I Argentina gjennomsyrer fotballen alt: – Det eneste som binder landet sammen

Lionel Messi leder en fotballnasjon hvor mange spiller for å overleve. Nå er det i finalerunden de skal berge seg.

Fotball har enorm betydning for den argentinske befolkningen.
  • Odd Inge Aas
    Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

MOSKVA: Diego Maradona gråt, Lionel Messi virket paralysert. På argentinsk TV holdt programledere og eksperter ett minutts stillhet.

Den doble verdensmesteren var i sjokk etter at Kroatia i forrige uke hadde lekt seg til tremålsseier mot nasjonens gullhåp.

Tirsdag var litt Messi-magi nok mot Nigeria til å sikre en ny sjanse i det som blir en knallhard åttendedelsfinale mot Frankrike lørdag.

Denne gangen var det Maradonas hemningsløse jubelscener som skapte overskriftene. Messi hang på skuldrene til matchvinner Marcos Rojo etter at kampen var avgjort. Legendenes følelsesregister speiler en nasjon hvor fotballidenskapen stikker så dypt at den gjennomsyrer alle samfunnsområdene.

Diego Maradona var en lettet mann etter at Argentina tok seg videre til åttendedelsfinalen i VM.

Johannes Nymark mener landslaget er det eneste som binder landet sammen og som argentinerne har en samstemt holdning til.

– Det er et samfunn med veldig stor ulikhet, spesielt økonomisk. Det er et av de landene hvor forskjellen mellom fattige og rike er størst. De rike har storgårder på størrelse med mellomstore, europeiske land som Belgia og Sveits, sier den nylig pensjonerte førsteamanuensen fra Norges Handelshøyskole.

Han har blant annet skrevet fotballboken Verdas viktigaste bagatell og Frå Evita til Cristina, som drøfter ideologiene som har preget det latinamerikanske landet det siste århundret.

Her er eliteserietrenernes dom over VAR:

Les også

Vi sjekket hva de 16 trenerne i Eliteserien mener om videodømming. To av dem er motstandere.

Med kniven mellom tennene

Viggo Strømme er blitt godt kjent med den argentinske fotballen etter ti studiebesøk i landet. Hovedtreneren ved Norges Toppidrettsgymnas har besøkt en rekke av storklubbene og sett hvordan noen av verdens beste akademier jobber for å fostre frem den neste storspilleren.

Lionel Messi var en lettet mann etter seieren mot Nigeria.

Han beskriver kampklimaet som tøft og hardt, men også veldig fair.

– Det er et uttrykk som sier at de spiller med kniven mellom tennene. De spiller for å leve, for å overleve. For å komme seg opp og frem og redde seg selv og familien. At fotballen for mange er en vei ut av fattigdommen preger konkurransen og mentaliteten, sier Strømme.

Konkurransen i barnefotballen er enorm. Han forteller om topping og seleksjon fra barna er åtte år gamle. Mentaliteten er en helt annen enn den vi er vant med fra Norge.

– Hele forretningsmodellen til klubbene er å utvikle spillere. Det er bare sånn det er. De spør seg hvordan de kan finne den nye Messi, sier Strømme.

Viggo Strømme utenfor huset hvor Lionel Messi vokste opp sammen med sin familie. Det var i denne gaten den lille gutten spilte fra morgen til kveld og la grunnlaget for å bli verdens beste.

Spiller som man lever

Han sier hele spillerutviklingsprogrammet i Argentina er bygd opp for å utvikle spillere som kan håndtere de beste ligaene i verden.

– Det er en utrolig systematisk tilnærming til trening, som er basert på forskning og skal kunne håndtere spillet slik det vil se ut i fremtiden, sier han.

Les også denne VM-saken:

Les også

Putin fryktet kraftig ydmykelse, så snudde alt. Slik hentet han VM til Russland.

For to år siden var Strømme en av initiativtagerne til seminaret «Kan den neste Maradona komme fra Norge?». Han mener svaret er nei, og peker på de store samfunnsforskjellene mellom de to landene.

– Man spiller som man lever, og hvis norsk ungdom gjør det, så kan du bare glemme det. Samfunnet vårt former ikke den typen mennesker som kan bli så gode i fotball. Vi mangler den ekstremt tøffe væremåten for å komme seg opp og frem, mener Strømme.

Han peker på fraværet av løkkefotball i Norge hvor barna lærer å drible, samt konkurransen barn og unge i Argentina får.

– Den sies å være verdens beste, sier Strømme.

Viggo Strømme på Estadio Diego Armando Maradona, arenaen hvor legenden scoret de fleste av sine 116 mål for Argentinos Juniors fra 1976–1980.

Vold og korrupsjon

Nymark sier at de fleste fotballspillerne kommer fra arbeiderklassen og at det er de marginalisertes sport. Maradona er det klassiske eksempelet.

Den gudbenådede spilleren kom fra ekstremt fattige kår. Politiet skal ha vært skeptiske til å sette opp en politistasjon i området av frykt for at den skulle bli revet ned igjen.

Lionel Messi klamrer seg fast til matchvinner Marcos Rojo.

Fotballen har i lang tid vært plaget med mye vold. Nymark sier problemet kom tidligere til Latin-Amerika enn det gjorde til Europa

På den måten speiler fotballen samfunnet for øvrig. Det gjør den også når det gjelder korrupsjon.

– Den er ekstrem i Argentina, og jo høyere du kommer opp, jo mer korrupsjon er det, sier han.

Ustabilt og høyt og lavt

Nå starter sluttspillet, og argentinerne skal prøve å spille seg til sin sjette VM-finale.

– Til nå har det vært veldig variabelt, men sånn som de har spilt er litt bilde av den situasjonen argentinsk fotball er i. Det er ustabilt og litt høyt og lavt. Det har ikke fått satt seg., sier Strømme.

Han tror Frankrike-kampen blir mer åpen enn hva oppgjørene i gruppespillet har vært. Det vil trolig argentinerne tjene på.

– Det betyr kolossalt mye for dem, sier Nymark.

Han minner om 1990-VM. Da sto også de hvite og blå med ett poeng etter to kamper. Det endte i finalen.

Publisert:
  1. Fotball-VM 2018

Mest lest akkurat nå

  1. Hestekarusell og pariserhjul til Ruten i Sandnes

  2. Godtok 43 millioner i prisøkning for ny storstue for idrett på Jæren

  3. Meteorologen: – Pakk ned tram­polinen. Det meldes liten storm

  4. Han gir seg som Venstre-topp, hun overtar

  5. Dette skal heve skidestinasjonen til nye høyder

  6. Nå har Vikings bolle­konge fått egen spon­sor