Koronavirus: Verdenscupfinalen avlyst

Den norske eliten i alpint må avslutte sesongen en helg tidligere enn planlagt.

Aleksander Aamodt Kilde og resten av alpinistene får ikke ha verdenscupavslutning i Italia i mars.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

KVITFJELL: At verdenscupfinalen skal avlyses fremkommer av en pressemelding fra Italias Skiforbund (FISI) fredag kveld.

Beslutningen ble bekreftet like før midnatt fredag av Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Da vi snakket med sportssjef for alpinistene i Norges Skiforbund, Claus Johan Ryste, avventet de den endelige bekreftelsen fra FIS. Men de regnet med at den ville si at det var avlyst.

– Det er synd, både for Italia, publikum og alle utøverne, men jeg stoler på at man har utredet alle muligheter, sier Ryste.

– Vi er vant til avlysninger og at renn flyttes, men ikke på grunn av dette. Det er spesielt, men nå er vi også i en svært spesiell situasjon, fortsatte han.

Sportssjefen sier at avlysningen ikke vil gå ut over forberedelsene til de norske alpinistene i Kvitfjell. De skal kjøre utfor lørdag og super-G søndag.

– Jeg vet de er opptatt av morgendagen. Dette endrer ingenting for det de skal gjøre. De er flinke til å skyve sånt unna, sier han.

Les også

Kildes suksess tvinger frem uvanlig grep hos rivalen: – Normalt drar jeg aldri

Skal ha blitt nedstemt

Rennene skulle egentlig gå i italienske Cortina d’Ampezzo fra 16.- 22. mars. Etter planen skulle det kjøres både utfor, super-G, storslalåm og slalåm i Italia. Det skulle også være en mixed lagkonkurranse i parallellslalåm.

Ifølge det italienske forbundet håpet de i det lengste at rennene kunne gå uten publikum, men i et møte hos FIS skal alle nasjonene utenom Italia heller ha stemt for avlysning.

– Det er med stor skuffelse jeg aksepterer denne beslutningen. Hvert land stemte basert på sine myndigheters råd når det kommer til smittevern, sier Italias skipresident, Flavio Roda, i pressemeldingen forbundet hans sendte ut.

Flere store idrettsarrangementer i Italia har de siste ukene enten blitt avlyst, utsatt eller blitt arrangert for tomme tribuner.

Les også

Jansrud har snudd «elendig trend». Men selv ikke seier i favorittbakken kan bøte på problemene.

Avslutter i Slovenia

Aftenposten snakket med Aleksander Aamodt Kilde etter fredagens trening i Kvitfjell. Han hadde ingen formening om hva FIS burde bestemme seg for.

– Verdenscupavslutningen blir som det blir. Koronaviruset er ikke noe jeg vet så mye om, og får gjort så mye med. Vi får se hva de bestemmer seg for. Det viktigste er at vi holder oss friske og trygge. Så mye mer enn det får vi ikke gjort noe med, sa Kilde.

Avlysningen betyr at rennene i Kvitfjell i helgen blir de nest siste for Kilde og co. før verdenscupsesongen avsluttes.

Les også

Kristoffersen på pallen – kampen om alpintronen hardner til

Sammenlagtduell

Den nye avslutningshelgen for herrene blir da i Kranjska Gora i Slovenia med slalåm og storslalåm på programmet.

Før helgen i Kvitfjell leder franske Alexis Pinturault verdenscupen for herrer sammenlagt, 27 poeng foran Kilde.

– Vi vet ikke hvor vi vil være til slutt, på grunn av koronaviruset, men vi vil alltid gjøre vårt beste for å kjøre så fort som mulig, sa franskmannen om situasjonen etter fredagens trening i Kvitfjell.

Henrik Kristoffersen er tredjemann, 107 poeng bak Pinturault. Han er ikke i Kvitfjell og mister med avlysningen to tekniske renn som kunne ha ført ham nærmere sine konkurrentene.

– Det er fire renn som blir borte. Poeng er poeng, og kan mistes slik eller ved hekt eller fall eller andre ting. Det er sånn vi ser gjennom sesongen, for eksempel da Aleksander falt i Hinterstoder, sier Ryste.

For kvinnene må sesongen avsluttes i svenske Åre neste helg.

Publisert: