Hjembyen ønsker å hylle den avdøde idrettslegenden: – Ingen av forslagene er akseptable

Den finske skihopperen Matti Nykänen gikk bort tidligere i år. Nå ønsker hjemstedet å hedre ham med et minnesmerke.

Dette er ett av forslagene som er skissert.
 • Viljam Brodahl
  Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

22. februar i år gikk idrettslegenden Matti Nykänen bort, 55 år gammel. Hjembyen Jyväskylä ønsker å hedre den avdøde skihopperen med et minnesmerke.

Ifølge Yle har byen bevilget omtrent én million kroner til en statue eller monument. Seks kunstnere har fått i oppdrag å produsere skisser, men forslagene er ikke familien til Nykänen helt fornøyd med.

«Ingen av forslagene er akseptable», skriver familien i et felles brev, ifølge Aftonbladet.

Publikum har hatt mulighet til å stemme over forslagene, men en avgjørelse på hvilken skisse man går for blir avgjort i februar. Da er det bystyret i Jyväskylä som har det siste ordet.

Les også

Den finske hopplegenden Matti Nykänen er død: – Han var så mye bedre enn oss

Dette var Mattis ønske

Til lokalavisen Keskisuomalainen forteller Nykänens mor, Vieno Nykänen, at sønnen hadde satt mest pris på et skulpturelt bilde av seg selv.

– Vi hadde håpet på et bilde, som vi også la frem før dette prosjektet startet. En slik type statue var også Mattis ønske, sier hun.

Hun ønsker å tone ned kritikken for å unngå en «unødvendig kontrovers». Av de seks forslagene som er mottatt fra kunstnerne, er det bare ett som er i tråd med familiens ønsker, hevder Expressen.

Forslaget (bildet øverst i artikkelen) har fått navnet «The King Eagle». Planen er at den skal plasseres i hoppanlegget i byen Laajavuori, dersom man ender med å velge skulpturen.

Les også

Hvordan er det mulig å beundre en mann som på sine siste tiår var en sammenhengende skandale, en fyllik, voldsmann og fengselsfugl?

Matti Nykänen hadde enorm suksess i hoppbakken.

Finsk idrettslegende

Nykänen er en av Finlands største idrettshelter gjennom tidene. Totalt tok han fire OL-gull og fem VM-gull i hoppakken. I tillegg tok han 46 seiere i verdenscupen.

Han vant den gjeve Hoppuka i sesongene 1982/83 og 1987/88, og han ble kåret til årets idrettsutøver i Finland i 1985 og 1988.

Han valgte å legge opp i 1991.

Utenfor idretten slet han med alkoholmisbruk. Til den finske avisen Ilta Sanomat har han tidligere fortalt om misbruk av alkohol og piller.

– Jeg var som en liten mus, som ikke våget å stole på noen. Jeg hadde det dårlig og behandlet angsten med sprit. Jeg tok også en pose med piller om dagen. Jeg levde i et liv utenfor virkeligheten, uttalte han i 2017.

Han ble flere ganger dømt for mishandling, og i 2004 måtte han i fengsel etter å ha knivstukket en nabo.

Publisert:
 1. Vintersport
 2. Hoppuka
 3. Finland
 4. Hopp
 5. Matti Nykänen

Mest lest akkurat nå

 1. Knut Arild Hareide inn­rømmer sine «unn­latelses­synder». Nå for­later han riks­politikken

 2. Her gjør de endelig klar for festival igjen – etter et rekordår på Jæren

 3. – Endelig tror folk på min historie

 4. Ellevill jubel for Sandnes Ulf - klar for semifinale

 5. – Trygve Slagsvold Vedum bør vente i to år

 6. Hovden Høyfjellshotell skal sannsynligvis rives