Laget var blottet for selvtillit. Slik har han gjort RBK til et topplag

RBK-trener Steinar Lein er i ferd med å bygge et medaljelag.

Steinar Lein så fort hva han måtte ta tak i da han kom til klubben. Siden har han jobbet mye med kulturen i laget og fått innprentet spillfilosofien sin.
 • Johannes Strand
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

LADE: Desember 2018 ble det klart at Steinar Lein var Trondheims-Ørns nye hovedtrener. Halvannet år etterpå leder han topplaget Rosenborg.

– Forskjellen er veldig stor fra da jeg tok over til nå. Det har gått raskere enn hva jeg trodde.

Steinar Lein innrømmer at han ikke visste helt hva han kom til, men syntes laget virket ungt og spennende.

– Laget var uten selvtillit. Jeg så fort hva jeg måtte ta tak i. Siden har jeg jobbet mye med kulturen i laget og fått innprentet min spillfilosofi. Det tok litt tid før resultatene kom, men allerede i fjor så vi konturene av noe stort.

Og mye har endret seg siden han tok over et lag som stort sett plasserte seg på nedre halvdel på tabellen.

RBK ligger nå på tredjeplass og er ubeseiret etter elleve serierunder, kun fire poeng bak serieleder Vålerenga, som står med én kamp mer spilt. Om man lager en tabell basert på årets elleve første seriekamper og de fem siste kampene forrige sesong, vil RBK trone alene på topp. Attpåtil vant RBK for første gang på over tre år mot LSK sist helg – laget som har dominert norsk kvinnefotball i en årrekke.

Fire RBK-spillere ble også belønnet med en plass i landslagstroppen: Julie Blakstad, Emilie Bragstad, Kristine Minde og Lisa-Marie Utland.

 • LEST DENNE? Dette har ikke skjedd på over tre år: Ble sjokkert da hun sikret RBK seieren
Steinar Lein diskuterer med en av RBKs to helproffe spillere, Lisa-Marie Karlseng Utland.

To viktige faktorer

Kultur og spillfilosofi. Det har vært Leins to viktigste faktorer for utviklingen.

– Vi har skapt en kultur som ikke fantes her tidligere. Det handler om å få spillerne til å forstå hva som kreves, altså en prestasjonskultur. Nå vet alle at det skal trenes med kvalitet. Det diskuteres fotball i garderoben, både før og etter treninger og kamper. Slik var det ikke før, sier Lein om lagkulturen.

Han omtaler sin spillfilosofi som «veldig detaljfokusert».

– Om man ønsker å spille god fotball, må man være opptatt av detaljene. Min oppgave er å få spillerne til å forstå hva de må gjøre for at det skal bli enklere å spille fotball. Alle må tenke likt, og da må det være en felles forståelse om hvordan det skal fremstå, sier Lein.

Steinar Lein omtaler sier han foretrekker en mer «spillende tilnærming» enn den klassiske trønderske 4–3–3-varianten som laget spilte før han kom.

RBK-treneren mener man kan se at alle spillerne har den samme intensjonen i kampene denne sesongen.

– Det handler om kommunikasjon. Gjennom pasninger, posisjonering og kroppsstilling kommuniserer man. Vi har jobbet mye med slike detaljer. Det tar tid, men vi er blitt veldig mye bedre.

Spilte en fotball som ikke passet dem

Ifølge Lein kom han til et lag som spilte klassisk trøndersk 4–3–3. Men det mente han ikke passet spillerne.

– Det var ikke riktig spillmateriale til å spille slik. Min spillfilosofi er annerledes. Jeg har en mer spillende tilnærming. Årsaken til det er at jeg er opptatt av å utvikle spilleren og spillforståelsen, noe som er svært krevende og ambisiøst.

Mens han har jobbet med det som skal foregå på banen, har lederne jobbet med å profesjonalisere klubben.

– Det har vært viktig. I starten sto jeg helt alene på treningsfeltet. Nå har jeg et apparat rundt meg. I tillegg er Koteng Arena viktig. Med bedre økonomi og fasiliteter har vi fått bedre rammer, sier Lein.

Ønsker å spille i Europa

– Hva er det som mangler for at RBK skal bli nummer én?

– Vi må utvikle det vi holder på med enda mer. Både kulturen og spillerne. Jeg tror vi kan klare det med dagens stall. Kanskje trenger vi enda en spiller som kan heve nivået.

– Hva ønsker du å oppnå med RBK?

– Klubben vil kjempe i toppen av norsk fotball og komme seg ut i Europa. Det er jo en ambisjon som er blitt til etter at jeg kom hit, men det er jo målet. Fortsatt føler vi oss som et utviklingslag, men det vil endre seg med tiden.

Har pratet med Hareide

Siden Trondheims-Ørn ble til Rosenborg i vinter, har klubben fått økt budsjettet sitt med knappe to millioner kroner sammenlignet med 2019. På markedssiden merker klubben samarbeidets ringvirkninger, spesielt i form av økte sponsorinntekter og økt medieinteresse.

På sport er det imidlertid annerledes.

– Noen av spillerne som har kommet hit, ville ikke vært aktuelle uten RBK-navnet og det vi har på gang her. Men utenom det har vi ikke noe samarbeid med herrelaget på sport, sier Lein.

– Savner du mer samarbeid?

– Egentlig ikke. Vi har mye å jobbe med her og tar steg for steg. Jeg føler vi har god kontroll på utviklingsløpet. Vi kommer nok aldri til å løpe ned dørene på Brakka. Men jeg tror vi kommer til å bygge et samarbeid over tid. Det er ikke noe vi stresser med. Men det er veldig positivt for Rosenborg som klubb at det finnes et damelag.

Tidligere denne uka møttes Lein og herretrener Åge Hareide i forbindelse med et arrangement. Da fikk de to utvekslet noen ord, og Hareide var ifølge Lein positiv til å få til noen møter.

Julie Blakstad kom til klubben i vår og har nå blitt tatt ut på A-landslaget.

Har kun ett år igjen av RBK-kontrakten

Lein har ett år igjen av kontrakten sin med klubben. Han har ikke pratet med RBK om en forlengelse ennå.

– Du vet aldri hva som skjer i fotballen. Dette er en jobb som krever mye. Jeg jobber døgnet rundt. Faktisk kan jeg ikke huske sist jeg gjorde noe annet. Det er krevende å stå i det, samtidig har jeg en lidenskap som gjør at jeg ønsker å holde på med dette, sier han.

Tidligere har han også jobbet som idrettslærer, noe han har kombinert med trenervirksomhet. Lein har ikke fått tilbud fra andre klubber siden han tok over laget.

Får full støtte fra én spesiell person

Uten støtte fra én spesiell person, hadde han ikke vært fotballtrener i dag.

– Uten kona mi hadde jeg ikke stått her nå. Hun har alltid vært en pådriver for at jeg skal takke ja til mulighetene som dukker opp. Det er også hun som var pådriveren til at jeg ble trener her. Jeg er ekstremt heldig som får full støtte fra henne, sier han.

Datter Emilie Lein er en del av spillertroppen til RBK. I tillegg har Lein en yngre sønn.

Sist gang klubben tok medalje var tilbake i 2006. Den gangen ble det sølvmedalje for trønderne. RBK har syv seriekamper igjen av årets sesong og ligger for øyeblikket på medaljeplass.

Publisert:
 1. Rosenborg Kvinner
 2. Toppserien
 3. Trondheims-Ørn

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen

 5. «Det er klart du ikke tror på kjærligheten. Du vokste jo opp med din mor og meg»

 6. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»