Flyttet seremoni etter Gatlins upopulære gull: – For å redusere ydmykelsen

Gullseremonien ble flyttet frem for «å redusere ydmykelsen» for 100-metervinner Justian Gatlin. Men han ble buet ut likevel.

Justiin Gatlin med gullmedaljen etter seiren på 100-meteren. Til venstre: Sølvvinner Christian Coleman. Til høyre: Usain Bolt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

LONDON: Klokken 19.50 norsk tid mottok den utskjelte amerikaneren gullmedaljen for den meget upopulære seieren på friidretts-VMs mest prestisjetunge øvelse.

Ifølge London-VMs offisielle tidsskjema, som de har operert med i ukevis, skulle seremonien startet 21.00, i «prime time» for VM-kvelden på Olympic Stadium.

Men noen timer tidligere på dagen offentliggjorde Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) et nytt tidsskjema: At den ble flyttet frem til klokken 19.50, før kveldens hovedøvelser starter.

Les også

Den forhatte gullvinneren: – Bolt sa jeg ikke skulle bry meg om buingen

To ganger dopingtatt

Ifølge Daily Telegraph førte det til spekulasjoner om at seremonien ble flyttet for å «redusere ydmykelsen» av Justin Gatlin.

Amerikaneren vant et upopulært gull på 100 meter sent lørdag kveld. Gatlin har vært utestengt to ganger for doping. Den siste utestengelsen varte i fire år, fra 2006 til 2010, etter at Gatlin hadde brukt anabole steroider.

Usain Bolt mottok sin bronsemedalje til ellevill jubel på tribunen. Sølvvinner Christian Coleman fikk også stor applaus.

Men da Gatlin tok plass på pallens øverste trinn buet Olympic Stadium. Om enn ikke like massivt som kvelden i forveien, da upopulære Gatlin stjal hele showet i Bolts avskjed.

Justin Gatlin jubler her etter 100-metergullet.

Coe: Liker det ikke

Gatlin kom tilbake i friidrettssirkuset i 2011-sesongen og har siden det blitt buet ut i hvert eneste løp han har deltatt i.

Det har også skjedd her i London. Da amerikaneren vant 100-meteren på 9,92, tre hundredeler foran meget populære Usain Bolt, ble Gatlin buet ut av 60.000 tilskuere.

Det var få som unnet amerikaneren det gullet. Heller ikke friidrettens øverste leder, IAAF-president Sebastian Coe.

– Jeg liker ikke at noen som har sonet to ganger har vunnet en av våre viktigste øvelser. Men han er i sin rett til å være her, sier Coe til BBC.

Gatlin vant. Bolt ble nummer tre. Etter tapet i sin siste individuelle sprintkonkurranse ga Bolt en bjørneklem til Gatlin.

Det viste Bolts storhet, mener Coe.

– Dette var ikke et perfekt manus. Jeg synes Usain var veldig sjenerøs. For det må ha vært en bitter pille for ham å svelge. Han var større enn øyeblikket og det beskriver hans karrière, sier Coe.

Publisert: