Enda et land med støtte til Qatar-markering

(Belgia-Hviterussland 8–0) Verdensener Belgia ble tirsdag den femte fotballnasjonen til å markere kampen for menneskerettigheter i Qatar.

MARKERING: Belgias landslagsspillere hadde på seg disse t-skjortene foran kampen mot Hviterussland tirsdag. Foto: Francisco Seco / AP

  • Ole Kristian Strøm, VG
Publisert: Publisert:

Før avspark mot Hviterussland stilte belgierne opp i t-skjorter med påskriften «football supports change» (fotballen støtter endring).

Det er samme budskap som Danmark hadde mot Moldova og Nederlands landslagsstjerner brukte i forkant av lørdagens VM-kvalifiseringskamp mot Latvia. Også Tyskland har hatt markering for menneskerettigheter.

Også i Montenegro hadde Norge t-skjorter med påskriften «Menneskerettigheter - på og utenfor banen». Dette er tredje kampen på rad der de norske landslagsspillerne markerer sin mening. Som lørdag hevet de også venstre hånd og viste fem fingre, et symbol for menneskerettighetene, da «Ja, vi elsker» ble spilt.

TREDJE GANG: Nok en gang markerte de norske landslagsspillerne sitt syn på menneskerettighetene foran tirsdagens kamp mot Montenegro. Foto: Aleksandar Djorovic

Det belgiske landslaget, som topper FIFA-rankingen, markerte også sitt syn på Twitter tirsdag kveld:

– Vi står aktivt opp mot rasisme og vi ignorerer ikke problemene i Qatar. Men denne symbolske aksjonen oppfordrer vi internasjonale myndigheter og alle fotballforbund til å følge oss i å ta grep.

Les også

Norge med ny Qatar-markering: – Prøver å legge på litt

Fotballkampene i disse dager er kvalifisering for VM i Qatar neste år. I forbindelse med byggingen av arenaene i Qatar skal en rekke menneskeliv ha gått tapt. Hvor mange det handler om, er det ikke enighet om.

– For tre fjerdedeler av arbeiderne undersøkes ikke dødsårsaken, sa generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til VG i slutten av februar.

Amnesty mener bakgrunnen for dødsfallene skjules av myndighetene. Nesten 70 prosent kategoriseres som naturlige årsaker.

Belgia tar tirsdag kveld en storseier mot Hviterussland. Belgierne er for tiden rangert som nummer én på FIFA-rankingen.

Publisert:
  1. Fotball-VM 2022
  2. Herrelandslaget fotball

Mest lest akkurat nå

  1. Ansatt på Kvadrat-butikk koronasmittet

  2. Du kan samle noen i nabolaget til 17. mai-fest – men du må varsle kommunen

  3. Det røde huset på Madla solgt etter heftig bud­runde

  4. Kraftig økning i henven­delser om spill­avhen­gighet under pande­mien. – Den verste fienden er alene­tiden

  5. Hvor mye kaffe kan du drikke? Ny stor rapport om koffein i mat, drikke og kosmetikk bekymrer.

  6. Flere hundre i tett markering for Palestina i Stavanger sentrum