Tidligere UEFA-president med krass kritikk av Platini

Lennart Johansson hevder at ingen kjente til den omstridte avtalen mellom Michel Platini og Sepp Blatter.

Tidligere UEFA-topp Lennart Johansson.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Svensken var president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) fra 1990 til 2007. Johansson satt også i styret i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i kraft av at han var Europa-president. Nå avslører han at UEFA aldri ble informert om utbetalingen på to millioner sveitserfranc (vel 17 millioner kroner) fra FIFA til Platini.

Det var denne utbetalingen fra 2011, for arbeid Platini skal ha utført for FIFA mellom 1999 og 2002, som har gjort at både Blatter og Platini er utestengt fra fotballen for 90 dager inntil videre. Det er FIFAs etiske komité som har utestengt de to topplederne.

Hemmelig

Lennart Johansson sier at han som medlem av styret i FIFA burde fått informasjon om den avtalen som var inngått mellom Platini og det internasjonale forbundet.

— Det er helt på det rene at Blatter burde ha informert styret om denne avtalen. Noen slik informasjon fikk vi aldri. Dette hørte jeg ingenting om i min tid i FIFA, sier svensken.

Da saken sprakk, kom det som en like stor overraskelse på ham som på alle andre, at Blatter hadde en arbeidsavtale med Platini. Det har vært holdt hemmelig for de fleste.

Trioen Sepp Blatter (t.v) Michel Platini (midten) og Jerome Valcke er alle suspendert fra fotballen i 90 dager.

Da Platini ble konfrontert med dette, sa han at utbetalingen drøyde så lenge på grunn av den økonomiske situasjonen i FIFA.— Det er snakk om ganske mange penger. Ingen kan si at dette er en liten sum. Jeg ser nå at Platini hevder at han hadde en kontrakt med FIFA. Jeg har aldri hørt om noe slikt, sier den 85 år gamle svensken til Inside World fotball.

Ærespresident

Da Michel Platini mottok pengene i 2011, hadde han allerede overtatt som president i UEFA etter Johansson, men svensken fortsatte å være til stede på styremøtene som såkalt ærespresident.

Han sier at det aldri var snakk om den utbetalingen som nå har ført til at Platini er plassert på sidelinjen.

— Jeg hadde nok ventet at en utbetaling som dette ville blitt rapportert til UEFA. Dette skulle Platini fortalt om til styret. Jeg ville i alle fall ha gjort det. Jeg ville sagt at jeg hadde en kontrakt med Blatter som noen kanskje ville kritisere. Jeg ville forklart at dette var penger jeg fikk for utført arbeid. Men det jeg sier er sant, og det er ikke noe tvilsomt rundt dette, sier Johansson.

Utbetalingen som etterforskes av sveitsisk påtalemyndighet, blir hovedsaken på UEFAs krisemøte i Nyon. Her kan ikke Platini delta, siden han er suspendert. (NTB)

Publisert: