NFF fikk kontrabeskjed etter grønt lys: – En misforståelse

OSLO/BUCURESTI (VG) Smittevernoverlegen i Oslo mente at landslaget kunne reise til Romania med privatfly. Helsedirektoratet sier derimot at regelverket ikke åpner for dette.

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad. Foto: Ørn E. Borgen

 • Mats Arntzen, VG
Publisert: Publisert:
 • Etter denne saken ble publisert, er det blitt klart at Norges kamp mot Romania er avlyst og at NFF nå jobber med et «nødlandslag» til kampen mot Østerrike onsdag.

– Helsedirektoratet har ikke deltatt i eller gjort vurderinger knyttet til smittesporingsarbeidet i fotballlandslaget, det er det Oslo kommune ved kommunelegen som har gjort. Vi har imidlertid presisert hvilke regler som gjelder for smittekarantene i Norge, svarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad overfor VG.

I en e-post sendt fra Oslo kommune til Norges Fotballforbund, som VG har fått tilgang til, skriver kommunen fredag derimot at landslaget kunne reise i et såkalt «lukket system».

«Etter konferering med dr. Tore Steen og siden Frode Hagen vurderes at spillere etter både Smittevernsloven og Covid-forskrift kan reise med privatfly til Romania 14.11.20 for neste kamp, så fremt de reiser som et «lukket system», skriver Oslo kommune i e-posten, som er signert av lege Sondre Wist Lauvdal i seksjon for samfunnsmedisin.

«Videre tiltak ikke nødvendig fra Oslo kommune, utover oppfølging av smittet spiller som allerede er ivaretatt. Landslaget opptrer i henhold til forskrift fra UEFA, som tillater nevnte reise.» heter det i e-posten.

Doktor Tore Steen sammen med medisinsk fagsjef Johan Thorper under en pressekonferanse om Oslo Kommune sitt vedtak om å avlyse Holmenkollen Skifestival 2020 for publikum Foto: Vidar Ruud

Landslaget var i ettermiddag på plass på Gardermoen. Flyet var lastet og skulle ta av om en time da kontrabeskjeden kom.

Det kommer frem i en pressemelding fra Norges Fotballforbund (NFF), signert kapteinsteamet med Stefan Johansen, Joshua King og Martin Ødegaard.

Espen Rostrup Nakstad mener at dette beror på en misforståelse.

– Det er nok en misforståelse at kommunelegen i Oslo har gitt tillatelse til å bryte smittekarantenen for å reise til Romania og spille fotballkamp.

VG vet at smittevernoverlege i Oslo, Frode Hagen, fredag presiserte overfor det norske fotballandslaget at unntaket kun gjaldt hjemreise til sine respektive bosteder.

– Så vidt vi vet har kommunelegen i Oslo godkjent transport til eget bosted for å gjennomføre karanteneperioden på 10 dager, skriver Nakstad, som viser til at dette er i henhold til forskriftene.

VG har stilt assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad en rekke spørsmål om denne saken:

– Hva må til for at landslaget skal kunne spille kampen nå?

– Da må forskriften i så fall endres av helse- og omsorgsdepartementet.

– Hvem kan gi unntak? Hva skal til?

– Unntak fra smittekarantene kan kun benyttes i tilfeller hvor det er nødvendig for å unngå fare for liv og helse, sier Nakstad og viser til forskriftene.

– Er det mulig å sende andre spillere, for eksempel et B-lag eller U21-lag?

– Det må fotballforbundet svare på.

– Guldvog sa at det var ønskelig at også idrettsutøvere går i karantene før retur til Norge. Hva er ståa her?

– Karantenereglene ved innreise til Norge er skjerpet fordi smittesituasjonen i Europa er endret. Derfor er det ønskelig at også de som har unntak fra innreisekarantene når de kommer til landet viser forsiktighet.

– Hvorfor er Norge det eneste landet i Europa som gjør dette?

– Norge er ikke det eneste landet i Europa som har strenge karanteneregler. Både karantene ved innreise og etter nærkontakt med syke personer håndheves strengt i mange land og i tråd med anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon.

– Hvor farlig er det at unge idrettsutøvere (som ikke er i risikogruppen) reiser helt isolert ut av landet? Dersom de ikke møter noen som er det.

– Det er ikke spesielt farlig for dem selv, men de kan smitte andre som blir mer alvorlig syke og de kan bidra til ytterligere smittespredning i utlandet akkurat på samme måte som vi i Norge den siste måneden har hatt flere smitteutbrudd med utgangspunkt i utlandet. 

– Romania ønsker Norge velkommen. Har dette noe å si for vurderingen?

– Vurderingen av om en person må i karantene i Norge baseres på resultatet av det smittesporingsarbeidet som gjøres av kommunen iht. covid-19-forskriften. Helsedirektoratet har ikke gjort vurderinger av hvem som er nærkontakter og ikke i denne saken, men vi har presisert hva som står i covid-19-forskriften om smittekarantene.

– Hvorfor har ikke Helsedirektoratet bidratt til å avklare dette tidligere?

– Helsedirektoratet har presisert disse reglene gjentatte ganger i lang tid, hver gang spørsmål har kommet fra Fotballforbundet.

– UEFA-protokollen er vel signert og godkjent. Den ble skrevet da situasjonen var annerledes, men er det NFF sin oppgave å sjekke om det fortsatt gjelder?

– Det er NFF sin oppgave å følge gjeldende norske regler og lover, i likhet med andre organisasjoner og arbeidsgivere. Unntakene i UEFA-protokollen gjelder unntak fra 1-metersregelen og innreisekarantene i forbindelse med utøvelse av toppfotball. UEFA-protokollen regulerer ikke karanteneplikten for smittekontakter. Dette er regulert i norsk lov gjennom covid-19-forskriften, og dette er NFF gjort oppmerksom på flere ganger.

Publisert:
 1. Landslag
 2. Herrelandslaget fotball
 3. Helsedirektoratet
 4. Oslo kommune
 5. Koronaviruset

Mest lest akkurat nå

 1. Trafikkulykke ved Sola sjø - én person kjørt til legevakt

 2. Med samme regler som Ikea kunne 700 vært på konsert her. Det gjør sjefen forbannet

 3. Koronababyer er ikke helt som andre babyer

 4. Alibaba og røveren

 5. Noen tabber, men også friske tendenser fra Viking under årets første treningskamp

 6. Økning i innlagte koronapasienter. Flere under 60 år på respirator