Da Nina (33) ble europamester, var kun kjæresten til stede
Nina Bansal konkurrerte mot utøvere fra hele verden gjennom et digitalt stevne. Den eneste tilskueren var kjæresten, som filmet.
- Mette BuggeJournalist

De fleste idrettsutøvere får ikke konkurrert i disse dager. Det har koronaviruset satt en stopper for.
Men slik er det ikke for Nina Bansal, landslagstrener i taekwondo mønster. Over tre dager i mai, ble det nemlig arrangert et digitalt stevne. Det er første gang i historien dette skjer i denne idretten.
– Det var veldig rart, sier Nina Bansal.
Stevnet var et åpent europamesterskap, og over 1200 deltagere fra 75 nasjoner deltok.
– Digital visning passer perfekt i denne idretten der det gjelder å vise frem teknikker og stiler, og utøverne får poeng, sier Dag Jacobsen.
Han er sportssjef i Norges Kampsportforbund og stolt over Bansal, som gikk helt til topps i europamesterskapet.
Siden VM, som skulle gått senere denne måneden, ble avlyst, ble det tatt initiativ å arrangere et stevne for hele verden.
– Det eksploderte, opplyser Bansal med referanse til at over 1200 ble med.
- Mange har lest denne saken. Har du? Med denne treningen får Maren (30) stor effekt på kort tid: Her er fire effektive økter
Ble nervøs som bare det
Hun var selv litt i tvil om hun skulle være med.
– Jeg tenkte at jeg fikk gi det en sjanse for da fikk jeg kjenne på konkurransenervene. Jeg vet ikke når jeg får konkurrere neste gang.
Hun prøvde å forberede seg på samme måte som under et vanlig mesterskap: samme musikk, samme oppvarmingsrutine, samme måte å fikse håret på. Men mye var annerledes.
For i lokalet som Bansal hadde lånt av klubben Mudo Torshov, var bare hun og kjæresten Christoffer Wang til stede. Han filmet med mobilen, og syv dommere satt rundt omkring i ulike land. Konkurransen gikk ut på å sende inn mønstrene (teknikkene) og måten de ble utført på.
– Jeg gjorde akkurat som jeg pleier, og ga meg selv én sjanse. Jeg ønsket ikke å filme om igjen og så sende det beste.
- Gleder du deg til årets håndball-EM i Norge? Da bør du lese denne saken.
Eksplosivitet, kraft og presisjon
Kjæresten filmet de snaut ettminutts-rundene x tre med ett minutt mellom hver.
Etter første dag av konkurransen gikk den norske utøveren videre til semifinalen. Deretter fikset hun den i god stil og kom til finalen. Alt foregikk over tre dager.
Mange aner ikke hva mønster i denne kampsporten er. Kort fortalt er det å vise faste teknikker med ulik vanskelighetsgrad. Det handler mye om detaljer. Alt må stemme: Tær må peke rett frem, og sparkene skal helst være 180 grader. Det kan ikke alle.
– Og så må det være eksplosivitet, kraft og presisjon, sier Oslo-kvinnen.
Hun tilføyer at hun var så nervøs at hun ikke klarte å følge med på hele konkurransen.
– Jeg så egentlig at jeg ledet etter første runde og var nummer to etter semifinalen. Da bestemte jeg meg for ikke å følge med den dagen finalen ble avholdt.
Det endte med at hun fikk melding fra en på landslaget om at hun hadde vunnet. Premien skal komme i posten.
- Har du lest denne saken? Legen ville trene mindre, men likevel løpe fort. Dette gjør han for å være blant Norges raskeste mosjonister.
Online er det nye i idrett
Sportssjef Jacobsen tror dette bare er begynnelsen. Han tror det kommer til å bli onlinekonkurranser i de idrettene der det er mulig, der det handler om oppvisning og stilpoeng.
– Ja, dette vil komme for fullt, og en idrett som kata har arrangert det allerede.
Han har bare lovord å si om Bansal:
– Hun er strukturert, ryddig, trener to ganger hver eneste dag og har gjort det i mange år.
Bansal er glad for at hun fikk hjelp av kjæresten. Vanligvis har hun mange flere tilskuere. Hun har fått erfare at koronaviruset har innvirkning på mange områder.
– Vi skulle ha giftet oss i sommer, men måtte utsette bryllupet.