Kulturminister Abid Raja legger én milliard på bordet til idretten og frivilligheten

Kulturminister Abid Raja (V) vil sette av en ny milliard for å kompensere inntektstapene i idretten og frivilligheten som følge av viruspandemien.

Abid Raja varsler en ny kompensasjonsordning til idretten og frivilligheten.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det ble klart da statsråden torsdag presenterte den tredje i rekken av krisepakker på feltet. Milliarden som nå foreslås bevilget, skal dekke inntektsbortfall i perioden 1. september til 31. desember.

De to foregående krisepakkene har hatt en samlet verdi på 1,87 milliarder kroner. Utbetalingene fra krisepakke nummer to har startet. Søknadsfristen utløper først 15. september, men i slutten av juli ble det utbetalt rundt 30 millioner fordelt på 379 søknader.

Som i den foregående krisepakken kan det også fra 1. september søkes om å få dekket tapte inntekter fra eksempelvis loppemarkeder, utleie, billettinntekter fra idrettsanlegg og andre tilbud idrettslag og frivillige organisasjoner måtte ha.

Les også

Helsedirektoratet endrer koronaregel for fotballen

Brann-leder: – En pakke som treffer oss

Kampdagsinntekter for toppidrett vil også kompenseres, i tillegg til bortfall av billettinntekter.

– Det er bra at disse vilkårene forlenges etter august og ut året, sier Branns daglige leder, Vibeke Johannesen til BT.

Hun forteller at Brann er nær å legge inn en søknad for å få kompensert inntektsbortfallet klubben har hatt fra mars og fremover

– Dette er en pakke som treffer oss, der vi kommer til å søke om de store summene vi har tapt, sier Johannesen.

Branns daglige leder Vibeke Johannesen.

Hver hjemmekamp uten flere enn 200 tilskuere, gir Brann et millionbeløp i inntektstap.

– Synes du denne pakken er god nok?

– Det vil tiden vise, men den er i alle fall mye bedre enn den første pakken som kom, sier Johannesen.

Vil ha mer aktivitet

Kulturministeren er glad for at idretten også i månedene som kommer, kan lene seg på offentlig hjelp for å motvirke de økonomiske konsekvensene av virussituasjonen.

– Dette gir sektoren mer forutsigbare inntekter, og jeg håper dette bidrar til at de kan gjennomføre flere aktiviteter i tiden framover, sier han.

Statsråden varsler videre at kompensasjonsordningen fra 1. november vris i retning av å belønne de arrangørene som kun delvis avlyser, stenger eller utsetter sine arrangementer og aktiviteter som følge myndighetenes råd eller pålegg. Disse kan søke om å få kompensert 70 prosent av sine tap ut året.

For arrangementer eller aktiviteter som blir helt avlyst, reduseres derimot kompensasjonen til 50 prosent i perioden 1. november til 31. desember.

Betaler ut løpende

Raja opplyser at regjeringen med det sistnevnte grepet ønsker å stimulere til aktivitet.

– Frivilligheten og idretten har vært flinke til å omstille seg og gjennomføre aktivitet innenfor smittevernreglene. Vi ønsker å stimulere til mer aktivitet, derfor vil det bli en gradvis redusering av kompensasjonen for arrangementer som blir helt avlyst. Det vil si at det vil lønne seg å være kreativ og tenke alternativt så arrangementer kan avholdes til tross for koronarestriksjonene, sier Raja.

Torsdag møtte han pressen i Lofoten for å presentere den forlengede kompensasjonsordningen. Der varslet også Raja at regjeringen fra 1. januar neste år vil etablere en ny og annen type ordning.

– Det skal være en stimuleringsordning. Vi kommer til å invitere idretten og bredden av frivilligheten til departementet på mandag for å diskutere hvordan en slik ordning kan se ut, sa kulturministeren.

Les også

Brann-spiller testet positivt på koronaviruset

Idrettspresidenten fornøyd

Idrettspresident Berit Kjøll er tilfreds med milliarden som foreslås bevilget som følge av at kompensasjonsordningen forlenges.

– Vi er svært glade og takknemlige for at dagens kompensasjonsordninger i det store og det hele fortsetter ut året. Det skaper trygghet og forutsigbarhet for idretten som har gått en usikker høst i møte, sier hun.

– Nå kan vi planlegge for aktiviteter innenfor de økonomiske rammene som vil gjelde ut året og hvor idretten til enhver tid må hensynta de myndighetspålagte restriksjonene for gjennomføring av idrettsarrangementer og aktiviteter, tilføyer Kjøll.

Som for de to foregående krisepakkene er det Lotteri- og stiftelsestilsynet som håndterer søknadsprosessen og utbetalingene knyttet til ordningen.

Det opplyses at praksisen med løpende utbetalinger vil bli videreført.

Publisert:
  1. Abid Raja

Mest lest akkurat nå

  1. Kristian utlover dusør til den som kan hjelpe ham

  2. Mann funnet med stikkskader i Stavanger

  3. Akkurat nå er strømprisen rekordhøy

  4. Da PST varslet helse­vesenet på Kongs­berg i 2018, var det en helt annen sak som vakte mest be­kymring

  5. Slik spredte smitten seg fra tv-kanalen til Sødal bede­hus

  6. – Utfallet har blitt som det har blitt. Familien har hatt, og har, det tøft