VAR-bonanza da Portugal mistet gruppeseieren og nesten røk ut av VM

Iran og Marokko rystet Portugal og Spania.

Portugal levde farlig mot Iran, men er videre med uavgjort.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Iran-Portugal 1–1 / Spania-Marokko 2–2

Cristiano Ronaldo bommet på straffe da Portugal spilte 1-1 i VM-møtet mot Iran mandag. Portugiserne er likevel klare for åttedelsfinale.

I den andre kampen i gruppa spilte Spania 2-2 mot allerede utslåtte Marokko. Dermed vinner Spania Gruppe B med fem poeng. Det er samme poengsum som Portugal, men spanjolene vinner på grunn av flere scorede mål.

Les også

Mannen som avslørte det russiske dopingsystemet, avleverte rapport til FIFA. Siden har han ikke hørt noe.

Les også

Åge Hareides fotballeventyr – her er hele historien

Det betyr at Portugal møter Uruguay i åttendelsfinalen, mens Spania møter Russland.

For Iran og Marokko er mesterskapet over.

Iran hadde drømte om å nå åttendelsfinalene i VM, men lå etter kampen mot Portugal slagne igjen på gresset.

En av dem var Alireza Jahanbakhsh, som var tydelig skuffet etter kampen.

– Vi skapte sjanser, men klarte dessverre ikke utnytte dem godt nok. Vi hadde en stor sjanse på slutten, kunne scoret og vunnet. Alle så at vi gjorde vårt beste for å vinne kampen, men vi misset på sjansene våre, sa Jahanbakhsh på pressekonferansen etter kampen.

Les også

Stjernetreneren var med å forme Cristiano Ronaldo. Men de bitre ordene etter fiaskoen skapte en isfront mellom dem.

Det hjalp ikke Iran at Portugals stjernespiller Cristiano Ronaldo hadde en dårlig dag på jobb, og det hjalp heller ikke at de scoret et sent utligningsmål og leverte en svært god kamp. Uavgjortresultatet førte Iran opp på fire poeng, ett mindre enn Portugal og Spania som går videre fra Gruppe B.

Portugal styrte kampen fra start, men Iran forsvarte seg så godt de kunne. Men intet forsvar i verden kan gjøre noe med målet som Ricardo Quaresma leverte sekunder før pause på Mordovia Arena.

Vingen fikk ballen på høyresiden, skar innover, spilte vegg med Adrien Silva, og banket ballen opp i det lengste hjørnet.

Quaresmas drømmescoring skulle vise seg å bli Irans mareritt.

– Jeg mener vi gjorde våre saker bra, og vi har nådd vårt mål. De neste dagene må vi hvile og forberede oss til neste kamp. Nå må vi fortsette med vår vinnermentalitet og vente på neste kamp, sa Quaresma etter kampen.

FIKK GULT ETTER VAR-reprise: Cristiano Ronaldo ble holdt på pinebenken da hans i overkant aktive armbruk ble gjenstand for diskusjon i VAR-rommet.

Straffebom

Seks minutter etter pause pekte dommeren på straffemerket. Cristiano Ronaldo skar inn fra venstre og ble lagt i bakken av Saeid Ezatolahi.

Som så mange ganger før i dette mesterskapet vinket dommeren spillet videre, for så å signalisere at han ville ta en ny titt på hendelen på TV-skjermen. Ved hjelp av videobildene ble det dømt straffe, og Ronaldo stilte seg opp på ellevemeteren.

33-åringen la ballen ned til høyre, samme vei som keeper Alireza Beiranvand kastet seg. Straffebommen ga Iran ekstra krefter og de hvitkledde kom mer med i kampen.

Les også

Tidligere toppspiller skaper storm: Kvinner bør ikke kommentere fotball

Les også

Mens TV-bildene viste Englands feiring, prøvde Panama å overrumple dem med et listig knep. Så grep dommeren inn.

Iran var flere ganger nær scoring, men fikk ikke ballen inn mellom stengene til Portugals keeper Rui Patrício før tre minutter på overtid. Igjen måtte dommeren ta en titt på skjermen før han tok en endelig avgjørelse. Kamplederen mente ballen hadde truffet Portugals Cédric i hånden og dømte straffe til Iran.

Straffen satte Karim Ansarifard sikkert i mål, og Iran jaktet scoringen som ville sendt dem videre i mesterskapet. Det målet kom aldri, til tross for en gedigen sjanse helt på slutten.

Det betyr at Portugal møter Uruguay i åttendelsfinalen, mens Spania møter Russland.

– Det (Uruguay) er et godt lag med gode spillere. Men det viktigste for oss er å restituere og bli klare til kampen, sa målscorer Quaresma.

Nær rødt

Ronaldo var nær ved å se det røde kortet ti minutter før slutt. Superstjernen, som framsto litt sur gjennom hele kampen, brukte armene aktivt og traff Morteza Pouraliganji i hodet. Dommeren brukte lang tid på å se hendelsen på video før han bestemte seg for at fargen på kortet ble gult.

Spania slapp med skrekken

Et vaklende Spania er klar for åttedelsfinale i fotball-VM etter å ha slitt seg til 2-2 mot et hardt kjempende Marokko mandag.

Spania utlignet til 2–2 rett før slutt, etter at Marokko hadde ledet to ganger i kampen.

Den spanske VM-fansen i Kaliningrad fikk hjertet i halsen ved flere anledninger i Kaliningrad. Med marokkansk seier ville det spanske eventyret vært over dersom Iran samtidig slo Portugal.

Det scenarioet var aldri veldig nær å bli realitet, all den tid Portugal aldri lå under mot Iran. Men Spanias landslagssjef Fernando Hierro fikk likevel mye å tenke på etter å ha sett laget sitt slite.

Hierro kan likevel starte forberedelsene til åttedelsfinalene som gruppevinner, takket være Irans sene utlikning mot Portugal. Der venter Uruguay, som vant gruppe A med 3-0-seier mot vertsnasjonen Russland mandag.

Marokko utslått

For Marokko var VM-eventyret over allerede foran den siste gruppespillskampen i Kaliningrad. Landslagssjef Herve Renard mønstret likevel et sultent mannskap på jakt etter en solid VM-skalp.

Kaptein Mehdi Benatia var vraket i Marokkos startoppstilling til fordel for Wolverhampton-forsvarer Ghanem Saiss.

Og det startet så visst bra for marokkanerne. Kun 14 minutter var spilt da den spanske veteranen Andres Iniesta slo en stygg feilpasning, og i forsvarsleddet var midtstopperkjempen Sergio Ramos feilplassert.

Alene med keeper David de Gea var Khalid Boutaïb iskald og sendte Marokko opp i en særdeles overraskende ledelse. Da luktet det en sensasjon i Kaliningrad.

Spania brukte samtidig bare fire minutter på å slå tilbake. Real Madrid-stjernen Isco avsluttet et nydelig angrep regissert Diego Costa og nevnte Iniesta.

Store sjanse

Marokko var samtidig ikke ferdige med å skremme det langt mer stjernetunge spanske mannskapet. Kort tid etter scoringen fikk målscorer Khalid Boutaïb sin andre sjanse alene med keeper. Ved det tilfellet gikk Manchester United-profilen de Gea seirende ut av duellen.

Dermed kunne den spanske fansen trekkke pusten på tribunen. Det ble det også anledning til 12 minutter ut i annen omgang.

Da fikk Watford-spiller Nordin Amrabat kjempetreff fra skrått hold. De Gea ble passiv tilskuer til at ballen smalt i krysstolpen og ut igjen på banen.

Så kom scoringen som så ut til å avgjøre kampen. Youssef En-Nesyri steg til værs i feltet og stanget ballen i hjørnet bak de Gea. Sergio Ramos ble slått grundig i duellen forut for Marokkos 2-1-mål.

På overtid sikret imidlertid Iago Aspas 2-2 for spanjolene etter å ha fått godkjent sin scoring av videodommerne. Han ble først vinket av for offside.

(©NTB)

Publisert:
  1. Fotball-VM 2018

Mest lest akkurat nå

  1. 89-åring ved sykehjem ble ikke lagt om kvelden. Satt i stolen hele natten

  2. Solabuen vant dataspill-VM og rundt fem millioner kroner

  3. Over en million tv-seere så huset deres i beste sendetid

  4. Leggingen måtte utsettes da påfuglen dukket opp i hagen til småbarnsfamilien på Eiganes

  5. Har du sett disse fra E39?

  6. Skuffet Viking-trener: – Skal være gode nok til å holde unna