«Skiforbundets bråsinte handling kan vise seg å bli et feilgrep»

KOMMENTAR: I Northug-saken er det merkelig nok den aktive løperen som viser tegn til ydmykhet.

Publisert: Publisert:

Ola Bernhus kommenterer den pågående konflikten mellom Petter Northug og skiforbundet. Han mener skiforbundet er i ferd med å gjøre et feilgrep. Foto: NTB Scanpix

 • Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Northug-saken, Riise-saken og Zuccarello-saken. De er forskjellige, men har det til felles at de utfordrer idrettens krav på å eie sine utøvere, også når de ikke representerer sitt forbund.Det er idrettens finansieringsgrunnlag som står på spill.

Derfor møtes de tre særforbundene som sakene gjelder, med forståelse og sympati når de slår neven i bordet og vil true de aktive til å føye seg.

Det er Northug-saken som setter problemstillingen på spissen, fordi skiforbundet i høyeste grad er avhengig av ham – og til en viss grad han av forbundet.

Les også

Northug takker ja til Skiforbundets invitasjon

Men disse tre sakene gjelder noe mer. Idrettens ledere er vant til å styre etter sitt eget regelverk og straffe idrettsutøvere som ikke følger reglene, enten det er røde kort eller langvarige utestengelser. Dette har de stort sett fått holde på med.

Så når idretten sier at det er i strid med deres regelverk å inngå private sponsoravtaler som ikke idretten godkjenner, så svarer den med reaksjoner. I Northugs tilfelle er straffen at han ikke får delta i verdenscupen. Argumentasjonen følger både moralske og juridiske linjer.

Les også

Hør vår nye podcast hvor vi snakker om Petter Northug og John Arne Riise.

Krav og rettigheter

Men skiforbundets bråsinte handling kan vise seg å bli et strategisk feilgrep. Hvordan de løser saken, hvis den kan løses, kan få vidtrekkende konsekvenser.

Det vil komme nye Northug-saker, bare med andre idrettsfolk i andre forbund. De juridiske sidene av sakene er kanskje ikke så opplagte lenger dersom de bringes ut av idrettens eget regelverk og over i samfunnets juridiske kvern.

Hva har Petter Northug, Mats Zuccarello Aasen og John Arne Riise til felles? Jo, de har alle sponsoravtaler med selskaper som forbundene ikke liker. Men saken om Northug er mer spesiell enn de andre, skriver Ola Bernhus. Foto: NTB Scanpix/Montasje

Har ikke også de aktive krav og rettigheter, for eksempel til å ha sine egne sponsorer når de ikke representerer sitt forbund? Som Northug når han ikke går for Norge, som John Arne Riise når han ikke lenger er landslagsspiller, som Mats Zuccarello Aasen når han kun spiller for sitt amerikanske profflag?Ishockeyforbundet svarte med å utelukke Zuccarello fra landslaget da han inngikk avtale med Unibet i 2013, fordi Unibet var konkurrent til forbundets egen hovedsponsor, Norsk Tipping.

Fotballforbundet reagerte med sinne og fordømmelse da John Arne Riise inngikk avtale med et annet spillselskap, Betsson, selv om Riise allerede hadde gjort det klart at han ikke lenger ville spille på landslaget. Fortsatt krever Norsk Tipping at Riise skal utelukkes fra spill i Tippeligaen i fremtiden hvis han ikke forlater Betsson.

En spesiell sak

Unibet og Betsson er selskaper som er forbudt i Norge. Det gjelder ikke Coop.

Men også på andre måter er Northug-saken spesiell. Han er skiforbundets desiderte toppfigur. Å skyve ham ut i mørket reduserer inntektene, det minsker interessen for verdenscupen og gjør rettighetene til tv-sendinger mindre verdt. Det er alvorlig – og likevel får forbundet medhold av mange innen idretten selv.

Men ikke av det store publikum.

TV-stjernen Northug

VG brakte torsdag en undersøkelse som viste at NRK vil miste en tredjedel av sine seere på langrenn hvis Northug ikke er med. Det gjenstår å se. Halvparten synes Northug-avtalen med Coop er grei, mens en fjerdedel ikke synes det.

Det skulle vært interessant å få svar på et annet spørsmål: Er verdenscupen mer interessant når Northug er med?

Jeg tror ja-svarene ville nærmet seg ett hundre prosent.

Også de som misliker Petter Northug, er fascinert av ham. Når flokken av løpere svermer over fjernsynsskjermen, er det Northug vi ser etter. Er han for langt bak, eller tar han dem i spurten – igjen?

De mange spørsmål

Mange spør seg: Hvorfor kan ikke Northug være med i verdenscup og mesterskap så lenge han er kvalifisert, når andre privatfinansierte løpere utenfor landslaget får lov til det?

Trolig fordi Northug faktisk er tatt ut på landslaget i utgangspunktet, det er ikke de andre. Og dermed vil NSF binde ham til landslagets sponsorer før de gir ham tillatelse til å gå Tour de Ski og andre verdenscuprenn.

Da kommer neste spørsmål: Kan ikke bare Petter Northug plasseres utenfor landslaget og få samme vilkår som de andre private løperne? Ja, kanskje det er løsningen.

Velkommen til Spar!

Forbundet sponses av Spar, en direkte konkurrent til Northugs hovedsponsor. NSF har lovt sine sponsorer bransjeeksklusivitet.

Men hva synes Spar selv? Kanskje de kan gå med på en minnelig ordning, ja kanskje de faktisk er interesserte i det. Så får de i hvert fall gleden av Petter Northug i landslagsdrakt – med Spar-reklame – i sesongen. Kanskje også de andre sponsorene tenker at det er bedre å ha Northug som reklameplakat i konkurransesesongen enn ikke i det hele tatt?

Nytt spørsmål: Ligger det også noe annet bak? Er personen Northug rett og slett så brysom, så vanskelig å ha med å gjøre at skiforbundet rett og slett er gått lei av ham?

Tvert imot, han "betyr mye for laget" og er en "veldig, veldig jovial og fin fyr". Det sier landslagssjefen selv, Vidar Løfshus.

Så da kan i vel slå en strek over mistanken om at Northug er vrien, illojal og en belastning for laget. Dermed gjenstår bare de kalde fakta:

Penger og prestisje

Penger går det alltids an å bli enige om. Prestisje er følelser, det er verre.

At det er mye prestisje i saken for NSF, understrekes av de siste dagenes begivenheter. Da Northug ikke hadde svart på NSFs tilbud innen den oppsatte fristen, fastslo de, merkelig nok uten å gi en åpning, at Northug ikke får delta for Norge i kommende verdenscupsesong.

Ikke bare det. Da Northug-leiren la ut en føler som måtte tolkes som et ønske om å prate om saken, trakk NSF hele det tilbudet som de hadde gitt tidligere i sommer. Kom ikke her.

Fristende millioner

Men pengene styrer Northug også. Mangemillionavtalen med Coop ikke bare finansierer treningsopphold og støtteapparat, den gir også penger til overs. Store penger, slik store artister gjerne føler de har krav på.

Men også dette kommer i et nytt lys etter TV2-avsløringen om at NSFs sponsorer i 2013 sydde sammen en pakke som ville gitt Northug flere millioner mer enn han fikk av Coop. Så viktig er han for dem.

Northug holdt fast ved at NSFs opplegg ikke passer ham, og at han trengte ny motivasjon og et eget opplegg for å nå nye mål.

Hvem er ydmyk?

I denne saken er det merkelig nok den aktive løperen som viser tegn til ydmykhet og vilje til å finne en løsning. Fordi han er avhengig av den, naturligvis, for det er ikke like attraktivt å reise rundt i verden og gå langløp. Men også fordi han grunnleggende drives av sin urokkelige vilje til å vinne viktige skirenn.

I verdenscupen, det er der det er morsomst å vinne.

Og der det er svensker å klå.

Her er hele saksutviklingen i konflikten mellom Petter Northug og skiforbundet:

Søndag:

Les også

Kilder: Northug utestenges trolig fra verdenscupen

Mandag:

Les også

Bekreftet: Northug svarte ikke innen fristen, så skiforbundet trakk forslaget

Les også

Skiforbundet langet ut mot Coop.

Les også

Skipresidenten: - Fra vår side er saken ferdigbehandlet

Les også

Dette var Northugs første melding om forbundsbråket

Tirsdag:

Les også

Northug-sponsor tar oppgjør med skiforbundet

Les også

FIS-topp uttalte seg om Northug-bråket

Les også

Northug sendte ut pressemelding.

Les også

Northugs manager utdyper: - Petter føler seg lurt av skiforbundet

Les også

Skiforbundet slo knallhardt tilbake mot Northug

Onsdag:

Les også

Northug ba om møte med skistyret

Les også

Nye Northug-samtaler skal være helt uaktuelt

Les også

Northug møtte pressen:- Jeg ønsker ikke noen særbehandling

Les også

Kilder i Skiforbundet: Dette er Northugs eneste alternativ

Torsdag:

Publisert:

Les også

 1. Skiforbundet sendte mail til Northug - dette svarte Northug

Mest lest akkurat nå

 1. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

 2. Fortsatt ingen kontakt mellom partene – busstreiken trappes opp til Roga­land lørdag

 3. XXL Forus-ansatt har fått korona – kommunen ber kunder følge med på symptomer

 4. I kjøkken­skapet finnes mel som trolig er over 50 år, kaffe av litt nyere dato og servise med Telever­kets logo på

 5. Over 30 prosent utvikler ikke symptomer på korona: – De går under radaren

 6. Jenter skulle rekke toget - endte med å stanse togtrafikken i Stavanger

 1. Fotball
 2. Kommentar