Johaug kjemper for å endre Kollen-tremila

Selv etter å ha smadret konkurrentene og en 18 år gammel tremilsrekord ber Therese Johaug om endringer.

I EGEN KLASSE: Slik så søndagens tremil ut i noen få minutter, før Therese Johaug sa takk for seg og gikk fra de andre.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

HOLMENKOLLEN (Aftenposten): — Når du vinner med nesten fire minutter tror jeg ikke konkurranseformen har noe å si, kontrer Vegard Ulvang i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Søndagens løp hadde knapt startet før den 27 år gamle verdenscuplederen fra Dalsbygda smadret resten av feltet i det som til slutt ble en maktdemonstrasjon av de helt sjeldne. Nesten fire minutter skilte Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg på annenplass. Den spenningen som fantes i et tåkefylt Holmenkollen, var kampen om plassene bak.

Fellesstarten ble i utgangspunktet til for å gjøre de lengre distansene mer TV-vennlige, men etter søndagens utklassing stilte mange seg spørsmålet om spenningen forsvinner med dagens opplegg.

— Jeg ønsker å få tilbake den gamle intervallstarten her i Kollen. Jeg har bare gått én her, og jeg tror nesten alle utøverne har lyst til å få tilbake den tradisjonelle tre- og femmila, og den spenningen som følger med det, der det kan gå opp og ned, sier Johaug.

MER FRA HELGENS KOLLENLØP:

Les også

Suksesstreneren ble forsøkt lokket bort fra Norge

Les også

Weng: - Hadde jeg forsøkt å henge på Therese hadde jeg ikke kommet til mål

Ikke løperne som bestemmer

Hun forteller at mange løpere ønsker endringer, men hvordan det organiseres i fremtiden er ikke opp til dem.

— Vi har jobbet for det, men det er FIS og de som lager TV og mange over oss som mener at fellesstarten er et bedre TV-produkt. Men vi kan fortsatt kjempe for det, sier hun.

Vegard Ulvang, som er langrennssjef i FIS, er uenig i Johaugs påstand. Han tror det har liten betydning for spenningen om man har fellesstart eller om man starter individuelt.

— Når du vinner med nesten fire minutter, tror jeg ikke konkurranseformen har noe å si. Dessuten har nesten halvparten av langrennsøvelsene intervallstart, sier Ulvang.

Han peker på resultatlisten når han argumenterer for at søndagens tremil var spennende, tross Johaugs parademarsj. Blant topp ti var Norge, Sverige, Finland, Japan og Polen representert.

— Ser vi bort fra Therese, var det spennende. Jeg tror det er lenge siden topp ti har vært så fargerikt, sier den tidligere storløperen.

- Bør være rom for det

NRK-ekspert Fredrik Aukland håper 27-åringen får gjennomslag for sitt ønske.

— Jeg vet at FIS ønsker fellesstarter og kortere løyper, og at de har gjort flere grep for at idretten skal utvikle seg. Samtidig mener jeg det er rom for ett renn hvor det gås tremil og femmil med intervallstart, og da er Holmenkollen det naturlige stedet, sier Aukland til Aftenposten.

— Jeg tror løperne vil se på det som et lite mesterskap i sesongen, fortsetter han.

Om intervallstart vil øke spenningen vil han derimot ikke slå fast.

— Historisk sett, så har fellesstart blitt til for at det skal være mer spenning. Ser man på hvordan tremil og femmil er blitt avgjort de siste årene, har det vært mange spennende dueller, nettopp fordi det har vært fellesstart, sier han.

Vurderte ikke å henge på

Uansett startform, ikke noe kan frata Therese Johaug at hennes tremil søndag var fra øverste hylle. Hun befestet sin posisjon som verdens nummer én, og fulgte opp Martin Johnsrud Sundbys maktdemonstrasjon fra dagen før. Med seiersmarginen på nesten fire minutter knuste hun også tidligere rekorder, og er nå den som har vunnet en tremil i Kollen med klart største margin.

— Det er mektig imponerende det hun gjorde, og det var et historisk løp. Det viser hennes styrker på en best mulig måte, og hun har bedre kapasitet og går bedre teknisk enn alle andre i feltet, sier Fredrik Aukland.

Det så ikke ut til at noen av de andre løperne engang vurderte å henge på ekspressen fra Dalsbygda da hun økte tempoet allerede etter et par minutter.

— Nei, det visste jeg at jeg ikke skulle gjøre. Da hadde jeg ikke kommet til mål. Jeg merket at det var mer enn nok å gå i det tempoet jeg gjorde, sier Heidi Weng som endte som nummer fire.

For mye respekt?

Ingvild Flugstad Østberg var nærmest Johaug, men likevel et hav av tid bak.

— Det er klart, hun gikk jo veldig tidlig nå, så det kan jo hende vi har litt for mye respekt. Men jeg har gått på noen smeller på tremil tidligere, så jeg angrer ikke, men det kan være at noen andre burde ha prøvd, sier hun.

Selv sier Therese Johaug at hun var spent før løpet, etter å ha stått over deler av NM forrige helg og sprinten i Drammen i midtuken.

— Jeg var veldig nervøs før start, for jeg visste ikke hvordan formen var, men den var fantastisk. Jeg har aldri vunnet et klassisk løp her i Kollen. Før sesongen hadde jeg et mål om denne førsteplassen, og jeg er veldig glad for at jeg nå også har en førsteplass på 30-kilometer klassisk.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Johaugs suverene tremil er tema: Ødeleggende eller bra for sporten?

Publisert: