«Sarpsborg har fortalt oss noe vi ikke liker»

KOMMENTAR: Nei, Sarpsborgs Europa-reise var ikke et eventyr. Men godt gjort – og litt ubehagelig for norsk klubbfotball.

Publisert: Publisert:

Sarpsborg endte på sisteplass i gruppespillet i Europa League. Det er ikke noe eventyr eller mirakel, mener Bernhus. Foto: Fredrik Varfjell / BILDBYRÅN NORWAY

Ola Bernhus
Kommentator, Aftenposten

Etter en såpass reservert innledning må ikke denne teksten utelate det Sarpsborg 08 skal hylles for. Seieren over Genk hjemme, to strålende førsteomganger mot Besiktas, to fine innsatskamper mot Malmö og en god kvalifisering.

Sarpsborg 08 har gitt oss god underholdning og har samlet klubben og byen på en måte ingen kunne forestille seg. I gruppespillet hadde laget muligheter til avansement helt til siste kamp. Sterkt og uventet. Men sisteplass altså, ikke noe eventyr eller mirakel, som vi har prøvd å skrive.

Norske journalister er lette å glede, spesielt hvis norske spillere får til noe i utlandet.

Kommentator Ola Bernhus. Foto: Dons Signe / Rekaa Tone

Overgå seg selv

Selv om Rosenborg vant både serie og cup hjemme, fremstår Sarpsborg som høstens norske bragdlag. Slikt måles ut fra forventninger.

Så hvorfor gikk det så galt til slutt, når så mye lå til rette?

Først og fremst fordi norsk klubbfotball har havnet så langt bakpå et middels europeisk nivå at kravet er å overgå seg selv i seks kamper på rad. Det var det sisteseedede Sarpsborg måtte.

Vi vet fra før at middelet må være organisering og innsats. Mer enn noensinne må norske lag kompensere for individuelle svakheter ved å være bedre organisert, konsentrert og motivert enn motstanderne. Utviklingen der ute har gått for fort for oss, «på alle parametere», som RBK-keeper André Hansen presist har formulert det.

Da lederlaget i Belgia, Genk, la all konsentrasjon inn i kampen, ble nivåforskjellen altfor stor.

Genk og Sander Berge ble altfor sterke for Sarpsborg torsdag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / BILDBYRÅN NORWAY

Tungt og lettvint

Der norske lag må legge på ekstra lag med muskler og slit for å komme seg ut av vriene situasjoner, møter de motstandere som med teknikk og oppfattelsesevne løser problemer uten å slite. I det lange løp blir det som regel avgjørende, enten vi snakker om en enkelt kamp eller en hel sesong.

Og prisen kan bli høy. Sarpsborg tapsrekke på sju i Eliteserien var eksepsjonell, og vi gjentar: Dette var norsk fotballs stolthet denne høsten. De prioriterte Europa, den internasjonale erfaringen og pengene som var å hente i Europaligaen. Det var fornuftig nok.

Selv etter Genk-tapet i går kveld la trener Geir Bakke vekt på dette. S08 har lært mye. De har fått 60 ekstra bruttomillioner i klubbkassa også. Men hva skal klubben bruke pengene til?

I hvert fall til å bygge laget ytterligere, slik at de kan få prøve seg i utlandet igjen. Ellers er lærdommen mindre verdt.

Jeg er en av mange som har hyllet Sarpsborg underveis denne høsten, skriver Bernhus. Her har Kristoffer Zachariassen scoret i 3–1-seieren hjemme mot Genk. Foto: Hagen, Fredrik / NTB scanpix

Vi har sett det før

La oss huske Molde, som var enda bedre enn Sarpsborg og gikk til 16.-delsfinale i sesongen 2015/16. Det kostet dem neste sesong, etter en god vår kom en serie mislykkede kamper.

Rosenborg har både i fjor og i år holdt grepet her hjemme og vunnet, men har visnet bort i Europaligaen, i år mer enn noen gang.

De norske klubbene har ikke det naturlig høye nivået som kreves for å henge med på alt som skjer.

Det var synd at Sarpsborg ikke klarte å organisere og kjempe bort de belgiske kvalitetene i denne siste kampen. Fem poeng er sterkt, men det ble sisteplass i puljen likevel.

Jeg er en av mange som har hyllet Sarpsborg underveis denne høsten. Jeg angrer ikke, for det stemmer det mange har sagt, at Sarpsborg viser en vei ut av det norske fotballmørket. Men i mange år ennå vil denne veien være å organisere seg bedre og kjempe mer enn motstanderne.

Da kan man begeistre det norske fotballfolket. Vi krever ikke mer, og vi takker for gledene, Sarpsborg.

Publisert: