Sportssjefen om utenlandske signeringer: - Optimalt sett skulle vi hatt en speider

TIL har hentet utlendinger fra alle verdens hjørner de siste sesongene. Det kan det bli slutt på nå, ifølge sportssjef Svein Morten Johansen.

FLOPPER: Jens Jacobsson, Hendrik Helmke og Zakari Hamza er bare noen av signeringene fra utlandet som ikke har levert i TIL-drakt. Foto: NTB Scanpix

 • Robin Andersen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

ALFHEIM: Svært få utlendinger opplever suksess i TIL, og Jens Jacobsson er bare en av mange med utenlandsk pass som ikke har fått muligheten og dermed endt som en flopp på Alfheim.

ALLTID EN RISIKO: Sportssjef i TIL, Svein Morten Johansen, mener det er umulig å garantere for sukess når de henter spillere. Foto: Øyvind Sivertsen

– Det er sånn at vi bommet på Jens, og det kan være at klubben og spiller ikke passet sammen der og da. Men vi kan aldri garantere at vi aldri henter en spiller som ikke slår gjennom i TIL i framtida. Vi henter inn spillere på en økonomisk hylle som gjør at vi må utvikle dem et hakk for at de skal bli en suksess, og med detså ligger det alltid en risiko, forteller TILs sportssjef Svein Morten Johansen.

Les også

TIL får millionhjelp for å hente Ulrik

Les også

Derfor har Espejord farget håret blondt

— Strålende tilvekster

Siden 2013 har TIL hentet 13 utenlandske spillere til klubben (se fakta). Av disse13 finner vi spillere fra syv nasjoner, hentet permanent eller på lån fra 12 forskjellige ligaer. Av de TIL har hentet har Zdenek Ondrasek vært ensuksess, mens Sofien Moussa ligner på en signering av kvalitet. Aron Sigurdarsonog Filip Loncaric er ennå for tidlig å felle en dom om.

— Filip er en veldig god Tippeliga-keeper, og harblitt utkonkurrert av en enda bedre keeper (Gudmund Kongshavn). Men det var derfor vi kjøpte inn Filip, og det varfor å bedre konkurransesituasjonen. Når det gjelder en 21-åring fra Islandsom kommer fra islandsk liga, så kan vi ikkekonkludere med noe allerede nå og det må man gi tid.

— Når det gjelder Jens, så endtesom det endte og han dro. De tre andre (Moussa, Loncaric, Sigurdarson) som har blitt hentet har vært strålendetilvekster for oss, mener TIL-trener Bård Flovik.

Les også

Her er de fem beste Tromsø-kampene på Aspmyra

Hente fra færre land

Det er likevel ikke til å stikke under en stol at de som har kommet inn kunne bidratt mer, og Johansen ønsker å se nærmere på enkelte miljø.

– De attraktive miljøene som tegner seg allerede nå er Island, der vi har gode kontakter. Vi ønsker ikke å være vid og bred, og vil heller spisse den delen og ha noen miljø som vi satser på, sier sportssjefen.

— Island-miljøet og Diambars-akademiet er miljøer som vi finner attraktive, legger Johansen til.

TIL er hardt presset økonomisk, og svake signeringer fra utlandet er kostbart.

– Optimalt sett skulle TIL hatt en speidersom reiste og satt opp det ultimate for oss. Samtidig har vi ikke hatt økonomien til det, og man har heller ikke ønsket å prioritere det med tanke på at vi tenkerat andelen av utenlandske spillere skal være veldig lav. Vi satser veldig på utviklingsavdelingen, og har prioritert å bruke pengene der, sier Johansen.

Les også

 1. Så lenge er det siden Tromsø vant på Aspmyra

 2. – Han er sikkert raskere enn meg, men jeg er smartere

 3. Slik fremstilles TIL av Glimt-supporterne: – De er jo polkagriser

 4. Dette kan bli den mest målfattige eliteseriesesongen på 25 år

Publisert:
 1. Eliteserien
 2. Tromsø IL

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt302631103327181
2Molde30202877364162
3Vålerenga301510551331855
4Rosenborg30157850351552
5Kristiansund301212657451248
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Preben Aavitsland: – Vi er inne i pandemiens vanskeligste periode

 2. Regjeringsvedtak tvinger kvinnene til å legge ned bedriften sin

 3. Ida (25) lyktes med å gå ned i vekt og holde den. Her er seks feil mange gjør.

 4. Hjerneforsker Marianne Fyhn: – Det er forskjell på menns og kvinners hjerne

 5. «Det er nok nå!»

 6. Madla/Revheim: Første etappe vedtatt