Langrennstopp om Kaggestads Bjørgen-kritikk: - Uforståelig!

Skiforbundets kommunikasjonssjef mener at Johan Kaggestad ikke kan ha fått med seg hele debatten.

Espen Graff i skiforbund skjønner lite av Johan Kaggestads kritikk etter leserinnlegget til Hangeland og Bjørgen forrige uke.
 • Martin K. Andersen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Marit Bjørgen og Brede Hangelands debattinnlegg i Aftenposten i forrige uke har ført til kraftige reaksjoner

Les også

Bjørgen og Hangeland går til angrep på egoisme og privatisering i idretten

I innlegget viser de to idrettsheltene, blant annet, til hvordan enkelte private aktører kan være i ferd med å rokke ved idrettens grunnverdier. Det har fått deler av Langrenns-Norge til å tenne. Den siste til å reagere er TV 2s ekspert på utholdenhetsidrett, Johan Kaggestad. — Det er vanskelig å forstå hvordan Kaggestad kan gjøre det opprinnelige leserinnlegget til et debattinnlegg om private lag i skisporten. Det er for meg uforståelig, sier Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund.

Kommunikasjonssjefen i Norges Skiforbund, Espen Graff (t.v.), avviser kritikken mot Marit Bjørgens debattinnlegg. Han mener at Johan Kaggestad ikke har fulgt med i timen.

Våsete Dette skriver Kaggestad i sitt innlegg:

«Deretter sauses dette imidlertid sammen med etableringen av privatlag, med referanse til privatlag i langrenn. Disse skal også være en uttalt trussel mot idrettens etablerte verdigrunnlag. Det er grunnfjellet i Norges Skiforbund som skal være truet, ifølge ytringen.

Hvilket vås.»

Dette er kritikk som kommunikasjonssjefen i Norges Skiforbund, Espen Graff, synes faller på steingrunn.

— Johan Kaggestad kan tydeligvis ikke ha fått med seg debatten de siste dagene. Han kan ikke ha fått med seg at Marit Bjørgen fulgte opp med en presisering hvor hun forteller hvor viktig private lag er for norsk langrenn. Han kan heller ikke ha fått med seg innlegget til langrennssjef Åge Skinstad og lederen av langrennskomiteen Torbjørn Skogstad. De to skriver også om hvor viktig skiforbundet synes de private lagene er, sier Espen Graff til Aftenposten.

Ingen visste noe

Les også

- Jeg fikk en dårlig følelse da Northug-boka kom ut

Kaggestad er også svært kritisk til at Brede Hangeland og Marit Bjørgen har brukt kommunikasjonsrådgivere i sitt skrivearbeid. Han påstår at dette har ikke de to skrevet selv. Han fikk svar på tiltale fra Brede Hangeland.I et intervju med TV 2, hvor han også er ekspertkommentator, hevdet Kaggestad at leserinnlegget var et bestillingsverk fra skiforbundet. Noe som Espen Graff tilbakeviser.

— Ingen i politisk ledelse i Norges Skiforbund kjente til Bjørgen og Hangelands leserinnlegg før det var ferdigskrevet. Langrennssjef Åge Skinstad hadde hørt om det , sier han.

Aukland-saken

Johan Kaggestad kommer også inn på konflikten som oppsto rundt Anders Aukland i vinter. Aukland ble i en svensk dokumentar beskyldt for å ha hatt høye blodverdier. Aukland, som går på det private laget Team Centric, mente at han ikke fikk tilstrekkelig støtte fra forbundet til å avvise påstandene. Kaggestad skriver:

«Jeg håper han fikk en uforbeholden unnskyldning. Ikke bare fra NSF, men også fra medieekspertene?»

Espen Graff i skiforbundet sto sentralt i denne konflikten, men han ønsker ikke å kommentere dette nå.

— Denne saken har ikke noe med temaet i Bjørgen og Hangelands debattinnlegg, sier kommunikasjonssjefen.

Aabø: - Det er greit

Johan Kaggestad gjør i sitt debattinnlegg et poeng av at han mener å vite at Marit Bjørgen og Brede Hangeland ikke selv har skrevet sin kronikk. Informasjonsrådgiver Jarle Aabø synes Kaggestad har et dårlig poeng.

— Det spiller overhodet ingen rolle, sier Aabø.

Han mener at man med en kronikk må ha to mål:

 • At folk orker å lese hele teksten
 • At kronikken får gjennomslag og skaper konsekvenser

— Faglig er det ikke bare greit, men kanskje korrekt at idrettsstjerner som ikke er trygge på kronikkformen lar andre skrive den for seg, så gjør de nødvendige endringene og signerer, poengterer Aabø.

Johan Kaggestad er mye brukt av TV 2 som ekspertkommentator, blant annet på langløp som Vasaloppet, hvor det er løpere på privatlag som er i toppen.

— Kaggestad får ha de hattene han vil ha. Men det er lurt for alle å være tydelige på hvilke roller man har, slik at man ikke blir mistenkt for å ha en skjult agenda. Hvis det mistenkes blir hele ytringen og budskapet trukket i tvil, sier Jarle Aabø om Kaggestads debattinnlegg.

Les også

 1. Hangeland: «Det provoserer meg noe grenseløst»

 2. Kaggestads egen kortslutning

 3. Johaug & Co fikk ikke svare på Northug-spørsmål

 4. Kaggestad: - Bjørgen og Hangeland, dette har dere ikke skrevet selv

Publisert:
 1. Marit Bjørgen

Mest lest akkurat nå

 1. Kun to elever igjen i klasserommet - resten er hjemme med korona

 2. Bensinprisen over 20 kroner i Stavanger

 3. Vil ha bom mot russ og sextrafikk på landets lengste sandstrand

 4. Tor-Erlend (35) selger våt ved rett fra kløyvemaskinen: - Folk sikrer seg ved til neste vinter

 5. Fascinerande dokumentar om verdas vakraste gut

 6. Koronapasient i 50-årene døde på SUS