrièren med å forsøke og hjelpe moderklubben Sogndal. I dag bor han i London der han jobber i utviklingsavdelingen i Chelsea.
Tyskland 2006 (2 spillere):
Douglas Sequeira (Costa Rica):
Costaricaneren som i 2006 spilte for amerikanske Real Salt Lake i Major League Soccer (MLS) – og året etterpå signerte for TIL- bar med i den costaricanske troppen til VM i Tyskland i 2006. Sequeira spilte samtlige 90 minutter i de to første kampene, først mot vertsnasjonen Tyskland 9. juni 2006, som endte med et 4-2-tap og i det påfølgende 3-0-tapet mot Ecuador. Han var ikke med i siste gruppespillskamp som endte med 2-1-tap for Polen.
I desember samme år, et halvt år etter VM, signerte Sequeira en treårskontrakt med TIL. Totalt endte han med 42 kamper og to scoringer for landslaget i perioden 1999–2010. Sequeira var en meget populær spiller i Tromsø der han spilte 63 kamper og scoret syv mål på tre sesonger (2007-2009). Etter det gikk turen hjem til moderklubben Saprissa der han spilte helt til han la opp etter 2013-sesongen.
Karim Essediri (Tunisia):
Den populære høyrekanten fra Tunisia kom inn som innbytter åtte minutter før full tid for Tunisia i åpningskampen som endte 2–2 mot Saudi-Arabia. Han kom ikke på banen i 3-1-tapet mot Spania eller i 1-0-tapet mot Ukraina. Karim Essediri spilte for TIL i perioden 2001–2005 og hadde foran VM-sesongen signert for Rosenborg etter fire sesonger nordpå.
Essediri hadde en tung start på TIL-karrièren med nedrykk i første sesong hvorpå Essediri ble leid ut til erkerival Bodø/Glimt i 2002 og stort sett ble holdt utenfor A-laget i 2003-sesongen til trenerbyttet kom i august 2003 da Terje Skarsfjord og Lars Espejord tok over.
Det ble begynnelsen på en enorm opptur som endte med landslagsdebut for Tunisia påfølgende år, et Europa-eventyr få glemmer fra 2005-sesongen der Essediris siste kamp for «Gutan» var det utrolig sure 4-3-tapet UEFA-cupens siste gruppespillskamp borte mot Basel.
Rosenborg-karrièren ble aldri noen suksess og han ble solgt videre til Lillestrøm foran 2007-sesongen, der han spilte helt til han la opp i 2011. Han fikk totalt åtte kamper for Tunisia i perioden 2004–2011. Men Essediri kommer nok til å sitte klistret foran TV-skjermen for å følge sine landsmenn ettersom de i år er kvalifisert for første gang på 12 år, nå som de snart skal i aksjon i Russland.
Russland 2018 (3 spillere):
Kara Mbodj (Senegal):
I januar skjønte «alle» fra første treningsøkt at dette var en helt spesiell spiller. Den uredde 20-åringen viste kvaliteter fra første spark på ballen og TIL sikret seg fireårskontrakt umiddelbart. TIL klarte å holde på senegaleseren i tre sesonger som etter 2012-sesongen forlot «Gutan» til fordel for Genk og belgisk fotball.
Etter tre sesonger der gikk han til Anderlecht i 2015, der han fortsatt spiller. Utallige ganger har Kara vært linket til klubber i Premier League, men fortsatt har det ikke blitt noen overgang for Kara til balløya. 28-åringen fikk debuten for Senegals A-landslag som TIL-spiller allerede i 2011 og både han og landsmann Ciss, som begge spilte samtidig i TIL, var en del av det senegalesiske OL-landslaget i 2012.
Siden har Kara blitt en av Senegals viktigste brikker de senere årene og den beinharde midtstopperen står nå med 47 kamper og 5 mål for «The Lions of Teranga». Kara er garantert i startoppstillingen når Senegal åpner mesterskapet i Russland 19. juni mot Polen i det de deltar i sitt første VM på 16 år.
I 2002 i Japan/Sør-Korea ble det kvartfinaleplass for Senegal, så gjenstår det å se om Kara & co. kan kopiere den bragden i en overkommelig gruppe som for uten om Senegal består av Polen, Colombia og Japan.
Saliou Ciss (Senegal):
Kom samtidig som Kara til Tromsø foran 2010-sesongen og ble et halvt år lengre, da han i august 2013 ble solgt til franske Valenciennes.
Hans siste kamp for «Gutan» var i 2-1-seieren hjemme mot tyrkiske Besiktas i kvalifiseringsrunden til UEFA Europa League-gruppespillet 22. august 2013. Sesongen der endte som kjent med nedrykk og salgene av Ciss og Ruben Yttergård Jenssen var nok avgjørende for at det gikk som det gikk.
Valenciennes rykket ned året etterpå, men Ciss fikk A-landslagsdebuten det året, tre år etter Kara startet sin A-landslagskarrière.
I juli 2017 signerte han for Ligue 1-klubben Angers, men har det siste halvåret vært på et korttidsutlån tilbake i Valenciennes. Venstrebacken som var en populær mann i TIL og fyller 29 år 15. juni like før mesterskapet braker løs, har spilt 15 kamper for Senegal siden 2014 og er en del av 23-mannstroppen til Russland.
Aleksandar Prijovic (Serbia):
Klubbnomaden Aleksandar Prijovic (28) spiller nå i greske PAOK, som er hans 11. klubb på seniornivå. Født og oppvokst i Sveits med serbiske foreldre, startet Prijovic sin landslagskarrière med å spille U17- og U19-landslagsfotball før han spilte for Sveits på U20- og U21-landslagsnivå.
Etter å ha spilt for Parma, Derby County, Yeovil Town (lån), Northampton Town (lån), Sion og Lausanne-Sport (lån), ble TIL hans syvende stoppested i karrièren sommeren 2012 da han kom på lån (med opsjon på kjøp) fra sveitsiske Sion. I nedrykkssesongen 2013 fant TIL ut at det var for dyrt å ha Prijovic på benken, og benyttet seg ikke av opsjonen på 1,5 millioner norske kroner.
Dermed ble han sommeren 2013 gjenforent med Per-Mathias Høgmo i svenske Djurgården (27 kamper/10 mål).
Etter et lite stopp i tyrkiske Boluspor (31 kamper/16 mål), gikk turen i 2014 videre til polske Legia Warszawa (44 kamper/13 mål). Der gjorde Prijovic over tid sine saker såpass bra at han i januar 2017 ble solgt for 20 millioner kroner til greske PAOK.
I februar samme år søkte han om tillatelse til å spille for Serbias A-landslag. Tillatelsen fikk han i mars, ettersom han ikke hadde spilt A-lagsfotball for Sveits og 9. oktober 2017 fikk han debuten – og for en debut det var! Siste kamp i gruppespillet hjemme mot Georgia kom Prijovic inn i 61. spilleminutt.
Kun 13 minutter senere satt han kampens eneste mål i nota. Målet sørget for at Serbia tok seg til VM og vant gruppa med 21 poeng, to poeng foran Irland og dermed var klar for sitt første VM på åtte år.
Han står nå med åtte kamper for landslaget, men har ikke scoret siden da. Likevel har det vært eventyrlige år for Prijovic som står med 26 mål på 43 kamper for den greske klubben, som endte på 2.-plass i serien og vant den greske cupen.
I januar i år skal kinesiske Henan Jinye ha tilbudt grekerne 90 millioner kroner for serberen. Klubben takket nei, men i februar i år signerte den tidligere TIL-spilleren en ny kontrakt med klubben til sommeren 2022. Kontrakten gir han svimlende 15 millioner kroner i året. Og prisen på å kjøpe ham ut av kontrakten, slik TIL takket nei til i 2013, har gått betraktelig opp nå. Utkjøpsklausulen på Prijovic er nå på 100 millioner norske kroner, altså 98,5 millioner kroner mer enn TIL kunne kjøpt ham for sommeren 2013.