Manchester United la frem inntektstap og massiv gjeldsvekst

Koronapandemien og en sesong uten Champions League-fotball fikk brutal innvirkning på Manchester Uniteds økonomiske resultat forrige sesong.

Klubbdirektør Ed Woodward og Manchester United har hatt bedre år. Foto: Richard Heathcote / Pool Getty

  • NTB
Publisert: Publisert:

Den engelske storklubben la onsdag fram nøkkeltall fra regnskapsåret 2019/20, og de ser ikke spesielt bra ut.

Det rapporteres blant at klubbens inntekter gikk ned 18 prosent til 509 millioner pund (6,12 milliarder kroner etter dagens kurs), som er mellom 50 og 70 millioner pund mindre i inntekter enn klubben hadde regnet med.

Hovedforklaringen til at inntektene er lavere enn budsjettert, er at klubben ikke har fått slippe inn publikum på kamper siden mars. Mellom april og juni hadde United bare 5,5 millioner pund i såkalte kampdag-inntekter. Det er en kraftig nedgang fra 23,8 millioner pund i tilsvarende periode i fjor.

– Vår øverste prioritet er å få fansen tilbake på stadion trygt og så fort så mulig, sa United-direktør Ed Woodward da han gikk gjennom regnskapet i et telefonmøte med klubbens investorer.

Les også

TV 2 mener de blir boikottet av Solskjær: – Har ikke stilt til intervju siden mars

Gigantisk gjeldsvekst

Lavere TV-inntekter sto for den største delen av inntektstapet, men noen av disse vil United få igjen i neste års regnskap, ettersom flere av kampene forrige sesong ble spilt etter at regnskapsåret ble avsluttet 30. juni.

Ifølge nyhetsbyrået AP bokførte United et tap på i alt 23,2 millioner pund sist år, som tilsvarer 280 millioner kroner etter dagens kurs.

Samtidig økte klubbens gjeld med hele 133 prosent til 5,7 milliarder kroner. Det forklarer klubben med en nedgang i kontanter og tilsvarende verdier på 3,08 milliarder på grunn av tapte sponsorinntekter, TV-inntekter og billettinntekter, samt en økning i spillerinvesteringer. Svingninger i valutakursen mellom britisk pund og amerikansk dollar spiller også inn her.

Les også

Solskjær skrev klubbhistorie i Paris. Hylles for «genistrek».

Lønnskutt

Noen lyspunkter er det også å lese fra fotballgigantens regnskap. Blant annet økte de kommersielle inntektene til 3,36 milliarder kroner. Det gjør at United unngikk en økonomiske smell i klassen klubber som Barcelona og Juventus har kunngjort. De to gigantene tapte til sammen 2 milliarder kroner i de tolv månedene fram til utgangen av juni.

Dessuten kuttet Manchester United lønnskostnadene med over 500 millioner kroner sist sesong. Det skyldes hovedsakelig at godt betalte spillere som Romelu Lukaku og Alexis Sánchez er solgt, samt at det ikke ble utbetalt noen Champions League-bonuser.

Publisert:
  1. Manchester United

Mest lest akkurat nå

  1. Blir Vikings neste motstander i cupen: – Helt fantastisk!

  2. Disse vaksineres denne uken

  3. Dette var lenge et unntak innen eldreomsorgen. Det er det ikke lenger

  4. Meteorologen tror mange vil få seg en overraskelse mandag

  5. – Jeg håper vi har utklasset konkurrentene på forberedelsene

  6. Åtte nye smittetilfeller på Nord-Jæren, sju i Hå kommune