Tufte ble overrasket: – Fikk den gaven jeg ønsket meg

Roeren Olaf Tufte satte verdensmester Kjetil Borch på plass. Det hadde få trodd.

Det gikk ikke upåaktet hen at Olav Tufte hadde fødselsdag. Han fikk bursdagssang også, fra publikum.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

DRAMMEN: – Jeg kunne ikke fått en større gave. Jeg fikk den gaven jeg ønsket meg, sier 43-åringen.

For lørdag, i regattaen på Drammenselva, var det nettopp Tufte som i konkurranse mot klubbkamerat Kjetil Borch slo sistnevnte i singlesculler.

Selv om Tufte, som til slutt ble nummer fire, fikk flotte blomster av arrangøren, var det gjevest at han klarte å vinne over Borch i kvartfinalen.

– Jeg er utrolig godt fornøyd, sier Tufte, som var litt heldig i den banen han fikk. De fleste som ble slått ut i racet mann mot mann hadde den ytterste banen i elven. Motstrømmen var sterkest der.

Innledningsvis, i prologen, kom Borch på tredjeplass og Tufte på sjette. Da var distansen 2000 meter. Åtte tok seg videre til finalene. I alle finaler senere var det 500 meter utøverne skulle ro.

Les også

Tufte før comeback: – Roing er ikke den hyggeligste sporten å bli gammel i

Tok det han fikk

– Jeg vil ikke skylde på strømmen, sier Borch, som er Norges førstevalg i denne båtklassen.

Han står på land og ser Borch levere også senere i regattaen.

Borch er regjerende verdensmester i roing, men blir stadig utfordret av den eldre klubbkameraten som har hatt et år fri fra konkurranser. Med unntak fra at han hoppet inn i en dobbeltfirer under et par verdenscuper i fjor.

For Olaf Tufte gir seg ikke. Han mener at Borch må skjerpe seg. Hvis ikke vil han komme og ta over plassen i singlesculler.

Liker å erte

Før denne sesongåpningen hadde Tufte tirret sin tidligere makker, som han satt sammen med under OL i Rio. Den gangen fikk paret bronse i dobbeltsculler. Siden da har Borch startet for seg selv, i single.

Tufte er som en klegg på Borch, men det er godt ment.

– Han må skjerpe seg, sa han til Aftenposten før løpet.

Olaf Tufte diskuterer med landslagstrener Johan Flodin. I midten Knut Norstad fra arrangøren.

– Jeg har troen på meg selv og er ganske sikker på egen evne og evnen til Olaf.

– Man må aldri avskrive Olaf Tufte, men jeg er såpass innstilt på det jeg har som mål. Jeg er veldig motivert, men jeg ber Olaf fortsette å tirre meg. Det er viktig for å gi det lille ekstra.

Sier det som det er

– Jeg er bare bevisst ærlig og veldig konkret, kommenterer Tufte.

I kvartfinalen og de senere finalene var distansen 500 meter. Det er tøft.
– Jeg gikk hardt ut, men det straffet seg, sier Borch.

Olaf Tufte skinte som en sol og mente at han alltid kommer til å huske 43-årsdagen.

I B-finalen møtte han Oscar Helvig, og måtte gi tapt. Aller raskest var Kristoffer Brun, som slo Martin Helseth i finalen.

– Jeg får tårer i øynene når jeg får blomster, smiler Tufte, som skal i aksjon på ny på Årungen i tre hele dager til ende fra torsdag. Da skal roerne settes sammen i en dobbeltsculler, for å finne ut hvilken båt som går fortest.

Kjetil Borch tok nederlaget med et smil. Han kommer kraftig tilbake.

Har trenerens tillit

– Jeg slipper å være med der. Jeg skal ikke si at jeg har fribillett, men basert på fjorårets resultater får jeg mulighet til å ro single, sier Borch og tenker på første verdenscup som roerne drar til, den i Potsdam litt ut i mai.

Landslagstrener Johan Flodin sier at Borch har tillit, men legger også til at han var overrasket over Tufte. Og enda mer overrasket over Kristoffer Brun.

Landslagsroerne står over sesongåpningen i bulgarske Plovdiv. Norge har vanligvis ikke vært med på den første, og erfaringen med sykdom i siste VM, gjorde avgjørelsen veldig enkel. Det var for øvrig der Borch tok VM-gull.

Han lar seg ikke skremme av å ha fått en nesestyver i Drammen.

Publisert: