Norway Cup: Her er Hellands sjekketips

Idrettskjendisene Karoline Dyhre Breivang, Erik Thorstvedt, Solveig Gulbrandsen og Pål André Helland forteller: – Slik hadde vi det på Norway Cup.

VAR STJERNE: Pål André Helland spilte på Norway Cup tre år på rad for Kil/Hemne.
  • Amalie Lereng
    Aftenposten junior
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Denne artikkelen er fra Aftenposten Junior – Norges eneste avis for barn og unge.

Verdens største fotballturnering er i full sving i Oslo. Lørdag var det åpningskonsert og søndag begynte selve turneringen.

Men hva er det beste med å være med? Vi spurte fire kjendiser som var med da de var barn.

Helland var stjerne — her er hans sjekketips

Navn: Pål André Helland

Alder: 25

Pål André Helland er en svært viktig spiller for Rosenborg. Her er han i aksjon i kampen mot Vålerenga.

Yrke: Landslagsspiller og målmaskin i Rosenborg, som leder Tippeligaen. — Når var du med på Norway Cup?

Jeg var med da jeg var 13, 14 og 15 år og spilte for Kil/Hemne. Det lengste vi kom var til semifinalen. Det var litt bittert, for man vil jo vinne alle kampene man spiller. Ingen liker å tape.

- Var du stjernen på laget?

–Ja, så lite ydmyk må jeg være.

- Hva er ditt beste minne fra Norway Cup?

— Det er samholdet. Det var første gang på tur til storbyen sammen med gutta, og vi bodde på skole sammen og hang på sletta. Det var stort for en gutt som kom fra et lite sted med 4000 innbyggere.

- Har du noen sjekketips til de som skal på Norway Cup i år?

— Ja, man må bare tørre å prøve. Det verste som kan skje er at du får et nei. Det aller beste er alltid å by på seg selv. Så er det ikke verdens undergang om noen sier nei. Da har du i alle fall prøvd.

- Hvilke råd har du til de som skal spille?

— De må sørge for å spise og drikke godt. Det blir veldig varmt oppå sletta!

Les også

Kraftig regn gir gjørmebad på Norway Cup

Breivang vant med guttelaget

Navn: Karoline Dyhre Breivang

Alder: 34

Karoline Dyhre Breivang er mest kjent fra håndballbanen, men som ung deltok hun i Norway Cup.

Yrke: Håndballspiller i Larvik og tidligere landslagsspiller. Har tatt til sammen åtte gull i EM, VM og OL. Når var du med på Norway Cup?

— Jeg var med da jeg var tolv år, og det var helt klart et minne for livet. Det skjer så utrolig mye både på og utenfor fotballbanen.

- Stemmer det at du spilte på et guttelag?

— Det stemmer, og vi vant B-sluttspillet for lillegutter. Jeg spilte på guttelaget til Hosle i fotball fra 4.– til 8.klasse. Jeg har alltid hatt håndball som førstesport, men jeg syntes det var gøy å spille fotball med guttene i klassen. Det var de jeg hang med på barneskolen og delvis på ungdomsskolen. Jeg var nok ikke supergod i fotball, men syntes det var gøy. Jeg var nok best på innkast.

- Hvilket tips vil du gi til de som skal delta i år?

— Med cup så handler det om å nyte øyeblikkene, skaffe seg minner og kanskje noen nye venner. Det er viktig å være til stede og ikke alltid gjennom sosiale medier.

Les også

Frode Kyvågs tunge farvel: - Jeg kan ikke bruke ordet vemodig. Dette er mye sterkere

Thorstvedt snek seg inn på voksenkino

Navn: Erik Thorstvedt

Alder: 52

KEEPERLEGENDE: Erik Thorstvedt spilte Norway Cup for Viking på slutten av 1970-tallet. – Et høydepunkt!

Yrke: Tidligere keeper på blant annet Tottenham og landslaget. Jobber for tiden i TV 2 og skal være med på Norway Cup-sendingene i sommer. — Når var du med på Norway Cup?

— Jeg spilte for Viking to ganger på slutten av 1970-tallet. Den ene gangen kom vi til 16. delsfinale. Det var ekstra stort siden det var en så stor turnering, selv om det aller viktigste er å ha det sosialt når man er på cup.

- Hvordan vil du rangere Norway Cup i karrieren din?

— Det var et høydepunkt! Jeg husker spesielt godt det året vi gjorde det bra på banen, og én av kampene måtte avgjøres på straffekonkurranse. Jeg fikk lov til å ta den ene straffen og scoret! Det er snart 40 år siden, men jeg husker det veldig godt ennå. Det sier jo sitt.

- Er det derfor du har lyst til å jobbe for TV 2 under årets Norway Cup?

— Det er flere grunner til det. Solen skinner, og man kan kose seg med god fotball, is og brus . Det er en enormt bra greie. En gang var det for eksempel en nordmann som mistet livet i Afghanistan. Han hadde jobbet mye for å få lokalbefolkningen til å spille fotball, og etter han døde fikk han en fotballbane oppkalt etter seg. Laget han hadde jobbet med fikk komme til Norway Cup, og da dro jeg og så på dem. Norway Cup er blitt en viktig del av Norge, men det er også viktig for de som får komme.

- Hva er ditt beste minne utenfor banen?

— Det ene året var vi sånn 14-15 år gamle, og vi klarte å snike oss inn på en kino med 18-årsgrense. Da var vi veldig stolte! Det var en film som het «Saturday Night Fever», og vi hadde stjerner i øynene da filmen var ferdig.

Gulbrandsen: - Noe av det største jeg har opplevd

Navn: Solveig Gulbrandsen

Alder: 34

HOLDER KOKEN: Tobarnsmammaen Solveig Gulbrandsen spilte VM for Norge i Canada tidligere i år.

Yrke: Fotballspiller i Stabæk. Har blant annet spilt 138 landslagkamper for Norge og vunnet OL-gull. — Når var du med på Norway Cup?

— Jeg var med alle årene jeg kunne helt frem til jeg var rundt 15 år. Jeg spilte på Kolbotn, og vi var et veldig godt lag. Vi hadde det veldig gøy. Det eneste som var litt kjedelig, var at vi måtte bo hjemme under hele turneringen. Men vi var veldig mye på sletta og fant på ting.

- Hva var høydepunktet?

— Vi hadde kommet til semifinalen veldig mange ganger, men tapt. I tillegg hadde vi tapt finalen én gang tidligere, så det siste året var vi veldig opptatt av å vinne. Og vi vant! Jeg ble kåret til banens beste spiller og mottok premie på Ullevål. Det var noe av det største jeg har opplevd.

- Hva er ditt tips til spillere som skal delta på Norway Cup i år?

— Å nyte det og kose seg så mye som mulig, samtidig som man likevel prøver å gjøre så godt man kan på banen. Man må ikke rangle oppe til sent og kikke på gutter.

- Kikket dere mye, da?

— Ja, men kanskje ikke så mye som alle andre, siden vi bodde hjemme. Men jeg husker at hele laget hadde en liten sommerflørt med et guttelag. Da ble det liksom én til hver. Haha!

Publisert: