Flere idrettskretser krever skjebnemøte: – Dette er tragisk for norsk idrett

Tom Tvedt og styret i Norges idrettsforbund kan sitte på oppsigelse. Antall kretsledere som ønsker ekstraordinært idrettsting, øker.

Idrettsstyret legger seg flat i en intern e-post. Bildet er fra 2015. Idrettspresident Tom Tvedt, Marit Roland Udnæs, Oddvar Johan Jensen, Guri Ramtoft, Sigbjørn Johnsen, Marcela Bustos, Jorodd Asphjell, Vibecke Sørensen, Sondre Sande Gullord og Kjartan Haugen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

First House-regninger på 10 millioner kroner. Vinflasker for tusenvis. Middager, luksussuiter på hotell, påvirkning av politikere i forbindelse med OL2022. Norsk idrett har brukt mye unødvendige penger de siste årene.

Nå har idrettsstyret også lagt seg flate. I en intern e-post som de sendte ut fredag, erkjenner de at tilliten til norsk idrett er svekket. De sier unnskyld for pengebruken og dårlige valg.

Men det er ikke nok, mener ledere i flere idrettskretser.

Les også

Idrettsstyret beklager i intern e-post: – Mangel på godt skjønn er blitt avdekket

Knut Bjørklund, leder av Troms idrettskrets, sendte fredag ut et opprop der han ber alle kretsstyrene om å behandle spørsmålet om ekstraordinært idrettsting innen 15. januar. Flere av kretsstyrene vi har snakket med gir uttrykk for at de støtter et ekstraordinært ting. Det kan i tilfellet få store konsekvenser for idrettspresident Tom Tvedt, til venstre.

Krever nytt valg

I et opprop fra lederen i Troms idrettskrets som ble sendt ut fredag formiddag til styrene i alle idrettskretsene, blir de bedt om å ta stilling til kravet om ekstraordinært idrettsting.

I oppropet heter det blant annet:

«Dersom idrettstinget i 2015 hadde visst det de vet nå, så ville sammensetningen av idrettsstyret blitt en annen. Også derfor må vi ha et ekstraordinært idrettsting nå. For hver eneste dag som går så skades idrettens anseelse. Dette går ut over barn og ungdommer i hele landet.»

Det er Knut Bjørklund, leder av Troms idrettskrets, som er avsender. Han ber nå alle kretsstyrene om å behandle spørsmålet om ekstraordinært idrettsting innen 15. januar.

Det er idrettinget som er øverste organ i norsk idrett og som velger styret i idrettsforbundet.

Knut Bjørklund har lenge vært en tydelig og kritisk røst som har stått i opposisjon til det sittende styret og idrettspresidenten. Det er det som kom frem i siste innsynsrunde som har fått ham til nå å forfatte oppropet til kretsene.

– Jeg er én av dem som ikke ser det som unaturlig at ledermøtet i mai blir omgjort til et ekstraordinært idrettsting med dette som tema, sier lederen av Møre og Romsdal idrettskrets Kåre Sæter.

Han er altså blant dem som støtter forslaget til Troms Idrettskrets.

Idrettsstyremøte i Oslo i 2015. Første styremøte med Tom Tvedt som president.
Les også

Tidligere idrettspresident: – Sjokkert over at pengebruken har tatt så til de grader av

Dette mener kretsstyrene

Vi kontaktet samtlige idrettskretsstyrer fredag. Noen er positive, andre er negative, mens noen ikke har tatt stilling til det enda.

Oversikten vi har skaffet, viser følgende:

  • Fem kretser ønsker ekstraordinært ting (Troms, Finnmark, Aust-Agder, Møre og Romsdal og Hedmark).
  • Åtte kretser har foreløpig ikke tatt stilling til det, eller ønsker å avvente mer informasjon (Vestfold, Nordland, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Hordaland, Oppland, Vest-Agder og Buskerud).
  • Fire kretser er mot nytt ting (Oslo, Rogaland, Østfold og Telemark).
  • Vi har foreløpig ikke lykkes med å få tak i Sogn og Fjordane idrettskrets og Akershus idrettskrets.

Kirsten Borge er leder i Aust-Agder Idrettskrets, og er blant dem som reagerer sterkt på sakene som er blitt avslørt i innsynsrundene i Norges idrettsforbund.

– Tilliten til Tom Tvedt begynner å bli noe frynsete, konkluderer hun.

– Vi stiller oss veldig kritisk til det som har kommet frem, forklarer Borge videre.

Aust-Agder Idrettskrets har nå sendt et skriv til idrettsforbundet, der de ber om en redegjørelse fra presidentskapet om alle avsløringene den siste uken. De har i tillegg sendt ut et skriv til alle sine klubber, idrettsråd og regioner i Aust-Agder. Der beklager de på vegne av styret i Norges idrettsforbund.

– Vil dere støtte et slikt forslag om ekstraordinært Idrettsting i 2018?

– Jeg tror det vil være lurt. Da får vi en skikkelig gjennomgang av saken, så får vi se hva resultatet blir. Det er mye som må frem i lyset, sier Borge.

Les også

Derfor nekter Tom Tvedt å trekke seg: – Det er ingen som gjør feil med vilje

– Tragisk for norsk idrett

Men det finnes også flere idrettskretser som er motstandere av et ekstraordinært idrettsting. Blant disse er Geir Berge Nortveit i Telemark idrettskrets.

– Vil dere kreve et ekstraordinært idrettsting?

– Jeg må bare svare for meg selv. Jeg ser ikke behovet for et ekstraordinært ting, det koster mye penger. Jeg synes dette styret må få tid til å rydde opp i en kultur som de fremdeles har mulighet til å gjøre med, sier Nortveit.

Han er likevel klokkeklar på hva han tenker om alt som har kommet frem i løpet av de siste dagene.

– Jeg synes det er tragisk for norsk idrett, men jeg synes det er positivt at norsk presse fortsatt har ressurser til gravejournalistikk. Det er viktig at vi får dette opp, selv om mesteparten av det som har kommet opp er en gammel kultur.

– Har du tillit til Tom Tvedt?

– Jeg har tillit til at de ønsker å rydde opp før idrettstinget i 2019. Så får vi se om det blir så mye rabalder at det blir et ekstraordinært ting. Jeg tror at dette idrettsstyret har hatt et oppriktig ønske om å rydde opp i en gammel kultur, men nå begynner tiden å svinne. Kanskje har de ikke tid nok til å gjenopprette tapt omdømme før neste ting.

Les også

Svidde av titusener på Jørn Hoel-konsert og ballonger. Slik brukte Idrettsforbundet 12 millioner på å få OL-ja i Oslo.

Vil la Tvedt forklare seg

Vest-Agder Idrettskrets har ikke drøftet de nye avsløringene på styreplan. Leder John Stensland snakker dermed på egne vegne om saken.

– Det ser ut som de har hatt en vane/uvane med å bruke penger, som overrasker meg. Det synes jeg ikke noe særlig om, for vi er en frivillig organisasjon fra topp til bunn.

– Har du fortsatt tillit til Tom Tvedt?

– Ja. Jeg synes dette er mer sammensatt enn som så. Nå er det innsyn i perioden 2012 til 2015, og da har det vært flere personer inne i bildet.

Stensland forteller at han ønsker å vente med å uttale seg om et ekstraordinært ting. Det vil også Vestfold idrettskrets.

– Når han (Tom Tvedt, red.anm.) har forklart seg, så skal jeg svare på det. Han har snublet her, det skal han få forklare. Så får vi se hvor stor tillit vi har. Jeg syns det er bra at han ikke har stukket. Jeg sier ikke at han bør bli sittende, det vet jeg ikke. Jeg ønsker bare at det skal ryddes opp og forklares, sier styreleder i Vestfold idrettskrets, Rune André Huseby.

Kommunikasjonssjef i Norges idrettsforbund (NIF), Niels Røine, sier at forbundets ledelse ikke ønsker å kommentere denne saken nå.

Publisert: