Få personer er viktigere for Russland nå enn denne nordmannen

NYHETSANALYSE: Russisk doping. Tiden er i ferd med å renne ut for russerne foran OL i Rio, skriver Aftenpostens Moskva-korrespondent Per Anders Johansen.

Vjatseslav Fetisov har helt sikkert en helt spesiell norsk avisleser i bakhodet når han formulerer seg slik han gjør i Aftenposten i dag. Få personer i verden er viktigere for Russland akkurat nå enn Rune Andersen fra Antidoping Norge, skriver Aftenpostens Moskva-korrespondent Per Anders Johansen.
  • Per Anders Johansen
    Moskva-korrespondent
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

- Vi er ikke verre enn de andre. Forskjellen er at vi blir tatt.

Sportskommentatoren på min lokale radiokanal i Moskva setter ord på hvordan russere flest oppfatter rekken av dopingskandaler som har rammet Russland.

- Årsaken er at Vesten er ute etter å ta oss. Bare se på nordmennene. De slipper unna med sin astmamedisin, mens vi er så dumme at vi blir tatt, sa kommentatoren da WADAs dopingavsløringer ble diskutert nok en gang.

Per Anders Johansen, Aftenpostens Russland-korrespondent.

De som tror at det russiske sportssystemet vil bli dramatisk forandret på grunn av dopingskandalene, har et naivt syn på hvilke krefter som er i sving i dagens Russland.Når idrettslegenden og den tidligere idrettsministeren i Russland Vjatseslav Fetisov skylder på dårlige ledere og sine etterfølgere, så illustrerer det at jakten på syndebukker er godt i gang.

Dopingskandalene vil føre til at noen ansvarlige pekes ut, nye regler vedtas og rutiner og organisasjoner vil bli endret.

Men de fleste vanlige russere jeg har møtt, ser på dette som nok et forsøk fra Vestens side på å ydmyke Russland.

Les også

Putin-vennen avviser svertekampanje mot Russland - gir elendige ledere dopingskylden

Solgt som slave, innkalt til Kreml

«Slava» Fetisov er den mest dekorerte, nålevende personen i Russland med åtte ordner av høyeste slag.

Han var nøkkelspiller i «Den røde maskin», Sovjetunionens legendariske ishockeylag.

I 1989 ble han solgt nærmest som en slave til den amerikanske National Hockey League for en ukelønn på 2000 kroner, mens millioner av dollar skulle pløyes tilbake til bakmenn i Moskva.

Fetisov nektet å underskrive avtalen, og ble utskjelt på kontoret til Sovjetunionens forsvarsminister. Han nektet å gi etter, og fikk til slutt dra som første russer til NHL.

Paradoksalt nok var Fetisov i fjor en pådriver bak forbudet mot at unge russiske ishockeyspillere får spille i USA før de er 28 år.

Fetisov ble mangemillionær i USA og oppnådde eventyrlig suksess i New Jersey Devils, men han er fortsatt såret og fornærmet over at han ble tatt imot med manglende respekt av amerikanere. Han har venner og bekjente som er opposisjonelle, men som senator forsvarer han alt Putin gjør, enten det gjelder annekteringen av Krim eller forbud mot homofil «propaganda».

Fetisov er nostalgisk med tanke på Sovjetunionen og er opptatt av å gjenreise russernes stolthet av sitt land, til tross for at hans tyranniske KBG-trener plaget de unge sportstalentene så hardt at de pisset blod og fikk varige helseskader.

Klarer vi å forstå Fetisov, så forstår vi også mye av det som skjer i Russland i dag.

Skaffet Russland Sotsji-OL

I likhet med forbløffende mange oppgående russere fornekter Fetisov at han har vært med på å bygge et autoritært system hvor de annerledestenkende, de kritiske og de uavhengige knekkes en etter en eller forlater landet.

Mange mener at Putin oppnådde en av sine største triumfer — Vinter-OL i Sotsji - takket være Fetisov. Han var mannen som ga satsingen legitimitet og profesjonalitet.

Noen dager etter at den russiske gullfesten var over, muligens ved hjelp av systematisk juks med falske urinprøver og dopingmidler, annekterte Putin Krim.

Les også

Norge brukte 1,5 millioner på antidopingarbeid i Russland. Kort tid før OL kjølnet samarbeidet

Russisk sjarmoffensiv

Fetisov har helt sikkert en helt spesiell norsk avisleser i bakhodet når han formulerer seg slik han gjør i Aftenposten i dag.

Få personer i verden er viktigere for Russland akkurat nå enn Rune Andersen fra Antidoping Norge. Han leder ekspertgruppen på fem personer som 17. juni skal ta stilling til om idrettsverdenen kan stole på at russerne nå rydder opp.

Annenhver uke flyr Andersen til Moskva og har daglig kontakt med politikere, embetsmenn, OL-pamper og idrettsledere. 17. juni vil hans arbeid være avgjørende for om russiske friidrettsutøvere får delta i OL i Rio.

Først da vil vi få vite hvor mye russisk juks idretten aksepterer, før det virkelig får konsekvenser.

Publisert: