Toppidrettsutøvere får unntak – mot seriestart som planlagt i fotballen

Kulturminister Abid Raja (V) melder at toppidretten kan gjenopptas også i områder med strengest smitteverntiltak. Han varsler også et lys i tunnelen for barne- og breddeidrett senere tirsdag.

MOT SERIESTART: Carlo Holse i Rosenborg og Ivan Näsberg i Vålerenga kan trolig gå i gang med seriespill andre helgen i mai. Foto: Terje Bendiksby

 • Øyvind Herrebrøden, VG
Publisert: Publisert:

Til VG opplyser statsråden at unntaket i de såkalte 5A-områdene, som alle idrettsutøvere i Viken eksempelvis er blitt ofre for, nå har fått unntak i forskriften. Det er uhyre gode nyheter for blant annet toppfotballspillerne og utøverne som kjemper for å komme i form til Tokyo-OL. Lekene i Japan er 101 dager unna.

Allerede tirsdag ettermiddag – idet regjeringen presenterer lettelser i coronatiltakene – blir det tillatt å trene som normalt.

– Jeg er veldig glad for å meddele at gis det åpning for organisert trening for toppidrettsutøvere. For fotballen begrenses dette til de to øverste divisjonene for kvinner og menn. Ellers er det all organisert toppidrett, altså utøvere definert av Norges idrettsforbund til å ha idretten som sitt hovedvirke. De må selvsagt følge sine smittevernprotokoller, sier Abid Raja.

– Hva med håndballen, som er en innendørsidrett – og som håper å gjennomføre sluttspill i mai?

– De kan trene. Enkelte av spørsmålene vil regjeringen komme tilbake til i ettermiddag på den varslede pressekonferansen. Der vil det komme flere nyheter for idrettsfamilien, røper Raja.

– Skjer det noe med med barne- og ungdomsidretten – eller breddeidretten?

– Jeg har sagt det jeg kan si nåværende tidspunkt. Så får partilederne ta resten, svarer kulturministeren.

Han uttrykker takknemlighet for samarbeidet med idrettspresident Berit Kjøll og lederne i fotballen for å ha vist forståelse mens en rekke utøvere er blitt satt på vent under tiltaksnivået som har vært innført flere steder i landet gjennom i ukesvis.

– Så vil jeg gi en hilsen til breddeidretten: Jeg vet ingen andre har lidd og blødd mer enn dem. De har hatt de lengste tiltakene og har kjent på en maksimal frustrasjon. Det kommer noe til dere. Og det er lys i tunnelen, varsler Raja før regjeringspressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Les også

Fagermo nekter å spille mot Glimt – mener det kan «utjevne forspranget»

– Er unntaket for toppidrett i 5A-områder varig?

– All toppidrett tas ut av det nå, og tanken er at toppidretten skal holdes utenfor 5A, slik at treningene kan finne sted. Så er det ingenting man kan garantere for i denne pandemien, men prognosene er gode og vaksinasjonen kommer, svarer kulturministeren.

For fotballens del ligger fasiten an til å samsvare med ambisjonen som Abid Raja skisserte før påske: Treningskamper inn mot helgen denne uken og seriestart i uke 18. Norges Fotballforbund daterte ny seriestart til helgen 8.-9. mai.

Les også

 1. Coronarammede Mjøndalen vil ha seks ukers oppkjøring

Publisert:
 1. Eliteserien
 2. Abid Raja
 3. Toppidrett
 4. Breddeidrett

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt96212171420
2Molde962123111220
3Kristiansund850378-115
4Rosenborg94232014614
5Vålerenga93421513213
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Tre til sykehus etter kjedekollisjon på E39

 2. – Noen få representanter står tidvis for en debattstil som gjør det ubehagelig for andre

 3. Milliardprosjekter i kø i Ryfylke. Fare for strømmangel

 4. Aksjonistar vil ha Forsand ut av Sandnes – har søkt om grensejustering

 5. El-bil under lading tok fyr

 6. Flere har testet positivt for korona i Suldal i dag