FHI-frykt om forbud: Kan gi mer «tiltakstrøtthet enn godt smittevern»

Breddeidretten lå nede. Ekspertene i FHI fryktet konsekvensene.

Kontaktidrett har vært forbudt for de fleste voksne det siste halvåret.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Onsdag fikk norsk idrett beskjeden de har ventet lenge på. Regjeringen har bestemt seg for en gradvis gjenåpning av breddeidretten fra 12. oktober. Voksne over 20 år kan da se bort fra regelen om minst en meters avstand under organisert trening. Til nå har dette vært forbeholdt barn og unge, samt toppidrettsutøvere.

Avgjørelsen kom etter vurderinger fra ekspertene i Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. De fryktet forbudet skulle virke mot sin hensikt.

«Vi er urolige for at dette tiltaket i større grad bidrar til tiltakstrøtthet enn godt smittevern», var vurderingen fra Folkehelseinstituttet. Det kommer frem i et notat Aftenposten har fått innsyn i.

De var ikke alene om å komme til den konklusjonen.

«Helsedirektoratet er enig i Folkehelseinstituttets vurdering om tiltakstrøtthet», står det i notatet.

Det er signert direktør Linda Granlund og avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet. Notatet ble sendt Helsedepartementet 17. september.

Bent Høie har nå åpnet for breddeidrett også for voksne.

Folkehelseinstituttet pekte på at organisert idrett er viktig for folkehelsen på flere måter. Derfor mente de at myndighetene bør «ha relativt gode smittevernmessige grunner for å opprettholde begrensning av dette nasjonalt over lengre tid».

De viste til idrettens tilbakemeldinger om stort frafall. FHI mente det var bekymringsfullt både for den fysiske og den psykiske folkehelsen.

De omtalte også risikoen ved å lempe på tiltaket som «relativt lav». Det sett sammen med smittevernhensyn og tiltakstrøtthet, førte til anbefalingen om å gjenåpne.

Les også

Byrådets miljøkrav får Oslo-fotballen til å fortvile. De frykter store konsekvenser for barn og unge.

Ble først utsatt

Gjenåpningen skal skje gradvis. I første fase kan 23.600 utøvere i ulike kontaktidretter ta opp igjen vanlig trening. Etter noen uker skal tiltaket evalueres. Hvis det har gått uten problemer, åpnes det for neste fase.

Foreløpig er det kun trening som er tillatt.

FHI mener at kamper, cuper og stevner fører til mer reiseaktivitet og kontakt på tvers av ulike geografiske områder. Dette kan føre til økt smitterisiko, mener FHI. Samtidig ville det gjøre smittesporing vanskeligere, hvis det ble nødvendig.

Tanken var i utgangspunktet at breddeidretten kunne starte opp tidligere i høst.

I et notat fra 2. september anbefalte imidlertid Folkehelseinstituttet å utsette dette.

Da var det flere lokale utbrudd. Hovedvekten smittede var i alderen 19–29 år. FHI mente det var best å se utviklingen an. De ville få kontroll på utbruddene, slik at de ikke førte til høyere smitte i befolkningen generelt.

Kulturminister Abid Raja og idrettspresident Berit Kjøll er begge fornøyde med at breddeidretten nå kommer i gang.

Oslo må trolig vente

Regjeringen åpner også for at lokale myndigheter kan innføre egne tiltak i områder med mye smitte.

Statsminister Erna Solberg pekte på Oslo, Arendal og Øygarden som kommuner hvor idretten trolig må vente lenger.

Dette var også noe byrådsleder Raymond Johansen åpnet for i en e-post til Dagsavisen.

– Det er smittetallene som avgjør om Oslo kan gjøre lettelser i tiltakene slik regjeringen i dag har varslet at vi kan fra 12. oktober, skrev han.

Helseminister Bent Høie advarte også om at det kan komme nye tiltak hvis smitten i samfunnet øker.

– Vi har ingen garanti for at vi klarer dette videre, men nå vet vi at vi kan, vi vet at vi har tiltak som virker og vi vet at det kan gi oss mindre inngripende tiltak. Det gir håp og krefter til å holde ut, sa Bent Høie under onsdagens pressekonferanse.

Publisert: