«Om spillerne synes det er kult eller ikke, spiller ingen rolle for meg»

Norges ferske sjef, Martin Sjögren tyr til ekstrem tydelighet i jobben med å sikre norsk EM-suksess.

Martin Sjögren kommer fra stor suksess i svensk fotball. Nå skal han sikre norsk landslagsjubel.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Norge-Japan 0–2

Etter et skuffende 2015-VM, en mislykket OL-kvalifisering og en turbulent treneravgang sist høst så Norges Fotballforbund til Sverige da de skulle finne ny sjef.
Med tre seriemesterskap på CV-en har 39-åringen allerede klart å skape forventninger i norsk kvinnefotball. Forhåpentligvis rekker han å innprente ideene tidsnok til at de gir utslag allerede til sommeren.

At det fortsatt er litt å jobbe med har årets Algarve Cup vist.

To scoringer av Kumi Yokoyama sørget for japansk seier mandag.

1–1 mot Island og 0–3 for Spania gjør Norge til gruppejumbo før morgendagens plasseringskamp.

– Jeg ville heller ha vunnet tre kamper, men det er bare å strekke seg, holde hodet høyt og gå videre. Vi har fortsatt tid før det begynner å bli virkelig alvor i EM, sier han til Aftenposten.

Han mener prestasjonene ikke har vært mye dårligere i Portugal enn under de sterke seirene mot England og Sverige tidligere i vinter.

– Vi må fortsette med å utvikle spillet. Vi ser noen tendenser til relasjoner som fungerer bra.

En skuffet Ada Hegerberg går av banen etter tapet for Japan.
Les også

Ada Hegerberg: – Hvorfor skal ikke vi jenter bli tatt like mye på alvor som guttene?

Ønsket tydelighet

Med elevene spredt i et tosifret antall klubber med ulike spilleideer og treningsmetoder, er det én ting som gjelder for svensken.

– Det skal være ekstremt tydelig for spillerne hva vi skal gjøre ute på banen, sier han.

Tydelighet sto høyt på ønskelisten da de norske spillerne beskrev drømmetreneren til å erstatte Roger Finjord.

For Sjögren spiller det liten rolle hva elevene hans mener om ideene.

– Om spillerne liker det eller ikke, spiller ingen rolle for meg. Det er jeg og Anders (assistenttrener Jacobsen) som eier taktikken. Spillerne skal bare utføre beslutningene innenfor rammene vi setter. Om de synes det er kult eller ikke, det spiller ingen rolle.

Stemningen i den norske troppen er god etter trenerskiftet.

Tre svenske gull

Det var i Malmö han virkelig skaffet seg et navn. Da assistenten fikk hovedansvaret i 2010, hadde han et godt bilde av hva han ville gjøre.

Spillertroppen var veldig god og hadde vært sammen i mange år. Derfor jobbet han mest med mentale prosesser for å få ut det fulle potensialet av gruppen.

Det endte i to strake gull.

Da han flyttet til Linköping var situasjonen en annen. Klubbens økonomi hadde forverret seg, og Sjögren var nødt til å satse på yngre spillere med høy motivasjon og stort potensial.

Fra 2013 bygget han opp en tropp som til slutt endte opp med å gå gjennom hele fjorårssesongen uten å tape én eneste kamp.

Det endte med nok et gull.

Les også

Kvinneklubbene tapte: – Kjempeskuffende at ikke fotballpresidenten viser mer tro

Samme tydelighet

Nå mener svensken mener at jobben med det norske landslaget minner mest om prosjektet i Linköping.

Etter forrige sesong har sentrale spillere som Lene Mykjåland, Ingvild Stensland, Trine Rønning, Marita Skammelsrud Lund og Isabelle Herlovsen blitt utilgjengelige av ulike årsaker.

– Det er et stort utviklingspotensial i gruppen, snittalderen er lav og noen av de mest toneangivende spillerne er veldig gode og fortsatt unge. Det er veldig mye som ligner på Linköping-prosjektet, sier han.

Derfor vil han også kopiere et sentralt element i arbeidsmetoden.

– Den ekstreme tydeligheten, selve implementeringen på hvordan vi skal lære vår måte å spille på, blir den samme, sier han.

Forskjellen er at han nå har mye mindre tid å gjøre jobben på, det blir ikke like mye tid til å terpe på detaljene.

– Samtidig kan vi her velge alle de beste spillerne vi vil ha med. Det kan man ikke på et klubblag.

Les også

Stjernene om norsk VM-fest: – Den største drømmen jeg har som landslagsspiller

Martin Sjögren terper på mange detaljer med de norske spillerne.

Oversett i Sverige?

I svenske medier ble Sjögren løftet frem som den store favoritten til å overta etter Pia Sundhage som gir seg som svensk landslagssjef etter sommerens EM.

I stedet gikk forbundet for Peter Gerhardsson som var hovedtrener for herrelaget til BK Häcken.

– Det hadde vært interessant om jeg fikk spørsmålet, men så lenge man ikke gjør det blir det bare spekulasjoner. Jeg fikk aldri spørsmålet.

I Linköping utviklet Pernille Harder seg til å bli en av de beste spillerne i verden under Sjögren. Selv har hun gitt treneren en stor del av æren for fremgangen, men Sjögren mener det er spilleren som selv som sørger for sin egen utvikling.

– Pernille hadde en ekstrem, individuell drivkraft, på samme måte som mange av spillerne på det norske landslaget har. Hovedpoenget er at det er hun selv som har gjort at hun er så god som hun er. Vi brukte hennes kvaliteter på en måte som gjorde at hun fikk ut 100 prosent av sitt potensial i rollen vi ga henne.

– Hun sier selv at du betydde mye i utviklingen. Er det noe som helst sjanse for at du kan gjøre det samme med noen spillere på det norske landslaget som du gjorde med henne?

– Nei, for den typen utvikling må skje i klubben. På landslaget er hovedfokuset hele tiden på hvordan vi skal spille som et kollektiv. Det blir ikke så mye tid til å jobbe med et individuelt perspektiv, selv om vi jo vil maksimere potensialet hos alle våre spillere.

De norske spillerne jubler for scoring mot Island tidlig i Algarve-cup.

Stjerneduoen

De to største stjernene han har å spille på er Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen. Sistnevnte spilte 68 minutter mot Japan, hennes lengste opptreden siden comebacket fra skade.

Hun skjøt i stolpen allerede etter 35 sekunder, og ikke mange minuttene senere skapte de to en stor sjanse sammen.

– Vi ser på kvalitetene deres at de kommer til å utfylle hverandre veldig bra. Caroline glimter til og viser hvilke ferdigheter hun har. Det kommer til å bli veldig bra frem til sommeren om de to kan jobbe mye sammen.

Publisert: