Den omstridte milliardæren pumper penger inn i sjakken. Nå kan Magnus Carlsen ødelegge drømmen hans.

I sjakk-VM har Fabiano Caruana en søkkrik 74-åring i ryggen.

Rex Sinquefield har en drøm: At en amerikansk spiller skal vinne sjakk-VM. Men de siste fem årene har verdensmesteren vært norsk. Her er Sinquefield og Magnus Carlsen på åpningen av Sinquefield Cup i høst.
 • Nicholas Bergh
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

«Jeg liker ikke å bli kalt et sjakkgeni, for jeg anser meg selv som et geni som tilfeldigvis spiller sjakk.»

Det berømte sitatet tilhører Bobby Fischer. Og den amerikanske sjakklegenden hadde det ikke bare i kjeften. I 1972 kronet han en spektakulær karriere med VM-tittelen. Triumfen brøt 24 år med sovjetisk VM-dominans.

Etter VM-kampen forsvant Fischer fra rampelyset. Han etterlot et vakuum i amerikansk sjakk. Men nå er noe i emning. Fabiano Caruana er den første amerikaneren som spiller om den ubestridte VM-tittelen siden Fischer.

Når man forhører seg om årsaken til utviklingen, peker eksperter på én mann. Ikke Caruana, men en omstridt milliardær på 74 år.

– Vi opplever en slags sjakkrenessanse i USA på grunn av Rex Sinquefields arbeid, sa Fabiano Caruana da vi møtte ham tidligere i år.

 • FIKK DU MED DEG DENNE? Kjent stormester: – Caruana må være rasende.

Ble lei av å tjene penger

Men hvem er denne Rex Sinquefield? Historien begynte med en fattig familie i etterkrigstidens USA. Faren døde da Sinquefield var fem, og han tilbrakte barndommen på fosterhjem.

Sinquefield vokste opp og tjente milliarder av dollar på indeksfond. Så, én dag i 2005, ble han lei. Han ville gjøre noe annet enn bare å tjene penger.

Det har vært gull verdt for Magnus Carlsens VM-utfordrer Fabiano Caruana.

Rex Sinquefield står bak den årlige storturneringen Sinquefield Cup. Her er han sammen med VM-duellantene Fabiano Caruana og Magnus Carlsen før årets utgave.

Da Sinquefield vendte nesen mot politikk og filantropi, var nemlig sjakk et ledd i planene. I 2008 åpnet han Saint Louis Chess Club. Klubben har flyttet det naturlige midtpunktet i amerikansk sjakk – fra Fischers hjemstat New York til Midtvesten.

Men hvorfor bestemmer en forretningsmann seg for å pumpe et titall millioner dollar inn i sjakk?

– Sjakk har vært en lidenskap for meg i mange år, svarer Sinquefield i en e-post.

– Jeg er heldig som har midlene til å støtte klubben og sjakkinitiativene våre i lokalmiljøet. Suksessen til klubbmedlemmene våre, samarbeidet med skoler og turneringene våre har vært drivkraften bak min støtte til sjakken, legger han til.

En personlig drøm

Sjakk er langt fra det eneste Sinquefield bruker penger på. Han og kona Jeanne har opprettet et fond som blant annet finansierer et senter som hjelper barn med lærevansker.

Sinquefields pengebruk er imidlertid også omstridt. Han driver det forretningsmagasinet Bloomberg Businessweek har kalt «et korstog mot inntektsskatten» i delstaten Missouri. Sinquefields donasjoner til politikere – på flere titalls millioner dollar totalt – har sine kritikere i hjemstaten.

– Vi hadde alle hatt parader i byens gater dersom han bare fokuserte på sjakk og hans veldedige donasjoner, sa Laura Swinford i interesseorganisasjonen Progress Missouri til BBC i 2006.

Her poserer ekteparet Sinquefield – Jeanne og Rex – med Sinquefield Cup-trofeet.

I sjakkmiljøet er imidlertid Sinquefields rolle udiskutabel.

– Den viktigste personen for amerikansk sjakk de siste tiårene er ikke Caruana, Nakamura, Kamsky eller So. Det er en fyr med 1700 i rating, sier Mike Klein i chess.com og snakker om hobbyspilleren Sinquefield.

– Hans sjenerøsitet har fått mange spillere til å blomstre. Han har inspirert så mange spillere til å se på sjakk som en karriere, og ressursene hans vil uten tvil hjelpe med å oppfylle hans personlige drøm: Å få en ny amerikansk verdensmester.

Caruana får VM-hjelp

Det er her Fabiano Caruana kommer inn i bildet. I 2015 skjedde det to viktige ting i sjakkspillerens karriere:

Han byttet representasjonsland fra Italia til fødelandet USA.

Og han flyttet til Saint Louis.

– Han forsto at han kunne flytte hit på grunn av det vi har bygget opp. Her kan han forbedre spillet sitt og dra nytte av konkurransen fra spillerne som kommer hit, sier Sinquefield.

Fabiano Caruana flyttet til Saint Louis i 2015 og har oppnådd gode resultater på hjemmebane. Han vant Sinquefield Cup i 2014 og delte turneringseieren med Magnus Carlsen og Levon Aronian i 2018. Han vant dessuten det amerikanske mesterskapet i Saint Louis i 2016. Her ankommer Caruana, tett fulgt av sekundanten Rustam Kasimdzjanov, et parti i Sinquefield Cup tidligere i år.

Under sjakk-VM i London bor spillerne på luksushoteller. Og både Carlsen og Caruana har sine egne, hemmelige team med sekundanter. Alt dette koster.

Hvis Caruana trenger pengehjelp, er Sinquefield neppe vond å be. Men Caruana vil ikke gå inn på summer.

– De tilbyr sin støtte generelt. De vil gjerne se at jeg vinner VM-kampen. Så de tilbyr å støtte meg inn mot denne kampen.

Ekteparet Sinquefield stilte for eksempel en gårdseiendom til disposisjon for Caruana og sekundantteamet hans under VM-oppkjøringen.

Når vi spør Sinquefield om øvrig VM-finansiering, svarer han ydmykt:

– Den beste måten jeg kan hjelpe ham på, er å holde meg unna.

Så legger han til:

– Men seriøst, klubben er her for å støtte Fabiano uansett hva han trenger. Det er opp til ham.

Publisert:
 1. Sjakk
 2. Fabiano Caruana
 3. Magnus Carlsen

Mest lest akkurat nå

 1. Utbyggingen er i gang: – Dette er en dag med historisk sus

 2. Denne uka måtte flere ut med 3000 kroner for bruk av et slikt skilt

 3. Klubben blir utestengt fra sin egen hjemmebane: – Vi kan ikke akseptere dette

 4. Trafikkulykke på Solasplitten

 5. – Den han er mest flau over å være i samme parti som

 6. Kjøpte bygget i 2006 – venter ennå på å få bygge Rema 1000-butikk