Mener dopingskandalen etter VM bare vil vokse: – Jeg er ikke i tvil

Den tyske journalisten som har vært sentral både i avsløringen av russisk statsdoping og Seefeld-dopingen, har ingen illusjoner lenger.

Den tyske journalisten Hajo Seppelt har vært sentral i en rekke dopingavsløringen de siste årene. Han deltok torsdag på et seminar i regi av Antidoping Norge i Oslo.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

ULLEVAAL STADION: Hajo Seppelt, journalisten som har jobbet heltid med å avdekke doping de siste 20 årene, deltok torsdag morgen på et seminar i regi av Antidoping Norge.

Tema var: «Hva skjedde i Seefeld?».

– Du kan ikke stole på idrettsutøvere selv om de aldri så mye forteller at de er rene. Jeg har jobbet med dette siden 1997, og jeg har fått mange erfaringer. Disse er de nyeste.

Avsløringene

Seppelt hadde en betydelig rolle i opprullingen av bloddoping som pågikk i Seefeld under ski-VM og på klinikken til Mark Schmidt i den tyske byen Erfurt.

Den lille videosnutten av den østerrikske langrennsløperen Max Hauke sittende i en leilighet i Seefeld tatt på fersken med nålen i armen, har gjort stort inntrykk.

Det var da Seppelt, som jobber for den store halvstatlige tyske TV-kanalen ARD, viste en dokumentar med den tidligere dopingtatte langrennsløperen Johannes Dürr at det begynte å skje ting. Det som fremkom i den dokumentaren ga støtet til politiet. De fattet interesse.

– Jeg er sikker

Tysk og østerriksk politi samarbeidet inngikk et samarbeid og aksjonerte midt under VM. Fem utøvere ble tatt. Arrestert ble også den tyske legen Markus Schmidt som nærmest drev et mobilt dopingstudio hvor han tilbød sine blodbyttetjenester.

– Tror du at det finnes mange «Markus Schmidt»-er rundt om i Europa?

– Jeg er sikker. Jeg har ingen tvil om det, sier Hajo Seppelt.

– Har du noen illusjoner igjen? Og mistror du alle idrettsutøvere slik du ga uttrykk for i ditt innlegg på dette seminaret?

– Jeg har aldri hatt noen illusjoner. Da jeg var ung reporter eller da jeg var elev på skolen, hadde jeg kanskje noen illusjoner. Men da jeg begynte å jobbe intensivt med dopingsaker, mistet jeg dem. Jeg har møtt mange folk som har fortalt meg akkurat det motsatte av det som faktisk har vært sant. Hvorfor skal jeg ha illusjoner?

I sitt innlegg på dopingseminaret på Ullevaal stadion fortalte han om hvordan de hadde jobbet med dokumentaren om Johannes Dürr. Da de jobbet med å få den østerrikske langrennsløperen til å fortelle alt rundt sin dopingsak fra 2014, visste de ikke at han brukte bloddoping også i sin streben etter å gjøre comeback. Dürr reiste hjem fra OL i Sotsji for å fylle på med syntetisk bloddoping ved bruk av EPO.

Fikk høre at alle jukset

Nordmannen Trond Nystad, tidligere norsk landslagstrener, var en av trenerne på det østerrikske laget da meldingen om doping kom i Seefeld i februar. Han ble sjokkert.

I ettertid har han reflektert mye over at nettopp disse ble tatt.

Trond Nystad var trener for det østerrikske landslaget.

– Fra de var helt unge hadde de fått høre at alle andre jukset. De fikk høre det langt opp i det østerrikske systemet.

Nystad deltok også på seminaret til Antidoping Norge torsdag morgen. For ham har arbeidet med østerriksk langrenn vært en vekker. Han sa opp jobben som langrennskoordinator umiddelbart.

Blant deltagerne på seminaret var også Vidar Løfshus, avtroppende sjef for norsk langrenn.

– Det er mange av oss i Norge som ville vært ferdige med sporten dersom noe slikt skulle skje i Norge, sa han, vel vitende om at Norge har hatt to dopingsaker selv de to siste årene.

Publisert: