Russisk friidrett er tamme greier uten doping

KOMMENTAR: Alle russiske friidrettsutøvere er nektet OL-deltagelse. Ut fra hva Russland presterte i VM i fjor, er det få øvelser som blir særlig redusert.

DOPET, DOPET, DOPET: Anna Tsjitsjerova (fra venstre), Jelena Lasjmanova og Julia Saripova vant alle gull i London. Alle er senere tatt for å bryte dopingreglene.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Et njet til russisk friidrett høres dramatisk ut, men landet med 143 millioner innbyggere hadde ikke kommet til å spille noen dominerende rolle på Maracana i Rio. I alle fall ikke om vi skal legge fjorårets VM-innsats til grunn. Men det kunne jo hende at landet som er gjennomsyret av doping hadde fått litt ekstra fart på cocktailene siden det er OL-år.

I London 2012 ble Russland nest beste nasjon i friidrett etter USA, med åtte gull og fem sølv og fem bronse.

To VM-vinnere utestengt

Arne Hole er sportsjournalist i Aftenposten.

I VM i Beijing i fjor var russerne tamme og endte med to gull og en hver av de to andre valørene. Da hadde dopingavsløringene allerede begynt, og russerne stilte for eksempel uten deltagere i kappgang fordi så mange var tatt!De russiske gullene i fjor kom ved Sergej Sjubenkov på 110 meter hekk og i høyde ved Maria Kutsjina. Begge er en av dem som har klaget høylytt over den kollektive straffen av Russland.

Sjubenkov er verdens raskeste i år, men det med en håndtatt tid på 12,7. En håndtatt tid på sprint i 2016 er jo nesten en sak i seg selv.

Seks av åtte OL-vinnere avslørt

Den russiske nedturen fra OL 2012 til VM 2015 kan enkelt forklares med dopingavsløringer. Avsløringene startet før 2012, men ble skjult av den korrupte IAAF-presidenten Lamine Diack.

Av de åtte gullvinnerne fra fire år tilbake er det bare langhekkløper Natalia Antijukh og høydehopper Ivan Ukhov som ikke er tatt for doping. Den forskrekkelige listen:

Maria Savinova vant 800 meter. Sto frem på tysk TV og innrømmet doping da snøballen begynte å rulle. WADA har anbefalt livstidsdom både for henne og Jekaterina Poistgova, som tok bronse.

Julia Saripova Tok gull på 3000 meter hinder. Uregelmessigheter i det biologiske passet.

Anna Tsjitsjerova tok gull i høyde. Retest av prøven fra Beijing 2008 viste at hun var dopet allerede da.

Tatjana Lysenko kastet slegge til gull. Ble avslørt allerede etter en retest av prøvene fra VM 2005, men fikk komme tilbake.

Jelena Lasjmanova tok gull på 20 km kappgang, men ble utestengt for to år kort tid etter.

Sergej Kirdjapkin tok gull på 50 km kappgang, men også han ble felt av tidligere prøver. Under EM i Amsterdam tidligere denne måneden fikk Trond Nymark VM-gullet fra 2009 som russeren hadde snytt ham for.

Lite å si for Norge

At Russland er utestengt, får neppe noen betydning for Norges medaljefangst. Den ligger an til å bli null – akkurat som den var i London for fire år siden. Da ble Henrik Ingebrigtsen beste nordmann med femteplass på 1500 meter.

Russland har ingen gode 1500-meterløpere, og distansen blir derfor ikke påvirket av utestengelsen. Den eneste norske deltageren som blir "kvitt» en verdensmester er Amalie Iuel på 400 meter hekk. Natalia Antijuk vant i Beijing i fjor, men er utestengt i år. Det har lite å si for Tyrving-jenta, som bare er nummer 41 på verdensstatistikken.

Kan ikke løpe

I det hele tatt er det påfallende hvor dårlige russerne er i løp på herresiden – spesielt når doping har vært systematisk regissert fra høyeste hold. Det har lite for seg å snakke om arven etter Valeri Borsov – mannen som tok gull både på 100 og 200 meter i OL 1972. Kanskje har det spesielt lite for seg ettersom han er ukrainer, men han konkurrerte for Sovjetunionen.

Russland fikk sin siste OL-medalje i løp på herresiden da spurtkanonen Jurij Borsakovskij vant 800 meter i 2004. På IAAFs liste over dopingtatte i 2015 topper Russland med ni utøvere, mens Kenya har "bare" syv. Men den listen ble laget før de siste avsløringene.

Let the games begin!

Publisert: