Stortalentet ble utestengt i tre kamper - spilte kamp etter én uke: - Strider mot all fornuft

Hockeyekspert Erik Follestad reagerer på at stjerneskudd fikk sone karantene i juniorligaen.

BLE UTESTENGT: Jacob Noer sonet kun én kamps karantene i Get-ligaen etter å ha fått tre kampers karantene. Her er Noer etter den fjerde semifinalen i NM-sluttspillet mellom Lillehammer og Sparta i vår.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Unggutten Jacob Noer ble kampens store spiller da han scoret fire mål mot Frisk Asker tirsdag. Men for en uke siden fikk Noer tre kampers karantene for en stygg takling. Likevel kunne han være tilbake i spill etter å ha sonet bare én kamp i Get-ligaen.

Årsaken er at 20-åringen på grunn av sin unge alder er spilleberettiget for U21-laget til Lillehammer. Dermed sto han over kampene mot Sparta Sarpsborg og Vålerenga på U21-nivået, selv om han bare har spilt én kamp i den ligaen de siste to årene.

Det reagerer TV 2s hockeyekspert Erik Follestad kraftig på.

– Det er helt uhørt at selv om han er ung nok så kan han sone kamper i en liga han ikke har spilt i. Det strider mot all sunn fornuft. Sånn kan det ikke være. Da kan spillere som er i U21-alder fly rundt i Get-ligaen, spille stygt og skade andre, for deretter å sone kamper i en annen liga. Man bør sone kamper i den ligaen man får karantene i, sier Erik Follestad.

PROFIL: TV 2s hockeyekspert Erik Follestad.

– Aldri vært borti lignende

Med fire mål var Noer helt utslagsgivende for at Lillehammer herjet mot Frisk Asker, men Follestad mener likevel at Asker-laget ikke kan skylde på regelen.

– Frisk Asker har mye større problemer enn Jacob Noer. Det er lett å skylde på det. Men de kan føle seg snurt og rammet av regelverket. Men her må forbundet komme på banen og gjøre om. Dette er bakgårdsliga-regler, og slik kan vi ikke ha det, sier Follestad.

Les også

Zuccarello med perlescoring og assist i NHL-drama

– Jeg har vært med på det når spillerne har spilt i juniorligaen, men jeg tok det for gitt at man soner kamper i den ligaen man spiller i. Jeg har aldri vært borti noe slikt, sier Follestad.

Lillehammers sportssjef forstår at Follestad reagerer på bruken av unggutten, men er klar på at laget dobbeltsjekket reglene før de sendte ham utpå banen tirsdag.

– Jeg skjønner at det kan bli en diskusjon. Men dette er en regel som forbundet har bestemt, så kan man være enig eller uenig i den. Vi forholder oss til regelen som den er, og vi var veldig opptatt av å dobbeltsjekke hvordan det var før vi brukte spilleren, sier sportslig leder i Lillehammer Atle Svensrud.

TALENT: Jacob Noer ble kåret til Årets Rookie i Get-ligaen i fjor.

Har skjedd tidligere

Svensrud har vært borti problemstillingen en gang tidligere, da en av deres unge spillere fikk fem kampers karantene for noen år siden. Han forstår at det kan virke urettferdig.

– Det kan godt diskuteres om det er forskjellsbehandling på grunn av alderen, men regelen stimulerer til å slippe til unge spillere. Det blir fort dobbeltstraff om de skal sone på flere nivåer. Jeg forstår at det kan virke urettferdig, men ingen kan ta oss eller Jacob på dette, sier han.

Han tror Lillehammer uansett hadde vunnet kampen mot Frisk Asker, selv om unggutten scoret fire mål.

– Svaret på det spørsmålet er ja. Det er ingen tvil om at han var kjempegod, men vi føler at vi var et bedre lag enn Frisk Asker. Vi vant kampen han sto over også, sier Svensrud.

Les også

Landslagsprofilen får kritikk for å ha spilt kamper under graviditeten

– Skal hindre urimelig straff

Petter Salsten er sportssjef i Norges Ishockeyforbund, og forstår at folk kan reagere på at Noer fikk spille kampen mot Frisk Asker.

– Jeg forstår at noen reagerer på regelverket når det kommer til merkelige situasjoner som dette. Dette regelverket er for hele organisasjonen, og det skal hindre urimelig hard straff nedover i alderstrinnene, hvor spillere kanskje spiller for lag på flere nivåer, sier Salsten.

– Vi kan ikke endre regelen midt i en sesong. Denne regelen har vi hatt i 15 år, og det har ikke kommet noen endringsforslag fra klubbene. Men jeg skjønner at det av og til kan fremstå merkelig, sier Salsten.

Han mener at en tidsavgrenset sanksjon kan være en løsning, hvor spillerne blir utestengt i en tidsperiode, ikke antall kamper. Men eventuelle endringer kan neppe tre i kraft før neste år.

Publisert: