Ukjent, historisk verdensmester (39) turte ikke å fly til Russland

Han tok buss fra Trondheim til Moskva, skjøt godt og ble tidenes første verdensmester i dynamisk rifle.

Publisert: Publisert:

VERDENSMESTER: Som den første i historien ble Håvard Østgaard fra Agdenes verdensmester i dynamisk rifle, i standardklassen. Mesterskapet gikk av stabelen i Moskva. Foto: Privat

 • Marius Dahl
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det var godfølels, det!

Slik var den enkle, men gode oppsummeringen til 39 år gamle Håvard Østgaard fra Agdenes, som på telefon fra den russiske grensen var godt fornøyd med to ting: VM-gullet og det faktum at han i det hele tatt fikk med rifla og ammunisjonen både inn og ut av arrangørlandet Russland.

– Når vi er tyve stykker som skal sjekke våpen ut av Russland, behøver det ikke alltid gå like glatt, humrer Østgaard til Adresseavisen.

Da hadde trønderen sammen med resten av det norske landslaget akkurat vært ferdig med åtte timer i tollen.

– Derfor turte vi ikke å fly

– Det ble ganske langdrygt. Det er en del skjema som skal fylles ut og stemples. Det ordnes og styres, flere saksbehandlere behandler oss på forskjellige måter. De har forskjellige rutiner på ting, sier han en smule oppgitt.

Les også

Bjørndalen: – Russland er heldig som har Putin sett fra sporten sitt ståsted

Den lange grensekontrollen etterfulgt av buss til Riga, båt til Stockholm og buss til Oslo gjorde den siste biten gjennom Østerdalen til en liten sjarmøretappe. Likevel var det ikke noe alternativ å bruke luftveien til den russiske hovedstaden.

– Vi valgte å ta buss for å få med nok ammunisjon. Ikke alle oss reiser mye. Uansett hvor ellers man hadde dratt, kunne man fløyet, men det er jo litt spesielt med Russland med våpen. Det er stort sett bannlyst. Derfor turte vi ikke fly. Vi skulle ha med tusen skudd hver og på fly får man bare ha med fem kilo. Reiste vi samlet, ville vi ha hverandre i ryggen, sier Østgaard.

– Ikke sunket inn enda

– Vi husker en episode med Ole Einar Bjørndalen som mister børsen der. Alle valgte derfor å sikre, siden vi dro med ekstra dyrt utstyr. Å komme inn og ut har vært et voldsomt styr, fortsetter han.

På en lang hjemtur var det uansett greit å se tilbake på at den ukjente 39-åringen ble tidenes første verdensmester i dynamisk rifle. Østgaard har tidligere deltatt i en rekke VM- og EM i dynamisk pistol, men søndag kveld – på banketten – ble han lest opp som den første vinneren i standard-klassen. Da hadde han og de andre norske utøverne skutt siden mandag.

Les også

Trekker seg som antidopingsjef – det kan være gode nyheter for Russland

– Jeg så utover uken at jeg skjøt bedre enn de som ble nest best, så jeg fikk en god pekepinn. Rett etter satte vi oss på buss, så det har ikke sunket inn skikkelig enda. Jeg har ikke så mye mobildata, så jeg har ikke fått snakket så mye med omverdenen enda, sier Østgaard.

Risikerte gullet med offensiv innstilling

Etter dag fire av fem ledet han ganske klart, men likevel valgte skytteren å gå offensivt til verks på siste dag. Selv om han kunne sikret gullet temmelig enkelt, risikerte han en smule – med suksess.

– Jeg kunne tatt det med ro og sikret, men jeg ville gi gass og øke. Det gir meg godfølelse, så det var artig, sier han.

Æren gir han satsingen Norge har vist på lagsporten siden forrige mesterskap for tre år siden.

Les også

Russland bekrefter: Fem friidrettsutøvere er utestengt for doping

– For to år siden begynte vi å trene sammen mot dette mesterskapet – lagsatsing. Vi skulle få hverandre best mulig. Selvfølgelig ligger det en del private treningstimer bak, sier skytteren.

Øvelsene varierer

Dynamisk rifle er en egen skytesport og i verdensmesterskapet skjøt man i fem dager, med seks øvelser hver dag. Der starter på lydsignal, før man blir tatt tiden på til siste skudd. Øvelsene kan variere fra 10 til 40 skudd og en avstand fra syv til 300 meter. Øvelsene foregår liggende, stående og i knestående. Over 40 nasjoner deltok i mesterskapet.

For VM-gullet mottok den historiske mesteren heder og ære – men lite økonomisk vinning.

– Det hadde vært billigere å la være ...

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Åpner gigant­butikk på Forus – alle konkur­rentene er borte

 2. Kommunen har gjeld til langt opp over ørene: – Uten den lave renta hadde dette vært en økonomisk katastrofe

 3. Lærere med hoved­fag klarer ikke løse nye eksamens­oppgaver for mate­matikk i videre­gående: – Vi føler oss maktes­løse

 4. Solskjær med Mourinho-spøk etter heldig seier

 5. Ytter­ligere én buss­passa­sjer har fått på­vist koro­nasmitte

 6. Stavanger-politiker søker om fritak fra sine politiske verv: – Livet sier «stopp litt nå» til meg

 1. Agdenes
 2. Ole Einar Bjørndalen
 3. Buss
 4. Fly
 5. Våpen