Norsk hockeydommer trekker seg fra finalekamp etter hets

Hoveddommer Roy Stian Hansen har valgt å trekke seg fra å dømme NM-finalene i ishockey. - Her har det eskalert altfor langt og lengre enn vi kan akseptere.

Det går hardt for seg i finaleserien mellom Frisk Asker og Storhamar.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det skriver Norges Ishockeyforbund i en pressemelding mandag under tittelen «NIHF aksepterer ikke dommerhets». Hansen skulle etter planen dømme kveldens oppgjør mellom Frisk Asker og Storhamar. Det vil han nå ikke gjøre. Bare timer før kampen bekreftes det at Hansen trekker seg.

– Jeg kan bekrefte at han gjør det på grunn av presset som har vært på hans nærmeste familie og ham selv. Det er alvorlig. Det er ikke uvanlig at dommerne får kritikk for avgjørelser under kamp og etterpå, men her har det eskalert altfor langt og lengre enn vi kan akseptere, sier ishockeypresident Tage Pettersen til NTB.

En annullering av et Storhamar-mål i den femte kampen er blant situasjonene som har skapt reaksjoner. Ishockeyforbundet står på at avgjørelsen var korrekt.

- Ut i fra dommerfaglige vurderinger og hensyntatt gjeldende reglement, er det konkludert fra NIHF side at den aktuelle annulleringen i finale 5 var korrekt og jeg er glad at annulleringen også sett i ettertid var riktig, sier ishockeypresidenten til forbundets egen hjemmeside.

Til VG sier Pettersen at han har reagert på flere uttalelser etter helgens kamp.

– Det er nok uttalelser i media jeg syns gikk over streken. Det gikk på dommer og karakterisering av dommere og dommernes innsats, sier Pettersen til VG.

Brukte lang tid

I den aktuelle situasjonen brukte dommerteamet over tolv minutter på å komme fram til at Storhamar ikke skulle få tildelt det avgjørende målet. Like etterpå avgjorde istedenfor Frisk Asker, til hjemmelagets store frustrasjon.

Flere spillere ga klar beskjed om hva de mente om avgjørelsen. Også gjestene fra Asker var kritiske til at det tok så lang tid.

Ishockeyforbundet skriver at Hansen på grunnlag av sine prestasjoner er en av de mest benyttede dommerne i årets sluttspill, og at han derfor var kvalifisert til å dømme finale 6 i NM.

– Vi aksepterer ikke hets av verken spillere eller dommere, og det er urovekkende at dette kommer fra vår egen hockeyfamilie i tillegg til engasjerte supportere, skriver Pettersen i pressemeldingen.

– Uakseptabelt

Storhamar-trener Fredrik Söderström var blant dem som var knallhard etter at laget fikk et mål som kunne avgjort den femtefinalekampen annullert. Han er tydelig på at det finnes grenser for hva man sier til dommerne.

– Hets eller trusler er helt uakseptabelt. Det er helt klart. Hets og trusler må også skilles fra kritikk, sier han til Hamar Arbeiderblad.

Det er foreløpig ikke klart hvem som dømmer mandagens oppgjør, som er det sjette i finaleserien som Frisk Asker leder 3-2.

Roy Stian Hansen vil også være uaktuell dersom NM-finalen går til en sjuende kamp.

(©NTB)

Publisert:
  1. Ishockey

Mest lest akkurat nå

  1. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

  2. Familien prøvde å overtale kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt

  3. Kulturlivet er ikkje stengt. Men lørdag kveld var det heilt tomt

  4. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

  5. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet

  6. Fiesta med håndballgutta: – Fantastisk lagseier