Drillo fikk klar beskjed: «Ikke ta på VM-pokalen»

Kun statsledere og tidligere vinnere har lov til å ta på troféet som lørdag var på besøk i Oslo.

Egil «Drillo» Olsen, Jan Åge Fjørtoft og Lars Lagerbäck kom nærme, men de fikk aldri holde VM-pokalen i hendene sine da den lørdag var på Ullevaal stadion.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Bare se, ikke røre!

Det var den tydelige beskjeden til Lars Lagerbäck, Egil «Drillo» OIsen og alle andre fremmøtte på Ullevaal.

Det er ikke hver dag at verdens mest kjente og ettertraktede idrettstrofé tar turen innom Norge.

Lørdag var den 35 centimeter store VM-pokalen omsider på norsk jord, dog kun som et stopp på ferden innom alle verdenshjørner før sommerens massemønstring i Russland.

«Drillo», Kjetil Rekdal og Jan Åge Fjørtoft var blant den norske delegasjonen som hentet trofeet i Tyskland lørdag morgen.

Les også

Norges debutant ble hyllet av Australias trener: – Vi fikk problemer hver gang

For å bygge opp om mystikken rundt den over 6 kg tunge klumpen – hvor 5 kg er 18 karats gull – har Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) bestemt at det kun er statsledere og tidligere VM-vinnere som har lov til å ta på selve pokalen.

Når da kong Harald og statsminister Erna Solberg ikke var til stede, var det kun 1998-mesteren Christian Karembeu som fikk sette fingrene på gullet.

Franskmannen er en av ambassadørene som følger pokalen jorden rundt.

Slik ser det verdenskjente VM-trofeet ut på nært hold.

VM-pokalen som forsvant

Det er ikke bare for mystikkens skyld at FIFA vokter sitt viktigste symbol som en kostbar skatt.

Noen måneder før VM i 1966 ble den daværende VM-pokalen, kjent som Jules Rimet Cup, stjålet under en utstilling i Westminster Central Hall i London.

Til alt hell ble den funnet igjen da hunden Pickles snuste det frem under en benk i en park på en tilfeldig luftetur. Dermed kunne Bobby Moore løfte pokalen etter vertsnasjonens finaletriumf på Wembley.

Da Brasil fire år senere vant VM for tredje gang, fikk de pokalen til odel og eie.

Den forsvant imidlertid for godt da den ble stjålet fra det brasilianske fotballforbundets lokaler i 1983.

Les også

22.000 tomme seter og tre Kamara-mål da Norge knuste VM-klare Australia

Et universelt symbol

I 1971 måtte uansett FIFA ha et nytt trofé klart til neste verdensmesterskap, så de utlyste en konkurranse hvor 53 forslag fra syv land kom inn.

Til slutt var det den italienske skulptøren Silvio Gazzaniga som stakk av med det ærefulle oppdraget.

– For å skape et universelt symbol ble jeg inspirert av to grunnleggende bilder: den triumferende utøveren og verden, sa han senere.

Han ville fremstille den enorme gleden til vinneren, som han mente ble forvandlet av det overveldende i hans seier.

De to idrettsheltene som i Gazzanigas figur holder jordkloden i sine hender, skulle reflektere styrken som trengs for å gjøre forsakelser hver dag sammen med sine lagkamerater.

Christian Karembeu var den eneste VM-vinneren på Ullevaal, og dermed var han også den eneste som hadde lov til å ta på pokalen.

Da Rihanna kysset pokalen

I Rio de Janeiro for snart fire år siden var det Tysklands kaptein, Philipp Lahm som løftet den ikoniske premièren opp mot himmelen.

Dagen etter var nettaviser verden over fulle av bilder av popstjernen Rihanna som poserte sammen med de tyske stjernene og trofeet, og hun skrev på Twitter at hun både hadde kysset og tatt på pokalen.

På sosiale medier dukket det opp bilder av spillerkjærester og ektefeller som hadde tatt seg den samme friheten.

Det samme gjorde hverken Lagerbäck eller Drillo lørdag, men begge ble spurt om de tror Norge i det hele tatt kommer til å være med i et verdensmesterskap i fotball igjen.

– Det er definitivt en realistisk sjanse for det, sier svensken, som jo i dag er den som er ansvarlig for å lede landslaget til nettopp slike mesterskap.

Les også

Hat trick-helten var Norges beste mot Australia

Drillos lille Brasil-teori

Drillo er den eneste treneren som noen gang har ledet Norge i et VM, og han ble naturligvis spurt om både USA-VM i 1994 og den magiske kvelden mot Brasil fire år senere.

I kjent stil la han ut om at Norge i den kampen hadde spilt 64 prosent av pasningene sine fremover i banen, mens det tilsvarende tallet for brasilianerne var 34 prosent.

Olsens påstand var at Norge ville vært sjanseløse om motstanderen hadde vært like fremoverrettet som hans lag.

Han la til at også han er sterk i troen på at Norge snart vil ta seg til et mesterskap igjen, og at sjansen definitivt er størst i et EM hvor det er 24 europeiske lag med.

– Lars og jeg er nok enig i det meste som har å gjøre med det å spille fotball. Så jeg er veldig optimistisk med tanke på det.

PS: Nå er det jo ikke første gangen det er en VM-pokal på Ullevaal.

Norge vant jo som kjent kvinne-VM i 1995. En stund sto troféet i resepsjonen på nasjonalarenaen, men da Fotballmuseet skulle etableres i 2000 ble det oppdaget at det var sporløst forsvunnet.

Fotballforbundet aner fortsatt ikke hvor pokalen er.

Publisert: