– En glipp av Byåsen først å si ja til milliongaven

Byåsens milliongave fra spillmilliardær Morten Klein, var tema i idrettsstyremøtet fredag.

Idrettsstyremedlem Jorodd Asphjell (bildet) tror ikke Byåsen mente å lefle med idrettens finansieringsmodell da de først takket ja til spillselskap- gaven fra Morten Klein.
  • Marianne Tønset
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Styret fikk en kort redegjørelse av saken fra generalsekretæren, forteller idrettsstyremedlem Jorodd Asphjell fra Orkdal IL.

Det ble bruduljer av at Byåsen Håndball Elite inngikk avtale om milliongave fra Morten Klein gjennom hans Malta-registrerte spillselskap i starten av februar.

Halvannen uke etter at avtalen ble signert, endte Byåsen med å trekke seg fra avtalen og takke nei til pengegaven på en minst en million kroner.

Kuvendingen kom etter sterkt press fra Håndballforbundet og Norges Idrettsforbund.

Les også: Byåsen får milliongave av utenlandsk spillselskap (abo)

Les også: Byåsen sier fra seg milliongave etter angivelig sterkt press fra forbundet

– En god løsning

Saken var dermed avsluttet da idrettsstyret fikk redegjørelsen i fredagens møte.

– Vi ble orientert om sakens forløp og resultat og det ble ingen drøfting i styret, sier Jorodd Asphjell.

– Håndballforbundet og Byåsen kom frem til en god løsning. Vi er godt fornøyd med hvordan forbundet håndterte dette, sier han.

Les også: Omstridt gambling-gave til Byåsen: RBK har takket nei til avtaler som strider mot klubbens verdier

Risikerte å bli kastet ut

Som Adresseavisen tidligere har fortalt, fikk klubben beskjed om at de kunne bli fratatt medlemskapet i Norges Idrettsforbund om de tok imot gambling-gaven. Hadde det skjedd, ville Byåsen mistet sitt store trumfkort for å lokke spillere til Trondheim, nemlig samarbeidet med Olympiatoppen, i tillegg til utestengelse fra landslaget.

Årsaken er idrettens eget regelverk der de stiller seg bak enerettsmodellen som sier at Norsk Tipping har monopol på spill i Norge. Samtidig som den sikrer inntekter til idretten, 2,4 milliarder kroner i 2016, er det regnet som et spillpolitisk tiltak som også tar vare på de spillavhengige.

Les også: Frustrert over forbundet: Byåsen mener de ikke får svar på hva de gjør galt

– En glipp

Byåsens styreleder Oddvar Aardahl har tidligere sagt at Byåsen ikke hadde noen intensjon om å være «illojal mot norsk idrett», og han skjønner at forbundet vil vokte om enerettsmodellen. Ifølge styrelederen mente Byåsen opprinnelig de kunne motta penger dersom klubben ikke promoterer giverselskapet.

Håndballforbundet så det altså annerledes, og enden på visa ble ingen milliongave til Byåsen i denne omgangen.

Jorodd Asphjell i idrettsstyret, tror på Byåsens gode intensjoner.

– Det er alltid et dilemma når en eliteklubb sliter økonomisk og slike saker kommer opp. Men det er viktig å holde fast i finansieringsmodellen alle både idrettsforbundet, særforbundene og klubbene er omforent om, sier han.

– Jeg tror det var en glipp hos Byåsen, og glipper kan oppstå, sier han.

Ble ikke diskutert

Idrettsstyret har ikke behandlet saken eller kommet med noen videre uttalelse.

– Denne saken er imellom særforbundet og klubben og handler om hvordan felles politikk etterleves. Sånn sett var det viktig at idrettsstyret ble orientert, sier Asphjell.

Publisert: