Se og lær av Island, Norge

BLOGG: Med sine 300 000 innbyggere er Sagaøya nesten klare for et utenkelig EM-eventyr, skriver Roar Stokke.

Eidur Gudjohnsen (t.h) og Island jublet for seier mot Kasakhstan lørdag.
 • Roar Stokke
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

På bitte lille Island kan de være tilfredse. I Slovakia også.

Det første som slår meg etter 1-5 for et kroatisk lag som spilte på autopilot er; Hva er størrelsen på lupen man bruker for å finne positive vinklinger? Og har vi ikke i mange sesonger allerede snakket om gode prestasjoner og en lovende fremtid selv om resultatene uteblir?

Jeg tror Drillo er glad han slapp å lede landslaget da Norge fikk sitt styggeste resultatet i en kvalifiseringskamp på over 30 år. Da hadde nok knivene vært mye kvassere enn de er nå. Og John Arne Riise har et godt poeng når han sier at Norge i hans tid ble vi slaktet etter slike kamper. Men var sunnmøringen med å tape 1-5 med flagget på brystet?

Og hva sier man da på Island, og i Slovakia, hvor man i sterke kvalifiseringsgrupper er på tabeltopp, når vi er delvis fornøyd med 1-5 i Norge?

Les også

Spillerbørsen: Nyland var Norges svakeste

Vi hadde kontroll på Kroatia defensivt i perioder og fikk spillet inn på våre premisser. Vi nektet dem mange målsjanser og får egne overgangsmuligheter. Det er noe av det som blir sagt i ettertid. Og tapet blir allikevel 1-5. Vi taper perioden vi spiller 11 mot 10 med 1-2. Det er forskjellen på de gode og de ikke fullt så gode lagene. Det er bare klubblag som Bayern München, Barcelona og Real Madrid som totalt overkjører sine motstandere. Forskjellen på resten av de gode lagene, og de andre, kan leses av resultatet og tabellen.

I hvor mange år har vi ikke hørt at vi har så mange store talenter i Norge som vil gi oss et sterkt landslag? Betyr det at andre nasjoner jobber dårligere enn oss på utviklingsdelen?

Viasat-kommentator Roar Stokke blogger for 100% Sport.

Bare vent, kustgressgenerasjonen skal gi Norge et internasjonalt fotballøft er det lenge blitt hevdet. Javel, men selv om vi får frem en generasjon spillere som har bedre individuell teknikk, er vi fortsatt konkurransedyktige på lagtaktisk forståelse, på valg, én mot én ferdigheter defensivt og på relasjonelt defensivt samarbeid? De to siste ble grundig avslørt av Kroatia.

Les også

Høgmo etter stortap: - Veldig fornøyd med mye

På Island så bor det litt over 300 000 innbyggere. Og i Slovakia så bor det omtrent like mange som i Norge. Og begge nasjonene er i toppen sine grupper i kvalifiseringen. Island er nummer to, ett poeng bak Tsjekkia, og hele 5 poeng foran den tapende VM-finalisten fra 2010, og bronsevinner i 2014, Nederland. Da hadde vi nok vært panegyriske i Norge. Og sannsynligvis klare for EM-finalen i Paris neste sommer.

Islendingene er sindige og hardarbeidende. De har jobbet godt med landslaget siden U21-laget deres blant annet slo ut de regjerende mesterne Tyskland og kvalifiserte seg for sitt første mesterskap noensinne, i Danmark i 2011. Og nå er de på vei mot sitt første sluttspill noensinne med A-landslaget også. Til EM i Frankrike. Og slår de Tsjekkia i den neste kampen, som spilles på hjemmebane, ja da er islendingene på tabelltopp. Det er i så fall sensasjonelt bra!

Vi radbrekker og analyserer alle touchene, fintene, pasningene og vendingene til talentet Martin Ødegaard. Og legger et sulteforet krav om sluttspillsdeltagelse på skuldrene til en 16 år gammel ungdom. Noe som selvsagt ikke er rettferdig. Eller realistisk.

Vi får bare håpe på at Martin Ødegaard får en tilnærmet god karriere som den islandske veteranen Eidur Gudjohnsen. Boltonspilleren har igjen ikledd seg landslagdrakten, til stor glede for både publikum og medspillere. Sagaøyas desidert største fotballspillere gjennom tidene, kan neste år delta i sitt første sluttspill med landslaget. Da er han 37 år ung.

Det tror jeg, på hans imponerende velfyllte Cv, vil rangeres over både seriegullene i PSV, Chelsea og Barcelona. Fordi det omtrent skal være umulig å konkurrere i den store idretten fotball, med et befolkningsgrunnlag langt mindre enn Norges hovedstad.

På Island har de grunn til å være tilfredse, men de er det helt sikkert ikke.

De er nok bare motivert til å jobbe enda hardere. Og har blikket rettet sørover. Mot Frankrike i 2016. Måtte de bare lykkes. Med å gjøre det i utgangspunktet umulige, mulig.

Og i kampen mot Tsjekkia hjemme den 12 juni har Gudjohnsen et aldri så lite jubileum, da spiller han sin landskamp nummer 80. Motstanderen er herved advart.

Les også

 1. Ødegaard: - Jeg har det ikke så altfor bra nå

 2. Gareth Bale svarte på kritikken med to mål og storspill

 3. Dæhli: - Folk får mene hva de vil, men jeg er stolt over at vi prøvde

 4. Italiensk debutant reddet perfekt resultat for Norge

Publisert:
 1. Fotball
 2. Sportsblogger
 3. Islands herrelandslag fotball
 4. Roar Stokke
 5. Eiður Guðjohnsen

Mest lest akkurat nå

 1. Advarer mot å reise på hytta

 2. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

 3. Slått i ansiktet på spisested i Sandnes

 4. Nytt koronadødsfall på SUS

 5. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

 6. Bilverksted konkurs