Slik vil Nora Mørk unngå ny «knotekamp»: – Vi må være fryktløse

BARCELONA (VG) Hun fremsto som en matchvinner da Frankrike med nød og neppe ble slått i fjorårets tette EM-finale. I VM-finalen vil Nora Mørk (30) sette opp farten for å unngå en ny «knotekamp».

VM-FORM: Nora Mørk har vokst gjennom VM. I finalen vil hun sette opp toppfarten.
Publisert: Publisert:

– Det blir viktig å styre tempoet, sier Mørk til VG.

Det gjorde Norge på ingen måte i VM-finalen mot Frankrike for fire år siden. Mørk & co. var kjempefavoritter etter å ha vunnet kvart- og semifinalen med til sammen 27 mål.

Den ivrigste til å klistre favorittstempelet på Norge var Frankrike-trener Olivier Krumbholz. Han lykkes både før, under og etter finalen. De franske jentene dro ned tempoet og satte Norge sjakk matt i Hamburg.

De prøvde nøyaktig det samme mot Norge i fjorårets EM-finale. Men da slet Norge seg til seier 22–20. Landslagssjef Thorir Hergeirsson bruker et helt spesielt ord på en slik stressopplevelse: Knotekamp.

Les også

VM-debutanten rett til finalen: – Det er helt enormt

Det er nettopp hva Nora Mørk vil unngå i Granollers.

– Vi må være fryktløse rett og slett og tørre å «gutse» helhjertet i alle satsinger og spille godt i forsvar, beskriver Mørk som har scoret hele 25 mål på de tre siste VM-kampene.

– Er det mulig å skru tempoet opp mot Frankrike?

– Ja, jeg tror faktisk det. Det kan vært lurt. Jeg kjenner meg veldig fin og frisk i kroppen og vet at mange av de andre jentene også gjør det, sier hun og påpeker at Danmark scoret enkle mål mot Frankrike i semifinalen i den såkalte «ankomstfasen» – før de franske jentene hadde fått organisert etablert forsvarsspill.

Men til slutt tvang Frankrike likevel semifinalen inn i sitt spor. De la ut sitt fryktede 5–1-forsvar der Estelle Nze Minko ligger i fremskutt posisjon og vant «knotekampen» 23–22. Til daglig spiller Nze Minko med Stine Bredal Oftedal i Györ. Nå møtes de ansikt til ansikt.

– Hun er best i verden til å jage ballen. Det er veldig vanskelig å møte, beskriver den norske kapteinen.

Den franske veteranen Allison Pineau har også en tendens til å bli viktig i de største kampene – sammen med skytterne Grace Zaadi og ikke minst strekspilleren Paulette Foppa.

– Når hun første begynner å treffe på skudd, så er hun giftig, sier Bredal Oftedal om Pineau som ble kåret til verdens beste spiller allerede i 2009. Hun ble korsbåndskadet rett før Norge feide Frankrike av banen i VM-finalen for 10 år siden.

PINEAU-JUBEL: Allison Pineau (nummer 7) feiret vilt etter at Frankrike snudde semifinalen mot Danmark.

Men da Norge ble lurt og slått i VM-finalen i 2017 var Pineau der i en nøkkelrolle. Hun ble fransk toppscorer. Pineau mener at Frankrike viste «hvorfor vi er olympiske mestre» da semifinalen mot Danmark ble snudd fredag.

– Vi er mentalt sterke og klare for et hvilket som helst scenario, sier Pineau til VG.

– Vi tapte for Norge i EM-finalen og vil ha revansje, sier hun.

– Hva er det viktigste mot Norge?

– Det vil jeg ikke fortelle deg, svarer Allison Pineau og slår latterdøren opp på vidt gap.

Les også

Lunde forberedt på benken i finalen: – Det er muligheter for det

Men det kan hende hun mener at det er viktig å trekke tempoet ned. Det klarte ikke Frankrike i de to treningskampene før OL i sommer. Norge vant 30–21 og spilte 28–28 på de franske jentenes hjemmebane.

Silje Solberg var Norges aller beste da Pineau & co. ble slått i fjorårets EM-finale. Hun tror det igjen vil handle om keeper- og forsvarsspillet. Mye tyder på at den tidligere Issy Paris-målvakten starter VM-finalen på bekostning av Katrine Lunde.

– Jeg kjenner mange av spillerne godt og kjenner følelsen i kroppen om hvordan det er stå mot Frankrike. Den erfaringen pleier man å kunne dra nytte av, sier Solberg til VG.

Publisert: