Det er ett scenario trønderne frykter før presidentvalget

KOMMENTAR: Det er ingenting galt med Berit Kjøll. Men hvis hun blir Norges nye idrettspresident, kan Trøndelag bli stående uten en representant i idrettsstyret.

Vil bli president: Sven Mollekleiv (til venstre), Berit Kjøll og Tom Tvedt under en av pausene på idrettstingets første dag på Lillehammer. Alle tre ønsker å bli idrettspresident.
 • Birger Løfaldli
  Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

LILLEHAMMER: Klokken 13.51 fredag ettermiddag gikk Tom Tvedt på talerstolen. Idrettspresidenten valgte en følelsesladet tale etter en turbulent fireårsperiode. Åpenhetsdebatt, sterk kritikk og tøft press mot toppene har overskygget mange av sakene styret har ønsket å fronte.

I blå dress og rødt slips snakket Tvedt foran en fullsatt konferansesal på Lillehammer hotell. Om at «vår åpenhet er blitt en mal for andre», og at «jeg har reist mye, men det har dere lest om».

Presidentperioden hans er blitt sterkt preget av reiseregning-debatten, kravet om mer åpenhet og diskusjonen om idrettstoppenes pengebruk. Tvedt fortalte hvor sterkt dette har preget ham. Om at han var blitt spyttet etter på gata, blitt urettmessig hengt ut for saker han ikke har noe med og om samarbeidet med kulturminister Linda Hofstad Helleland. Han omtalte det som «litt humpete».

Det er et understatement.

 • SJEKK DENNE: – Jeg er blitt spyttet etter på gaten

Tvedt sier i dag at åpenheten idretten har fått er helt riktig. Fortsatt savner jeg imidlertid refleksjoner over hvorfor debatten ikke kom opp tidligere, og på idrettens initiativ. Jeg er fortsatt i tvil om vi ville ha fått noen endring om det ikke var for mediene og i særdeleshet VGs kritiske journalistikk.

Innstilt: Ole Jørstad fra Levanger er ønsket med i idrettsstyret av valgkomiteen.

Til tross for at stormen rundt Tvedt forsvant, og at han i løpet av det siste året har kommet langt mer på offensiven, er han ikke ønsket med videre av valgkomiteen. Likevel vil han ta opp kampen for å få en ny fireårsperiode som president. Jeg er redd det kan ende i en litt trist sorti.

Klokken 14.35 var presidentens tale over.

Det går mot ei høydramatisk helg i OL-byen. Tvedt kjemper mot Berit Kjøll og valgkomiteens kandidat Sven Mollekleiv. Slik jeg vurderer stemningen etter de første timene av idrettstinget er Mollekleiv favoritt, Kjøll hovedutfordrer og Tvedt outsider.

For Trøndelags del er presidentvalget interessant av flere årsaker. Blir Mollekleiv valgt, og valgkomiteens innstilling går gjennom fullt ut, er vi sikret en representant i styret i Levangers Ole Jørstad.

Men hva om Kjøll eller Tvedt skulle danke ut Mollekleiv?

Går ut: Jorodd Asphjell har vært en del av idrettsstyret siden 2007. Nå går han ut.

Da vil alle posisjoner bli satt i spill, også styremedlemmenes. Og om Kjøll skulle bli landets nye idrettspresident, står Jørstad i fare for å ryke ut av idrettsstyret.

Fordi:

Det er håndballforbundet som har stått i spissen for Kjølls kandidatur. Jørstad kommer selv fra håndballen, hvor han har bred erfaring som visepresident i forbundet og styremedlem i det europeiske håndballforbundet. Nettopp hans bakgrunn kan bli et argument for å vrake ham. At han i tillegg er mann og i 50-årene kan i en gitt situasjon slå negativt ut når styret skal settes sammen.

Om dette skjer, vil det være et skrekkscenario for Trøndelag, som da blir stående uten en representant i Norges Idrettsforbunds styre. Selv om idrettstoppene i Trøndelag har tett kontakt med den sentrale ledelsen, vil noe gå tapt uten en stemme der beslutningene tas.

I over ti år er det orkdalingen Jorodd Asphjell som har vært Trøndelags stemme inn i norsk idretts maktsentrum. Han fikk plass i styret i 2007, rykket opp til å bli visepresident i 2011, men var i ferd med å havne utenfor under forrige ting i 2015. Da ble Asphjell vraket i valgkomiteens innstilling. Ingen trøndere var inne før tinget, men intens lobbyvirksomhet sørget for at Asphjell kapret en plass i styret på bekostning av Yngve Hallén.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

Den siste perioden har Asphjell blitt langt mindre synlig enn i de åtte første årene. I likhet med Tvedt og resten av styret ble han rammet av debatten om pengebruk og åpenhet.

Når Asphjell nå definitivt går ut, trenger Trøndelag en ny sterk stemme. Jørstad står klar til å rykke inn, men spenningen var merkbar i pausene på tingets første dag. Ingen virker sikre på noe som helst.

Søndag skjer valget.

Frem til da må trønderne som er på plass på Lillehammer kjempe intenst for å unngå et idrettsstyre uten trøndersk representasjon.

Publisert:
 1. Jorodd Asphjell
 2. Linda Hofstad Helleland
 3. Tom Tvedt
 4. Sven Mollekleiv
 5. Birger Løfaldli

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati