Lærte en lekse før OL: – Må gå med solbriller inne og trene om natten

Utøvere som drømmer om OL-medaljer må ikke bare forberede seg til det alle snakker om.

SER MOT OL: Gustav Iden vinner verdensserien i Lausanne i fjor. Nå er øynene for lengst rettet mot OL i Tokyo og de tiltak han og resten av lagkameratene må gjøre.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Hete og høy luftfuktighet i Tokyo er noe utøvere, trenere og ledere blir pepret med. Sist på OL-samlingen på Ullevaal mandag. Like viktig blir det å ta hensyn til tidsforskjellen, noe triatlonutøver Gustav Iden (23) smertelig fikk erfare.

Da han og de andre på landslaget skulle konkurrere i Yokohama for et par år siden, for å bli bedre kjent med forholdene, fikk Iden merke hva en annen tidssone betyr. Åtte timers forskjell mellom Norge og Japan har stor innvirkning på kroppen.

Han reiste dit uten å snu døgnet på forhånd. Det endte med at han gikk en uke nesten uten søvn.

– Det var så lite og dårlig søvn at da jeg skulle konkurrere, var jeg utmattet. Jeg var ikke på i det hele tatt. Kroppen var tung og jeg hadde rett og slett ikke lyst til å konkurrere, sier Iden.

Han startet likevel, bare for å bryte litt senere.

Les også

Les den artige historien om Gustav Idens popularitet på Taiwan.

På rekke og rad: Fire utøvere som tar sikret Norge kvoteplass i OL. Gustav Iden (fra v.) Casper Stornes, Kristian Blummenfelt, og Lotte Miller.

Har stor belastning underveis

Triatlon, med svømming, sykling og løping, er noe av det tøffeste å drive med og enda verre når det kan bli mellom 35 og 40 grader på den tiden sommerlekene skal avvikles til sommeren.

Triatletenes erfaring var at akklimatisering er viktig, og det omfatter også å komme inn i en ny døgnrytme før turen går til Tokyo.

Casper Stornes (22) og Kristian Blummenfelt (25) var med på turen der Iden fikk det tøft. De to fullførte. Alle tre er medaljehåp i OL.

I Bergen tirsdag hadde sportssjef Arild Tveiten møte med alle på landslaget. Nå er det enighet om et opplegg som skal redusere plagene ved å komme til en ny tidssone.

– Vi må snu døgnet fire timer før vi kommer til OL, for deretter å ta de siste når vi er på plass i Japan og precamp der på Kofu. Det betyr at vi må trene om natten, opplyser Stornes.

Les også

Nå står sponsorene i kø for verdensmesteren fra Arna

I nesten to timer skal Kristian Blummenfelt konkurrere utendørs i OL. Da må kroppen være akklimatisert.

Når dag blir natt

Han og de andre skal legge seg klokken 18 på kvelden, mot normalt klokken 22. Deretter skal de stå opp klokken 02 når det er mørkt og trene fra klokken 03, mens alle andre sover. Det skjer den siste perioden inn mot avreise Japan.

– Jeg tror det skal gå fint å gå til sengs så tidlig. Jeg må bare be de andre i huset om å være stille, ler Stornes.

– I år har vi gjort dette tre ganger, først foran løp i Thailand i februar. Deretter før verdensserien i japanske Yokohama i mai. Det samme skjedde før prøve-OL i Tokyo sist sommer, sier Kristian Blummenfelt.

Gustav Iden (fremst) og Kristian Blummenfelt (like bak) må gjennom en omstilling før OL.

Erfaringen er at det blir manko på søvn i starten, men gjengen har noen triks for å gjøre overgangen lettere:

– Vi trekker for alle gardinene, er ikke ute etter klokken tre på ettermiddagen og går med solbriller inne de siste timene før vi skal legge oss. Rundt middagsbordet ser vi ut som gangstere. Dessuten må vi sove med maske foran øynene, slik at det blir helt mørkt, forteller Blummenfelt.

25-åringen legger til at utøverne starter med å legge seg én time tidligere enn vanlig. Deretter økes det med 30 minutter per dag.

– Når vi til slutt står opp midt på natten, blir det frokost og deretter sykling. Vi har ikke tilgang på basseng på den tiden av døgnet.

Kristian Blummenfelt mener utøvere ser ut som gangstere med solbriller inne. Vanlige svømmebriller føler han seg mer vel med.

Planen for omstilling er viktig

– Vi kan ikke starte for tidlig. Et liv opp ned er et stress når alle andre har et normalt døgn, mener Blummenfelt.

Sportssjef Arild Tveiten sier at alt handler om å være i en døgnrytme så utøverne får god kvalitetssøvn og er forberedt ved ankomst Japan. Dermed kan gjengen fortere komme i normalt leie og få mye ut av treningene.

– Det var en dyrekjøpt erfaring i Japan for to år siden. Det tar lang tid å snu døgnet. Derfor starter vi en uke før vi drar på precamp i Frankrike 14. juli.

Publisert: