Hemmelighetene fra EM for 15 år siden

Thomas Myhre spilte med elveblest, John Arne Riise var stor i kjeften og Steffen Iversen hevder de hadde lov til å drikke.

Steffen Iversen feirer sin matchvinnende scoring mot Spania i Rotterdam i 2000.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Vi har snakket med 14 av de 22 spillerne som var med i den norske troppen i EM i Belgia og Nederland i 2000. Her er deres råd og historier til 2015-laget som møter Ungarn torsdag kveld.

Direkte klokken 20.45: Norge-Ungarn

Steffen Iversen, matchvinner mot Spania:

— Spillerne må kose seg, senke skuldre, ha det morsomt. Dette er fotball og fotball er morsomt! Det må ikke bli for alvorlig. I denne type kamper kan det lett bli høye skuldre. Og i den norske troppen er det mange spillere som ikke har vært med på denne type kamper tidligere. Desto viktigere blir det å roe ned skuldrene og nyte øyeblikket, ikke tenke på resultater og konsekvenser. Er du redd for å spille fotball, blir det fort en defensiv tankegang, frykten for å slippe inn mål, at en blir for baktung og defensive. Finn frem det positive i fotballen!

- Hva husker du best fra EM?

— Hele opplegget. Men scoringen mot Spania og seieren i åpningskampen er det første jeg tenker på når du stiller spørsmålet. Bobilen og de greiene der (Erik Mykland-biograf Håvard Rem hadde leid bobil der det var full fest etter seieren over Spania, red. anm.), er det først og fremst andre som har bitt seg merke i. Husk at det er viktig å ha det morsomt!

- Hvilken historie fra EM 2000 har aldri kommet ut?

— Nå spør du om noe som skjedde for nesten 16 år siden ... Men det var mye fokus på det bobilopplegget. Vi hadde faktisk lov å drikke, det kom vel aldri skikkelig frem, men det var ikke lov å forlate hotellområdet. Og i ettertid klarte mediene å skape en stor greie av det!

Les også

Landslagskeeperen røk i tottene på Hødds klubblegende som 16-åring

Les også

Tettey åtte år etter kvalik-nedturen: - Det er sånne smeller som gjør at du blir voksen

Les også

Skjelbred: - Vi er et lag med stor L

Bent Skammelsrud, Rosenborg-legende:

Bent Skammelsrud

— Jeg er opptatt av det samme som vi var i Rosenborg: Utnytt hjemmebanefordelen. Ikke vær redd for å slippe inn mål. Ikke vær for forsiktig. 2–1 er bedre enn 0–0. Det er ofte på hjemmebane man må gjøre det. Når de kommer til Ullevaal, er det Ungarn som er usikre. Utnytt det. Høvle over dem fra start. Muligheten er større enn noen gang. Jeg blir faktisk litt skuffet om det ikke går. - Hva husker du best fra EM 2000?

— Den første kampen (1-0 mot Spania), det var den som var noe å snakke om. Myggen og jeg måtte i dopingkontroll. Jeg slet alltid med å tisse i slike kontroller. En gang etter en Champions League-kamp kom jeg hjem klokken fire om natten, kontrolløren sovnet. Under EM serverte de både brus og øl. Det var to blide herremenn som kom til banketten etterpå.

Frode Olsen, reservekeeper i EM 2000:

Olsen.jpg

— Spillerne må minne seg selv på den flotte progresjonen laget har hatt. Stille seg selv spørsmålet: "Hva hindrer oss i å gjenskape slike prestasjoner mot Ungarn?" Svaret er ingenting! Den største fellen må være å gjøre store taktiske endringer i inngangen til kampene. - Hva husker du best fra EM 2000?

— Atmosfæren og folkehavet vi så fra spillerbussen på vei inn til kampene – og dessverre Nils Johan (Semb) på kne etter resultatet mellom Jugoslavia–Spania.

Thomas Myhre, keeper i EM 2000:

— Husk: Havner vi under med 0–1 på en kontring etter 25 minutter, er det ingen krise. Dette avgjøres trolig i Ungarn søndag. 1–0 på Ullevaal vil være et fantastisk resultat. Selv 0–0 er ikke krise. Per-Mathias Høgmo er kanskje ikke så vant til slike play off-kamper. Jeg har vært med der treneren har mistet hodet i slike oppgjør. Jeg spilte Championship med Birmingham, og vi fikk 0–1 imot i 1. omgang. I pausen la treneren om til tre forsvarere og fem angripere for første gang på 46 kamper. Så kom tre kontringer til, og det ble 0–4. Dobbeltkamper er en spesiell ting. Det kreves ro og tålmodighet, for det er sluttresultatet som teller.

- Hva husker du best fra EM?

Thomas Myhre

— Derfra har jeg tre av de klareste øyeblikkene i livet mitt: 90 minutter og 1–0 mot Spania med den målgivende pasningen til Steffen Iversen er den største opplevelsen i livet mitt. Så den enorme skuffelsen mot Slovenia (0-0), det var verdens døveste fotballkamp. Vi trodde likevel vi var videre, Spania scoret to mot Rest-Jugoslavia på overtid. - Er det historier fra EM 2000 som ikke har kommet ut?

— Det folk ikke vet er at jeg spilte med en elveblest-reaksjon mot Slovenia. Den kom natten før kampen. Hvis du ser bilder fra kampen, er jeg helt rød i trynet og overalt på kroppen. Spillerne fikk sjokk da jeg kledde av meg i garderoben. Jeg måtte smøres inn med silikonsalve fordi det klødde så sykt. Det var et resultat av skjødesløs bruk av medisiner, legemiddelet er ikke godkjent i dag, for å si det sånn. Jeg hadde vært ferdig for resten av mesterskapet om vi hadde gått videre, for jeg ble bare verre og verre.

Les også

Slik skal Norge bore hull i den ungarske «murblokka»

Les også

Tettet igjen og ble EM-aktuell

Les også

Vi fulgte Høgmos siste pressekonferanse før torsdagens kamp

Stig Inge Bjørnebye, med i VM 1994, VM 1998 og EM 2000:

— Det sier seg selv hva som blir viktig: Risikovurdering, høy disiplin i alle situasjoner og at man ikke har råd til å gjøre feil. Da blir man straffet i internasjonal fotball. Et godt resultat på Ullevaal vil være seier uten å slippe inn mål. Spillerne må gå inn til kampene med felles tro, felles forståelse og felles fokus.

- Hva husker du best fra EM 2000?

Stig Inge Bjørnebye

— Ikke mye. Vi var svake. Jeg var med på alle sluttspillene våre, og til tross for at alle prater om Brasil-kampen, underpresterte vi i alle tre. I 1994 sto vi ikke distansen, i 1998 klarte vi ikke å omstille og i 2000 var vi for svake. Jeg håper, når Norge igjen skal ut i et mesterskap, og kanskje blir det allerede nå, at vi har lært. - Er det historier fra EM 2000 som ikke har kommet ut?

— Det var en kveld vi skulle ha fellesmiddag med damene våre. Kjetil Rekdal valgte å sitte alene på møterommet og se Formel 1-runden i opptak på storskjerm. Han hadde advart oss, den som røpet resultatet skulle få med ham å gjøre, he-he.

Kjetil Rekdal, med i VM 1994, 1998 og EM 2000:

— Jeg skal ikke si at landslaget skal gjøre sånn eller sånn. Mitt råd er: Gi bånn gass! Vinn for dere selv, for norsk fotball og for landet vårt! Hvis folk ser at landslaget gir absolutt alt, er det ingen som forventer mer. Jeg håper resultatet bikker i Norges favør.

Kjetil Rekdal

— Hvilke feller bør de unngå? - Det må være å undervurdere Ungarn. Hvis vi skal tro på mediene, supportere og såkalte fotballeksperter er vi allerede kvalifisert. Og det er en livsfarlig tankegang. Vi er en liten favoritt, men Ungarn har et rutinert lag og er kyniske nok til å stikke kjepper i hjulene for Norge. Det er en stor kamp for dem også.

- Hva husker du best fra EM 2000?

— Ikke så mye egentlig. Vi spilte en sterk kamp mot Spania, vi var svake mot Jugoslavia og elendige mot Slovenia. På 0–0 i den siste kampen var det altfor mye fokus på resultatet til motstanderen, sånn som mot Irland i 1994. Forøvrig husker jeg godt at John Arne Riise var fryktelig stor i kjeften allerede som 19-åring!

Bjørn Otto Bragstad, fikk 10 på Aftenposten-børsen etter Spania-kampen:

— Det handler mye om tro. Selv om Italia-kampen ikke var strålende, har landslaget bygd opp mye selvtillit de siste månedene. Det må de bygge videre på. De kan, og det er helt opp til dem selv.

- Hvilke feller bør de unngå?

Bjørn Otto Bragstad

— At omgivelsene tar litt for lett på det. At ikke spillerne går i den samme fella. Det er alltid en fare for, selv om jeg ikke tror det vil skje denne gangen. Det er for mye som står på spill til at det kan skje. - Hva husker du best fra EM 2000?

— Jeg husker kampene og rundt det. Jeg merket at jeg var med på noe veldig stort.

- Du husker kanskje også børskarakteren du fikk i Aftenposten?

— Ja, jeg husker karakteren 10. Jeg glemmer ikke det. Spania-kampen kommer jeg til å dra med meg i mange år fremover.

Trond Andersen, med i EM-troppen:

Trond Andersen

— Norge må ta med seg det gode i de matchene som har vært til nå. De greide å sanke optimisme og positivitet i blant annet kampen mot Kroatia. Det må de bygge på nå. Det viktigste er å stole på eget konsept. - Hva husker du best fra EM 2000?

— Scoringen til Steffen. Det var en kamp der Spania var storfavoritt. Vi leverte en bra kamp og hadde spillere som kunne avgjøre kamper. Jeg hadde veldig god utsikt fra benken ...

Ståle Solbakken, København-trener:

— Laget og apparatet rundt vet best selv hvordan de skal angripe disse to kampene. Men det er viktig å huske at det skal avgjøres først etter 2x90 minutter. Det er et fascinerende utgangspunkt og det blir spennende.

Ståle Solbakken

— Hva husker du best fra EM? - Jeg spilte bare en kamp, den siste. Det var også min siste landskamp. Men den stemningen som var i garderoben etter at vi hadde røket ut, den kommer til å sitte i resten av livet. Det glemmer jeg aldri. Ellers husker jeg godt at vi fire som spilte minst, Kjetil Rekdal, John Arne Riise, John Carew og meg, vi trente mer enn alle de andre tilsammen. Vi hadde noen knallharde five-a-side-økter. Det var Rekdal og jeg mot ungdommen. Og vi vant hver gang. Det viser bare at taktikk er en viktig del av fotballen.

Dan Eggen, med i VM 1994, VM 1998 og EM 2000:

Dan Eggen

— Det blir viktig å holde fokus og hodet kaldt. Selv om det ikke spilles om poeng, så er dette to kamper som man ellers spiller en del av. Være nøkterne, ikke tenke på at man gjør det for nasjonen og millioner som er på spill hit og dit, at det er lenge siden sist Norge var i mesterskap. Vekk med alle sånne tanker og heller slippe seg løs. - Hva husker du best fra mesterskapet i 2000?

— Et mesterskap er en unik opplevelse, på godt og vondt. Det er utrolig inspirerende og spennende å lade opp til mesterskapet, også inngangen til kampene. Et mesterskap er en helt spesiell opplevelse og atmosfære. Det er ting man blir klar mer over etterpå, ikke så mye når det står på.

Vidar Riseth, med i VM 1998 og EM 2000:

— De må ha troen på det de gjør for øyeblikket, og spille akkurat den samme fotballen. De trenger ikke forandre på noe.

Vidar Riseth

— Hvilke feller bør de unngå? - Det er jo to kamper, og det er viktig å få et godt resultat hjemme. De må ikke blottlegge seg for mye, da kan det slå den andre veien. De skal gå videre over to kamper, ikke én.

- Hva husker du best fra EM?

— Vi fikk en flying start da Iversen scoret. Resten var litt opp og ned, og vi spilte nok litt for mye på resultat i de andre kampene. Norge må tenke på hva de skal gjøre, det var Drillo god på i 98-VM. Det er mesterskap som er størst. Rammene rundt, det er alle gutters drøm.

Roar Strand, med i VM 1994, VM 1998 og EM 2000:

— De har nok god kontroll på det de holder på med. De må gripe øyeblikket og ikke tenke så mye på resultat. Det viktigste er å gjøre en god prestasjon, da har de også gode sjanser til å slå Ungarn. De har mange gode spillere, det ser bra ut.

Roar Strand

— Hvilke feller kan man gå i? - Tenker du for mye på resultatet, så kan du også få følelsen av at du må vinne. Da er det lett å binde seg.

- Hva husker du best fra EM?

— Det største er jo kampene. Resten er nesten som en vanlig treningsleir, du spiser, hviler og forbereder seg. Kjedelig er det ikke, de får jo holde på med det de synes er aller gøyest. Selve EM-kampene er jo det aller største.

Eirik Bakke, Sogndal-trener og med i EM 2000:

— Jeg tror de vet hva de duger til. Det er bare å gi bånn gass, det er to kjempespennende kamper. Det er ikke noe å være redd for, jeg tror de er bedre enn Ungarn. Det er bare å glede seg og ikke noe å frykte.

Eirik Bakke

— Hvilke feller kan man gå i? - De må jo være gode både hjemme og borte, og ha i bakhodet at bortemål teller. Det er mange scenarioer som kan dukke opp underveis. De må ikke miste troen. Det er gode sjanser nå, noe de fortjener, og egentlig på tide at Norge kommer til et mesterskap igjen.

- Hva husker du best fra EM?

— Det er alt rundt kampene. Jeg husker folkehavet, mot Spania var det vel 60.000 på tribunen. For oss nordmenn er det vel det største man kan oppleve, vi er jo ikke så godt vant.

Vegard Heggem, med i VM 1998 og EM 2000 og Liverpool-profil:

Vegard Heggem

— Dette har Per-Mathias full kontroll på. - Hva husker du best fra EM?

— Seieren i åpningskampen mot Spania; Steffen sin fantastiske spenst og timing på scoringen, og avblåsningen mot Thomas Myhre på 6-sekundersregelen.

Publisert: