Sykkeldrama i OL: Uno-X-syklist i bisarr krasj

Uno-X-syklisten Frederik Rodenberg kolliderte med en britisk konkurrent og gikk i bakken da det ble kjempet om finaleplasser i forfølgelsesritt i Tokyo-OL.

Frederik Rodenberg og Charlie Tanfield kolliderte i velodromen tirsdag.
 • NTB
Publisert: Publisert:

De danske gullfavorittene var på full fart mot finaleplass da den uvanlige og smått bisarre episoden oppsto i velodromen tirsdag. Uno-X-rytter Rodenberg førte an i det danske toget, men oppdaget ikke at han var i ferd med å innhente britenes tredjemann, Charlie Tanfield.

Det endte med at Rodenberg kjørte rett inn i Tanfield, hvilket sendte begge i bakken. I etterkant ble heatet stanset. Det oppsto noe usikkerhet rundt om danskene var finaleklare, og først halvannet time senere kom den endelige beskjeden.

Reglene i forfølgelsesritt sier at motstanderlaget er innhentet og duellen avgjort dersom et lag befinner seg nærmere det andre enn en meter. Dermed hadde danskene avgjort duellen mot britene før Rodenberg og Tanfield krasjet.

TV-bildene viste at dansken var forbannet på sin britiske konkurrent etter episoden.

Ville ha disk

Den danske laget i forfølgelsesritt består foruten Rodenberg av Niklas Larsen, Rasmus Lund og Lasse Norman Hansen. Også Larsen sykler for det fremadstormende norske Uno-X-laget.

Allerede i forkant av tirsdagens semifinaler oppsto det dramatikk rundt danskene. Kort tid før start ble det meldt at det britiske laget hadde levert inn protest mot draktene danskene brukte under kvalifiseringen mandag.

Da skal de fire OL-favorittene også ha syklet med en teip på beinet. Denne kan ha gitt en aerodynamisk fordel. Britene mener også det var regelstridig.

– Synes jeg de bør bli diskvalifisert? Jeg mener det ikke er noe annet alternativ, sa den britiske sykkeldirektøren Stephen Park ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Reglene er klare. De sier at du kan ikke kan ha noe på huden. De har festet noe på huden.

Tregere drakt

Park var videre krystallklar på at danskene hadde forbrutt seg mot reglene bevisst, og at det således ikke var noen vei utenom sanksjoner.

I den danske leiren henviste man til at Det internasjonale sykkelforbundet ikke hadde kunnet gi noe svar rundt bruken av den omdiskuterte drakten og teipen. Begge deler ble derfor droppet til tirsdagens semifinale.

I stedet syklet danskene i sin gamle og langsommere drakt.

Danmark vant i fjor et suverent VM-gull og satte verdensrekord på 3.44,672. Den ble imidlertid knust tirsdag av Italia i den andre semifinalen med 3.42,307 i en jevn duell med New Zealand.

Finalen mellom Danmark og Italia går onsdag.

Publisert:
 1. Sommer-OL
 2. Sykkel
 3. Danmark
 4. OL

Mest lest akkurat nå

 1. Denne hekken kan koste 1000 kroner dagen

 2. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

 3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 4. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

 5. Oilers-sjefen hyller matchvinneren: – Veldig kjekt at det lykkes for ham

 6. Tenåring uten førerkort krasjet i busskur