Hazard strålende da Belgia slo Norges overmenn ut av EM

Ungarn ydmyket etter spektakulær oppvisning av Belgias kaptein.

BANENS GIGANT: Eden Hazard gjorde det meste riktig mot Ungarn. Her har Belgias kaptein nettopp satt inn 3-0-scoringen helt på egen hånd.
  • Reidar Løfaldli
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

UNGARN — BELGIA 0-4

Norges overmenn fra kvalik-playoffen, Ungarn, hadde overrasket stort så langt i EM. De tapte ikke en eneste kamp i gruppespillet, og vant sin gruppe foran Island og Portugal.

Men i Toulouse i kveld sa det stopp. Hovedgrunnen til det heter Eden Hazard. Belgias kaptein var «overalt», la opp til ett mål og scoret selv målet som avgjorde kampen ti minutter før slutt.

— Hvis Eden har det godt rundt seg, er han verdens beste spiller, skrøt Belgias keeper Thibaut Courtois, ifølge NTB.

— Det var en bra kamp, vi har fortjent denne seieren. Vi hadde fortjent flere mål i dag, men keeperen deres var god, sa Hazard i intervjuet vist på TV 2 etter kamp.

— Det eneste vi kunne ha gjort bedre, var å avgjøre kampen før, sa Courtois.

Belgia hadde ikke overbevist til fulle så langt i mesterskapet, men etter tapet for Italia i første kamp, har EM-outsiderne så smått fått lagmaskineriet litt på skinner.

— Vi visste at vi skulle opp mot et strålende lag. Det er bare å gratulere dem med innsatsen så langt i mesterskapet, sa Ungarns trener Bernd Storck.

Nå venter Gareth Bale og Wales på Belgia i kvartfinalen i Lille kommende fredag. I byen som ligger like ved grensen til Belgia forventes det god støtte for Hazard og co.

— Vi kommer til å fortsette å drømme, nå skal vi til Lille og håper det kommer mange belgiere, sier en smilende Eden Hazard.

Les også

Griezmann herjet og sendte Frankrike til kvartfinalen

Les også

«EM hadde dødd litt om Irland slo ut Frankrike»

Sjansebonanza

Belgia gikk ut fra startblokkene med voldsom kraft, og hele første omgang var stort sett et voldsomt kjør mot Ungarns mål. Belgias mange offensivt briljante spillerne viste store deler av sitt register mot et Ungarsk lag som ikke helt hang med.

Kevin De Bruyne var dominerende helt fra avspark og skapte kampens første skikkelige store sjanse. Manchester City-spilleren skred inn fra høyre kant, ballen gikk til Romelu Lukaku, som fikk vendt og skutt via en ungarsk spiller til corner.

1-0: Toby Alderweireld (til venstre) stiger til værs og header ballen kontant i mål. Lagkameraten ved siden av er Romelu Lukaku.

Ungarn slet med å holde følge, og etter 10 minutter kom kampens første scoring. Både Lukaku og midtstopper Toby Alderweireld løp seg fri på et frispark fra De Bruyne, og det var Alderweireld som kontant stanget inn 1-0 bak Gabor Kiraly i Ungarns mål.Seks minutter senere var Kiraly sentral da han reddet De Bruynes forsøk etter en stikkball fra Lukaku.

Ungarn var under voldsomt press, og midtveis i omgangen begynte Eden Hazard å vise seg frem skikkelig. Chelsea-strategen har ikke overbevist i EM så langt, men mot Ungarn var han tidvis lysende. Etter 23 minutter kom 25-åringen til et skudd som ble blokkert, og han sto ellers bak det meste av det Belgia skapte resten av tiden før pause.

God veteran i buret

Da Dries Mertens ble felt like utenfor Ungarns sekstenmeter ti minutter før pause, fikk 40-årige Kiraly virkelig vist sine kvaliteter. Mannen med den grå joggebuksen slengte seg høyt og fikk noen fingre på De Bruynes meget gode skuddforsøk.

Ungarn hadde nok med å forsvare seg, men fikk sin beste mulighet før hvilen ved Gergö Lovrencsics på et solid skudd etter 40 minutters spill. Forsøket strøk oversiden av tverrliggeren.

VINKER FARVEL TIL EM: Ungarns keeper Gabor Kiraly var svært god mot Belgia. Her takker han supporterne for støtten etter kampen.

Kanskje var Lovrencsics' forsøk et tegn om hva som skulle komme. Selv om Hazard skapte en kjempemulighet helt i starten av andre omgang som brakte det beste ut av Kiraly, virket det som om trener Bernd Storck hadde sagt noe lurt til sine elever.Rødtrøyene hadde ballen mer, spilte med mer energi og fikk mer rom på banen, og Adam Szalai kom til et skudd som gikk like utenfor i det 51. minutt. Adam Pinter tvang Belgias keeper Thibaut Courtois til å ta fram sitt ytterste på et meget godt skudd etter halvspilt andre omgang.

Skulle Ungarn klare det som så umulig ut i første omgang?

Les også

Ingen skudd på mål på 117 minutter - så avgjorde Portugal

Les også

«Riktig vinner? Tja. Det riktigste ville kanskje vært at ingen vant»

Hazard avgjorde

Det så absolutt slik ut da Roland Juhasz var fremme i feltet drøye 20 minutter før slutt. Midtstopperens skudd var hardt og lavt, og strøk like utenfor Courtois' stolpe. Ungarn hadde kjempet seg tilbake i kampen, frustrasjonen begynte å bre seg i det belgiske laget, og vi fikk flere feilpasninger og svake avgjørelser fra de lyseblå.

Da slo Belgias trener Marc Wilmots til med et inspirert bytte. En sliten Lukaku gikk ut, mens Marseille-spiss Michy Batshuayi kom inn. Etter bare et minutt på banen, hadde 22-åringen satt inn Belgias andre scoring.

Nok en gang var Eden Hazard arkitekten bak målet. Belgias nummer ti rykket fra på venstre side, la inn foran mål, og der var Batshuayi på rett sted til rett tid.

2-0-scoringen så ut til å være det som skulle til for å vekke et Belgia som hadde sovnet etter pause. Bare to minutter etterpå gjorde banens bestemann det meste selv.

3-0: En alldeles strålende Eden Hazard avgjør åttedelsfinalen mot Ungarn ti minutter før full tid med et velplassert skudd.

Eden Hazard utfordret igjen fra venstre, dro seg inn foran mål og skjøt vakkert i hjørnet fra 16 meter. 3-0 til Belgia etter 80 minutter og plassen i kvartfinalen var sikret. Like etterpå ble Hazard byttet ut til stor applaus fra publikum, mens Marouane Fellaini entret arenaen.En annen innbytter, Yannick Ferreira Carrasco, satte inn 4-0 etter en kontring på overtid og sørget for at sluttresultatet ble nokså stygt for et Ungarn som tross alt hang godt med i store deler av kampen.

Etter den solide forestillingen i Toulouse seiler Belgia opp som en av EM-favorittene. Og Eden Hazard er en selvskreven kandidat til prisen som turneringens beste spiller.

NB: Wales blir Belgias motstander i kvartfinalen. Den spilles i Lille fredag 1. juli.

Publisert: