Norge pepet av banen etter skuffende forestilling

Kastet bort to viktige poeng mot lilleputtnasjonen Aserbajdsjan.

Martin Ødegaard under landskampen mot Aserbajdsjan. Alexander Søderlund til venstre.
  • Kjetil Flygind
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Ullevaal/Oslo(Aftenposten) : De norske spillerne tuslet av banen til piping fra Ullevaal-publikummet etter det som var en meget skuffende prestasjon.

Aserbajdsjan er nummer 115 på FIFA-rankingen, men klarte å demme opp for det norske angrepet i 90 minutter.

Da Even Hovland steg til vers med fem minutter igjen å spille, håpet det norske publikummet at midtstopperen kunne redde en trist norsk forestilling, men headingen gikk i stolpen fra god posisjon.

Les også

Hovland best på skuffende norsk dag

Dermed har Norge gått målløse av banen to ganger denne uken, både mot Sverige og Aserbajdsjan. Verst må sistnevnte resultat være, der Norge roter bort to poeng som kan vise seg å bli viktige på veien mot å kvalifisere seg til EM i Frankrike.

— Det er skuffende at vi ikke klarte mer enn 0-0 mot Aserbajdsjan. De spiller på en litt annen måte nå med ny trener. De triller mye ball. Men vi er skuffet over resultatet, sier debutant Adama Diomande til Aftenposten etter kampen.

Stabæk-spissen var blant dem som hadde muligheten til å redde tre poeng for Norge, men bommet da han fikk muligheten.

— Jeg fikk ikke avsluttet skikkelig på min sjanse. Det ble bare å kaste frem foten. Det ble aldri noen ordentlig avslutning. Det var en fin ball fra Magnus, men jeg fikk ikke hele balanse, sier han om sin sjanse på tampen av oppgjøret.

Ingen store norske sjanser før hvilen

Per-Mathias Høgmo gjorde to endringer fra laget som spilte 0-0 mot Sverige på mandag. Ut gikk Alexander Tettey og Håvard Nielsen. De ble erstattet av Even Hovland og Alexander Søderlund.

Byttene så ikke ut til å gi noen effekt, for det var et meget svakt Norge de første 45 minuttene på Ullevaal Stadion. Først etter 13 minutter kom laget seg til noe som lignet på en målsjanse, men Alexander Søderlunds volley fra langt hold var aldri farlig.

Les også

Supportere merket hakekors i gresset: - De har ingen respekt

På midtbanen kom verken Stefan Johansen, Per Ciljan Skjelbred eller Martin Ødegaard til sin rett.

Den friskeste hos Norge før pause var Joshua King. Og det var han som sto for forarbeidet da Norge fikk sin beste mulighet i det 21. minuttet. Bournemouth-spilleren løp seg fri på venstresiden og spilte ballen til Per Ciljan Skjelbred på 12-13 meter. Avslutningen fra kapteinen var brukbar, men gikk utenfor.

I minuttene før hadde gjestene fra Aserbajdsjan spilt seg til noen brukbare sjanser, anført av en livlig Afran Ismayilov på høyresiden.

Alexander Søderlund har vært målfarlig for Rosenborg denne sesongen, men fikk kritikk for å ha misbrukt flere gode målsjanser mot Sverige på mandag. Da han fikk muligheten mot Aserbajdsjan gikk det ikke noe bedre. Avslutningen fra god posisjon gikk rett i klypene på gjestenes keeper.

— Rett og slett for dårlige av oss

Per-Mathias Høgmo sa til MAX i pausen at han ønsket høyere agressivitet i forsvar, så Norge kunne ta motstanderen i ubalanse. Planen så ikke ut til å fungere. For hjemmelaget fortsatte i det samme bedagelige tempoet etter hvilen.

Før timen var spilt valgte landslagssjefen å ta av kaptein Skjelbred. Inn kom en brennhet Pål André Helland. Og Rosenborg-spilleren brukte ikke mange minutter på å spille seg til en gedigen sjanse.

I det 64. spilleminuttet fant en elegant Ødegaard-pasning Helland i bakrommet, men avslutningen til trønderen gikk desverre over mål.

— Det er rett og slett for dårlig av oss ikke å score mål, sier Rosenborg-spilleren til MAX.

Les også

Høgli vil plage topplagene utover høsten

Syv minutter senere var Ødegaard på farten igjen. Real Madrid-spilleren dro seg pent løs på venstresiden før han spilte ballen til innbytter Magnus Wolf Eikrem. Malmö-spillerens avslutning gikk over.

Aserbajdsjan-spillerne så ut til å bli slitne utover kampen, og de norske spillerne fikk større rom å boltre seg i. I det 74. minuttet fikk Pål André Helland og Håvard Nordtveit hver sin brukbare mulighet, uten at det endte med scoring.

Fem minutter senere valgte Høgmo å gjøre sitt tredje og siste bytte. Inn kom debutant Adame Diomande, som har vært i eksepsjonell form for Stabæk i vårsesongen. 25-åringen kunne fått en drømmestart i landslagstrøya etter bare sekunder. Spissen fikk en fot på ballen i god posisjon, men ikke nok til å lure inn ledermålet.

Fem minutter før slutt fikk Even Hovland sin gigantsjanse, men heller ikke da ble det uttelling, og dermed måtte de norske spillerne tusle sløkøret av Ullevall-matta, vel vitende om at de hadde kastet bort to poeng.

I gruppens to andre oppgjør endte det med uavgjort i Kroatia-Italia, samt Bulgaria-seier på Malta. Kvelden kunne med andre ord ikke vært stort verre for Per-Mathias Høgmo og Norge.

Etter seks spilte kamper, ligger Norge fortsatt som nummer tre. Men med dagens resultater knappet Bulgaria inn poeng og ligger nå bare to bak Norge.

Les også

  1. Kontroversiell annullering ga uavgjort i Kroatia-Italia

Publisert:
  1. Herrelandslaget fotball
  2. Aserbajdsjans herrelandslag fotball

Mest lest akkurat nå

  1. Korvetten AS begjært konkurs

  2. 38-åring tiltalt for vold mot gutt etter ring-på-spring

  3. Fikk sparken i Dalane Kraft etter at han varslet NVE om et sikkerhetsproblem

  4. Klar oppfordring fra de voksne: Ta russetiden tilbake!

  5. Han mener livet blir bedre med lavere forbruk. Stadig flere tenker sånn

  6. Politiet rykket ut til slåsskamp på Klepp