- Har selvtilliten som skal til

Hva er forskjellen på Stefan Johansen (23) og resten av landslaget? Han er regjerende seriemester. Både i Norge og Skottland.

SELVTILLIT: Stefan Johansen er seriemester to ganger på et halvt år. Her sammen med Cardiff-spiller Mats Møller Dæhli på landslagstrening. Foto: NTB scanpix

 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

PARIS (Aftenposten.no): En etter en har de reist ut av Norge. De fleste har fått lite spilletid. Mange av dem har floppet.

Men Stefan Johansen er ett av unntakene.

23-åringen ble seriemester i Strømsgodset i november. Han debuterte for den skotske storklubben Celtic i januar. Og noen få måneder senere kunne han feire et nytt seriegull.

Les også

Høgmo vil eie kampen mot Frankrike

Stefan Johansen har spilt 16 seriekamper, scoret to mål, og har 76 prosent i antall mulige spilleminutter.— Det er det fotballen handler om, å vinne trofeer. Det er det vi blir husket for og det er det vi spiller for. Nå fikk vi det godt servert i Celtic, men det var likevel kjempegøy å være med på. Nå skal vi ut i Champions League-kvalik, det er rett og slett veldig gøy å være Celtic-spiller om dagen, sier Johansen til Aftenposten.

«Alltid tøft i ny klubb»

Les også

Benkesliting og nedrykk bekymrer ikke landslaget

Han og resten av den norske troppen, som tirsdag kveld møter Frankrike på Stade de France tirsdag kveld, står og tripper etter å slippe løs på gressmatta. Det er trangt, klamt og varmt i kjelleren på den mektige stadion under intervjuseansen med de norske mediene. — Det har vært mye fokus på norske fotballspillere som ikke lykkes i utlandet. Men du er ett av unntakene. Hvorfor?

— Å komme til en ny klubb er alltid tøft. Ihvertfall til en klubb som Celtic, som er så stor og der konkurransen er stor. Jeg fikk to-tre innhopp før jeg spilte fast. Jeg hadde også en liten skade og gikk glipp av to-tre kamper, men ellers har jeg vært fast. Det er viktig å spille der man er. Det er slik man utvikler seg som spiller. Nå får vi også ny manager (Neil Lennon gir seg) og da blir det viktig å overbevise.

- Hvem tror du det blir?

— Jeg har ikke peiling.

- Hva er nøkkelen for å lykkes så tidlig etter å ha reist ut fra Norge?

— Du må vite hvorfor du er der, at du er blitt hentet av en grunn, og at du har gjort det godt nok i Norge. Du må ha selvtillit til å vise at du er hentet dit av en grunn. Og vise det samme som tidligere, samt vise forbedringspotensial. Da er mye gjort.

- Du hadde selvtilliten som skulle til for å lykkes?

— Ja, jeg vil si det.

Høyrekant mot Frankrike

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo bekreftet langt på vei under tirsdagens pressekonferanse at Stefan Johansen trolig får sjansen som høyre kant på Norges midtbane.

— Jeg har store forventninger til en ny høyreside. Martin (Linnes, høyreback) har kvaliteter offensivt. Og Stefan kan fort spille høyre kant, en posisjon han ikke er helt ukjent med fra Celtic. De har spilt med diamant på midten, og Stefan har spilt både til høyre og venstre, sa Høgmo.

— Jeg er ikke bekymret for det. Vi spiller ikke så mye ving her på landslaget. Her er det mer en offensiv midtbanespiller, en mellomromsspiller, så det kan kle meg godt, sier Johansen og legger til at Celtic enten spiller med to sentrale midtbanespillere eller med diamant.

Fullsatt Stade de France

Tirsdag kveld kommer han til å spille for et stort antall tilskuere. Offisielt heter det at det er solgt 70.000 billetter til det som blir Frankrikes siste kamp i Paris før VM. Men franske medier melder at det blir over 80.000 tilskuere.

Men Stefan Johansen mister ikke nattesøvn av den grunn. Snarere tvert imot. Han er vant til trøkk på hjemmekampene i Skottland.

— Vi har vel 50-60.000 i Celtic. Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om hva tilskuerne gjør. Jeg synes det er artig å spille med en fin ramme rundt, det er også det vi ønsker på Ullevaal. Jeg håper at vi med en god prestasjon her påvirker at folk kommer til Ullevaal for å se Russland-kampen - og kanskje også kommer tilbake til høsten. For vi er et lag som prøver å underholde og vinne kamper.

Tre kamper igjen

Norge møter Italia i den første EM-kvalifiseringskampen på Ullevaal i september. Før det gjenstår tre kamper å øve på. Først ute er Frankrike.

— Vi har vært i utvikling helt fra dag 1 og Per-Mathias' første samling. Nå møter vi en bra motstander, et land som skal til VM, og som er blant verdens beste landslag. Vi får god pekepinn på hvor vi står. Men jeg tror ikke mange fokuserer mye på at det er Frankrike vi møter. Vi fokuserer på oss selv og fremgangen.

Publisert:
 1. Internasjonal fotball
 2. Frankrikes herrelandslag fotball
 3. Herrelandslaget fotball
 4. Fotball-VM

Mest lest akkurat nå

 1. Blir Vikings neste motstander i cupen: – Helt fantastisk!

 2. Disse vaksineres denne uken

 3. Dette var lenge et unntak innen eldreomsorgen. Det er det ikke lenger

 4. Meteorologen tror mange vil få seg en overraskelse mandag

 5. – Jeg håper vi har utklasset konkurrentene på forberedelsene

 6. Åtte nye smittetilfeller på Nord-Jæren, sju i Hå kommune