Iversen ofrer penger og berømmelse for VM-drømmen: – Jeg har til smør på skiva, men ingen mesterskapsmedalje

Emil Iversen reiser hjem fra Tour de Ski mens kritikken kommer fra mange hold.

Disse to klekket ut en plan i juni i fjor. I den planen handlet det om at Emil Iversen skulle droppe ut av Tour de Ski dersom alt gikk etter planen. Da han hadde vunnet i Oberstdorf, hadde alt gått etter planen. I løpet av dagen er han tilbake i Meråker for hvile og trening.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

OBERSTDORF: Russiske trenere ristet på hodet og skjønte ingenting. Andre lurte på om nordmenn var arrogante.

Men for Emil Iversen var det planlagt for lenge siden. Til tross for seier i fellesstarten mens snøfillene dalte i Oberstdorf og en tredjeplass sammenlagt, hadde han bestemt seg.

Han reiste hjem.

At han kan gå glipp av store pokaler, kilovis med sveitsisk ost, betydelige pengepremier og berømmelse i midten av Europa, bryr han seg lite om.

– Jeg har til smør på brødskiven, men jeg har ingen mesterskapsmedaljer, fortalte han etter løpet.

Nå er det nå slik at han nok vil ha til mer enn smør på skiva dersom han skulle lykkes i å ta et VM-gull. Det er også lukrativt for en norsk langrennsløper. For det var nettopp tanken på VM som stoppet ham.

Les også

Iversen-exit ble bestemt i sommer: – Jeg forventer kritikk for mye, blant annet dette

Anonym i mesterskap

Det forklarer hvorfor han tar en avgjørelse som kan virke både merkelig og muligens kynisk. Han vil ikke reise fra nok et mesterskap som listefyll. Det er medalje, helst gull, i mesterskap det handler om for 27-åringen fra Meråker.

– Det var vel bare mamma, pappa og de aller nærmeste som fikk med seg at jeg var i OL sist vinter.

Emil Iversen har vært med i to mesterskap, VM i Lahti og OL i Pyeongchang. Det har handlet om med hederlige resultater. I det forrige verdensmesterskapet i Lahti 2017 lå han an til å vinne gull på sprintstafett, men klarte å ødelegge alle muligheter i den siste svingen da han kjørte på Iivo Niskanen og begge falt fra pallen.

Vinnerglis. Han smilte bredt etter seieren, så reiste han hjem, Emil Iversen.

Under OL i Pyeongchang var han ikke så anonym som han selv vil ha de til. Men mens norske løpere håvet inn medaljer i bøtter og spann, måtte han nøye seg med en semifinale på sprinten og en 10. plass på 50 km.

Den store drømmen

Det var ikke derfor han reiste til OL. Han skulle jo ta medalje. Dermed klekket han ut en plan sammen med trener Eirik Myhr Nossum allerede i juni i fjor. I den planen var det lagt inn et avhopp fra Tour de Ski dersom alt gikk som det skulle.

Det er en distanse han har sett seg ut i VM i Seefeld. Det handler om 15 kilometer klassisk enkeltstart. Verdenscuprennet i Otepää på nettopp denne distansen 20. januar blir viktig uttaksrenn for landslagssjef Eirik Myhr Nossum. Det er spesielt dette rennet Emil Iversen har i tankene når han dropper resten av Touren. Han skal hvile og trene slik at han står sterkt rustet til å sikre seg VM-plass.

Emil Iversen svarer på utallige spørsmål om hvorfor han bryter Tour de Ski til tross for at han har tredjeplass i sammendraget.

– Jeg gjør mitt beste for å gå så fort som mulig på ski hele tiden. Jeg har ikke fått noe full klaff i mesterskap ennå, og det får folk respektere at jeg tar hensyn til.

Les også

KOMMENTAR: Norges holdning er ødeleggende for Tour de Ski

Kritikk mot Norge

Norge har tidligere fått kritikk for at de ikke stiller med sine beste løpere i Tour de Ski og at noen av dem som har hevdet seg i sammendraget, har hoppet av før det hele har vært over.

I den russiske leiren blir nyheten om at Tour-treeren stikker av midtveis møtt med undring.

– Skal han? spurte Sergej Ustjugov undrende. Han er nummer to sammenlagt bak Johannes Høsflot Klæbo.

En av hans trenere, Sergej Turitsjev, tidligere langrennsløper og assistenten til hovedtrener Markus Cramer, svarer litt mer utfyllende.

– Jeg tror det hadde vært bedre om alle de beste løperne stilte til start, og fullførte. Det hadde blitt bedre for alle, sier Turitsjev til Aftenposten.

En av dem som har vært og er kritisk til det norske landslagets nedprioritering av Tour de Ski er NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

– Alle skiløpere i verdenscupen klarer å gå Tour de Ski. Alt annet er bare tull. Det handler om å prioritere trening og hvile i etterkant. Jeg mener at det er fullt mulig å komme i toppform til både Tour de Ski og mesterskap.

Les også

Østberg vant spurtdrama og overtok Tour-ledelsen

Alt som planlagt

Trener Eirik Myhr Nossum bryr seg lite om hva andre måtte mene om de beslutningene som er fattet. Han slår fast at det er den opprinnelige planen som blir fulgt.

– Vi visste ikke hvordan resultatene ville bli. Om ikke Emil hadde vært like skarp som nå, kunne det hende at han hadde fortsatt. Men nå går ting etter planen, og da følger vi den, sa Nossum.

Mens Emil Iversen vant dagens etappe er det fortsatt Johannes Høsflot Klæbo som leder Tour de Ski sammenlagt.

Det kan også ende med at Klæbo stikker av fra Tour de Ski før det hele er over. Etter løpet i Oberstdorf har han en ledelse på 15 sekunder på Sergej Ustjugov.

– Jeg tar en vurdering etter hvert eneste løp, sa Klæbo etter etappen i snøværet.

Men han understreker at dersom han fortsetter videre til Val di Fiemme, så er det for å fullføre Tour de Ski.

Publisert: